Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Döende Barbro, 72, levde i misär – trots hemtjänst

Barbro Almenfors, 72, levde sin sista tid i livet i misär.
Foto: Privat
Dottern Patricia Rivoltella beskriver att Barbro levde i misär.
Foto: Privat
Barbro Almenfors lägenhet hade städats samma dag som hon lades in på sjukhus, enligt Attendo.
Foto: Privat
Borås Tidning skriver att "urin och avföring hade runnit rakt igenom madrassen och ligger kvar på golvet under sängen".
Foto: Privat
I och under sängen låg bland annat cigarettpaket.
Foto: Privat
Sänggaveln.
Foto: Privat
1 / 7

Under sin sista tid i livet levde Barbro Almenfors, 72, i vad som dottern beskriver som total misär.

När hon skulle städa ur bostaden efter mammans bortgång möttes hon av ett golv täckt av spyor, en genomrutten säng och löständer som slängts in i köksskåpet – i en lägenhet som vårdbolaget Attendo ska ha städat så sent som bara några dagar tidigare.

– Jag är så glad att hon har somnat in. Det var fruktansvärd vanvård, säger dottern Patricia Rivoltella.

Barbro Almenfors var änka sedan många år tillbaka och levde ensam i en lägenhet i Borås. Enligt dottern Patricia Rivoltella hade hon hjälp av vårdbolaget Attendo – de ska ha städat hennes lägenhet en gång var tredje vecka.

Barbro Almenfors var svårt sjuk. Förra helgen orkade inte hennes kropp längre och på söndagen avled hon, 72 år gammal. Efter att Barbro gått bort gick döttrarna – Patricia och hennes lillasyster – igenom sin mammas lägenhet. Då fick de en chock, som Borås Tidning varit först med att skriva om.

"Spyor, näringsdryck och skit"

När Patricia öppnade dörren blev hon förfärad. Det hade gått en tid sedan hon var i lägenheten senast.

– Jag bröt fullständigt ihop när jag såg skiten. Det var misär, säger Patricia Rivoltella.

Sovrummet var kaotiskt, berättar dottern.

– Sängen var genomrutten från ovansidan hela vägen ner i botten. Jämte sängen låg ett lakan där hon legat innan som var fullt med spyor. Det var tabletter utspridda och cigaretter låg under där hon hade legat. Allting var uppfläkt.

Enligt BT, som varit inne i lägenheten, hade "urin och avföring runnit rakt igenom madrassen och ligger kvar på golvet under sängen". De sista veckorna i livet ska mamman ha legat på en annan specialsäng i vardagsrummet.

– När jag skulle flytta bordet vid den fick jag inte bort det. Det satt fast i golvet av spyor, näringsdryck och skit, säger Patricia Rivoltella.

"Det renaste i lägenheten var inne på toaletten"

En toalettring låg i en garderob och köket var lika rörigt. Patricia Rivoltella säger att hennes mammas löständer var inslängda i ett köksskåp och bland blomkrukorna låg katetrar.

Dammsugaren, den hade ställts in i klädkammaren. Där delade den plats tillsammans med "högar med tvätt".

– Det renaste i lägenheten var inne på toaletten, i handfatet. Det var det enda som var rent i hela lägenheten, säger Patricia Rivoltella.

Enligt dottern har Attendo berättat för henne att de städat lägenheten på torsdagen, samma dag som Barbro Almenfors blev inlagd på sjukhuset. För Borås Tidning förklarar en anställd på företaget att "50 minuters städning var tredje vecka är det normala".

Patricia Rivoltella säger att hon och systern bokat in ett möte med en av cheferna på Attendo, men att chefen avbokat i sista stund.

Attendo vill inte kommentera städningen

I ett mejlsvar till GT skriver Anne Jagendal, tf verksamhetschef på Attendo i Borås, att en planeringsledare och en kontaktperson varit inne med döttrarna i lägenheten. Då fick man reda på "klagomålets exakta omfattning".

"Klagomålets exakta omfattning och innehåll kom fram först i samband med torsdagens möte. Därav att det skedde en förändrad bedömning av det tidigare bokade mötet som skulle genomföras under fredagen. När vi förstod det exakta innehållet i klagomålet satte vi i gång med en utredning och därmed fanns inga nya besked att ge under fredagen. Detta är anledningen till att fredagens möte ställdes in", skriver Anne Jagendal i mejlet.

Attendo vill inte ge några kommentarer specifikt kring städningen i Barbros lägenhet.

"Vi tar alltid klagomål och oro på stort allvar och vi har stor respekt för den situation som de närstående går igenom. Vi kan dock inte kommentera enskilda fall med hänvisning till sekretessen och det vore dessutom inte etiskt riktigt av oss att bedöma en persons boende", skriver Anne Jagendal i mejlet.

Patricia Rivoltella är upprörd över sättet som hon och systern blivit bemötta av Attendo.

– De har bemött oss med skit. Mamma betalade för en tjänst, för att få omvårdnad. Jag har en del att säga till den chefen, säger Patricia Rivoltella.

Hur kände du när du kom in i lägenheten?

– Det var en fruktansvärd vanvård. Det är mycket som kommer upp i huvudet på en. Framför allt tänker jag: "Hur fan har alla gamla det i dag?"

– Jag ska säga dig att jag är så glad att hon har somnat in. Tack gode gud att hon har gjort det. Det finns inga ord, det gör inte det.