Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dödliga överdoser allt vanligare i Göteborg

Foto: Colourbox / Colourbox

Hundratals göteborgare har dött i överdoser de senaste åren – och dödsfall orsakade av överdoser blir allt vanligare.

– Samhället flödar över av de här drogerna – det väller in knark i ­Sverige. Det är ingen konst att köra in narkotika i Sverige – tullen klarar inte av att hindra det, säger Robin Nilsson som är chef på polisens gatulangningsgrupp till Göteborgs-Posten.

Mellan 2001 och 2014 inträffade mellan 33 och 51 dödsfall om året till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftning i Göteborg. Det gav ett snitt på drygt 40 personer per år – men snittet har stigit till 69 personer de senaste åren. Värst var det 2017 då det enligt Socialstyrelsen rapporterades 86 dödsfall.

– Socialen har för lite personal och pengar för att göra det som de ska. Det är samma sak för oss och för skolorna, där det börjar med information om narkotika. Vi ser också hur trenden ser ut från Högsta domstolen för prejudikat om narkotikalagstiftningen. De sätter ribban högre hela tiden. Nu krävs det 10 000 tabletter Tramadol för grovt brott. Men hur många kan man inte förstöra livet för med 10 000 tabletter?, säger Robin Nilsson till tidningen.

Ungdomar använder tunga droger mitt i veckan

Robin Nilsson säger att det tyngre missbruket har gått ner i åldrarna.

– Många har en ganska nonchalant inställning till vad man stoppar i sig. Nu tycker man inte att en tablett Tramadol är så farligt. Men det är tung narkotika. Vi ser också skolundersökningar som visar att en del ungdomar använder ganska tunga droger som kokain, amfetamin och heroin mitt i veckan, säger Robin Nilsson till tidningen – och bedömer att gatuvärdet av de droger som gatulangningsgruppen har beslagtagit mellan 2018 och 2019 är i storleksordningen 100 miljoner kronor.