Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dödskulten har nått Sverige – ledarna gäckar polisen

Italiensk polis slår till mot misstänkta medlemmar i Black Axe, som uppges ha utmanat Cosa Nostra på maffians hemmaplan, Sicilien. Bilden är från Italien och har ingenting med det nu aktuella åtalet att göra.
Foto: Polizia de Stato

Black Axe, en dödskult som hotar, mördar och tvingar folk till underkastelse genom svart magi.

Den nigerianska maffiaorganisationen kastar sitt kriminella nät över Europa och har nu nått Sverige och Göteborg.

Men en av de viktigaste huvudmännen har inte kunnat identifieras och gäckar internationell polis.

– Det är en man med många namn. Polisen i Nederländerna har varit behjälpliga, men vi har inte lyckats identifiera vem han är, säger åklagaren Anna Svedin.

I dagsläget sitter flera personer med kopplingar till den nigerianska maffiaorganisationen Black Axe häktade i Göteborg, misstänkta för storskalig narkotikasmuggling och synnerligen grova narkotikabrott.

Maffianätverket bedriver en omfattande kriminell verksamhet som innefattar utnyttjande av arbetskraft, prostitution, narkotikasmuggling och bedrägerier.

Black Axe finns i flera länder, både i Europa och i Nordamerika.

Under tisdagen åtalades 15 personer, varav några har kopplingar till organisationen, för inblandning i vad som beskrivs som en av Tullverkets största utredningar någonsin.

Sammanlagt beräknas organisationen hanterat narkotika till ett gatuprisvärde om 112 miljoner kronor, fördelat på 42 kilo kokain, 50 kilo heroin samt 40 kilo heroin/kokain.

Några av de personer som i dag sitter åtalade har haft ledande roller i knarksmugglingsverksamheten i Sverige.

En av dem, en nigeriansk man i 40-årsåldern, misstänks ha hanterat narkotika till ett sammanlagt gatupris av 45 miljoner kronor.

Åklagare Anna Svedin.
Foto: GT

Enligt åklagaren Anna Svedin har den misstänkte mannen haft en överordnad roll i narkotikasmugglingen i Sverige och har tydliga kopplingar till Black Axe.

– Han är ansvarig och har en övervakande funktion. Han använder uttryck i sina kontakter med andra personer som gör att vi anser att han har en koppling till det här kriminella nätverket, förklarar Svedin.

I förhör med polis uppger den misstänkte mannen att anklagelserna mot honom är påhittade.

”NN menar att att åklagaren får säga vad hon säger, det är bara vad hon gissar eller tror”, står det i Tullverkets förundersökningsprotokoll.

Så startade utredningen

Våren 2018 tar polisen i Österrike kontakt med Tullverket i Sverige och med polisen i Danmark. Då pågår en förundersökning i Österrike mot ett nigerianskt nätverk.

Det har gjorts omfattande avlyssningar även i Nederländerna som har skickats till Sverige.

Österrike har också lämnat över information om misstänkta som finns i Sverige.

Den 11 juli 2018 inleds förundersökning i Sverige och då påbörjas även avlyssning här. En förundersökning påbörjas då också i Danmark.

Sedan växer ärendet under sommaren med fler misstänkta.

Den 27 augusti 2018 görs det första gripandet i Sverige.

Den 1 oktober 2019 åtalas sammanlagt 15 personer för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Men i utredningen figurerar också flera personer vars identitet man inte kunnat fastställa.

En av dem, som åklagaren beskriver som en av de viktigaste huvudmännen, har lyckats flyga under både svensk och europeisk polis radar.

– Han är en av de viktigaste huvudmännen, en man med många namn kan man säga. Polisen i Nederländerna har varit behjälpliga, men vi har inte lyckats identifiera vem den här mannen är, förklarar Anna Svedin.

Det svenska Tullverket har i ärendet samarbetat med nederländsk och österrikisk polis och via telefonavlyssningar, genomförda av dem, figurerar den mystiska huvudmannen.

Åklagaren kopplar ihop ledarna med Black Axe

I samtal med en person som går under namnet ”Leverantören” kommunicerar huvudmannen i kryptiska ordalag om tider för leveranser och priser.

”Leverantören” refererar konsekvent till huvudmannen som ”chefen” och kallar honom för sir.

En av de kvinnor som är misstänkt för att ha smugglat och distribuerat narkotika för maffiaorganisationens räkning berättar i förhör med Tullkriminalen att hon pressats av huvudmannen genom hot.

– Han sa att jag skulle vara försiktig eftersom han vet allt om mig och min familj, berättar kvinnan i förhöret.

En del av den narkotika som beslagtagits under utredningen.
Foto: Tullverket

Fler huvudmän som går under olika alias förkommer i utredningen, inte heller dessa har kunnat identifieras.

– Huvudmännen styr det här från Nederländerna. En person har vi fått utlämnad därifrån, ytterligare två personer finns kvar där, har Anna Svedin tidigare sagt.

Att de är en del av Black Axe är dock säkert, menar Svedin.

– Vi anser att de är en del av den här organisationen. I avlyssningar talar de om organisationen, även fast de inte nämner den vid namn.

Svart magi diskuterades över telefon

I ett samtal mellan två av huvudmännen diskuteras svart magi och att en av dem nåtts av uppgifter att någon betalat för att utföra voodoo mot honom i hemlandet.

– Den här killen har skickat hem pengar för att göra voodoo åt honom för att döda mig, förstår du? Och om de inte lyckas med sin ambition den spirituella vägen, kommer de att leja yrkesmördare här i Nederländerna för att skjuta och döda mig, säger mannen under telefonsamtalet.

De två männen diskuterar också verksamheten i Sverige.

– Sverige? Om du ska ditåt måste du göra utomordentliga förberedelser, vara säker innan. Ingen chansning. Du måste säkerställa allting innan du gör nåt. Så här kan det leda till att du inte kan få varor från folk igen, säger en av männen.

Narkotikans väg till Sverige

Narkotikan förvärvas i Nederländerna från producenter i Sydamerika, Portugal och Nigeria

De som äger narkotikan överlämnar dem till distributörerna i Nederländerna, som är grossister.

Narkotikan transporteras vidare till något som kallas för ”bricks” till Nederländerna där bearbetas narkotikan och förpackas i kapslar.

Den som ska ta emot narkotikan i Sverige skickar ett telefonnummer till Nederländerna och får ett alias.

Kapslarna märks, sorteras och paketeras i Nederländerna utifrån var de ska.

Det handlar både om heroin och kokain i olika styrka och kvalitet.

Logistiken och transporten av kapslarna fixar huvudmännen i Nederländerna, och utförs kurirer som agerar i olika grupperingar. För att undvika upptäckt.

Transporterna har förändrats vid olika tillfällen, bland annat genom har de levererat i bilar till Danmark på helgerna eller gömt knark i däck och torktumlare.

Sen kommer narkotikan till Stockholm med hjälp av kurirer dör att därefter skickas vidare till utläggare.

Sedan transporteras narkotikan vidare med ytterligare kurirer till utläggare i Göteborg.

Allt övervakas av en koordinator och organisationen i Nederländerna.

Plats bestäms sedan av en övervakare som förmedlar adress mellan överlämnanden och mottagaren.

Uppgifterna ovan kommer från Tullverkets utredning.

Black Axes våldskapital är omfattande och genom hot om våld förmår de personer att utföra brott för deras räkning.

– Man hotar, men vi vet också att man helt enkelt mördat personer. Det finns dock ingen indikation på att det har hänt i Sverige, utan det är i hemlandet och i andra länder där nätverket är etablerat, har kammaråklagare Karolina Lidekrantz tidigare sagt.

Black Axe är kända för att använda sig av svart magi, eller ”juju” för att förmå människor att begå brott. Obs, genrebild.
Foto: AP / AP

Jonathan Matusitz, professor på University of Central Florida, har för den amerikanska tidningen Vice beskrivit Black Axe som en dödskult och man använder sig också av andra metoder, så som svart magi, för att tvinga personer till underkastelse.

– Det är så att många personer från Västafrika tror på juju eller voodoo och av andra utredningar, bland annat gällande människohandel för sexuella ändamål , så har vi sett att man använder sig av voodoo. Man förhäxar personer, eller säger att det kommer hända något illa med den som inte ställer upp. Det är inget vi sett rakt ut i detta ärende, men vi känner till att det förekommer och har varit öppna för att det kan ha förekommit även i detta ärende, har Lidekrantz tidigare sagt.


LÄS MER: Black Axe mördar och kidnappar – siktar nu in sig på Sverige