Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Döda kvinnans syster: Polisen larmades för två veckor sedan

Tidigare i veckan fann polisen en kvinna död i en lägenhet i Västra Frölunda. Nu kan GT berätta att familjen ska ha kontaktat polisen för nästan två veckor sedan om sin oro.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Bland annat har en granne vittnat om att denne fått in likmaskar i lägenheten.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Tidigare i veckan fann polisen en kvinna död i en lägenhet i Västra Frölunda. 

Grannar hade reagerat på att de fått in likmaskar i lägenheten.

Nu kan GT berätta att familjen ska ha kontaktat polisen för nästan två veckor sedan om sin oro.

Men att polisen då uppenbarligen inte insåg allvaret i situationen. 

– Hon skulle ha hittats mycket tidigare om de hade lyssnat på oss, säger den döda kvinnans syster.

Det var GP som först berättade om att polisen natten till onsdagen fann en död kvinna i en lägenhet i Västra Frölunda.

En man som befann sig i bostaden greps och anhölls senare misstänkt för mord.

Både anhöriga och grannar hade reagerat på att något inte stod rätt till med kvinnan som troligen legat död en längre tid, med den anhållne mannen kvar i lägenheten. 

Bland annat har en granne vittnat om att denne fått in likmaskar i lägenheten.

Den anhållne mannen ringde familjen

– Jag trodde först att det var råttbajs. Men det var likmaskar, likmaskar som hade kommit in till mig, har grannen sagt.

Den döda kvinnans syster berättar nu hur familjen varit i kontakt med både Sahlgrenska sjukhuset och polisen under de senaste veckorna. 

Men polisen tog inte familjens oro på allvar, enligt systern som bor på annat håll i Sverige.

– De hade viktigare saker att göra, fick vi veta. 

Uppgiften bekräftas av ytterligare en anhörig som deltog i sökandet. 

Systern berättar att hon senast var i kontakt med den nu döda kvinnan i mitten av juli, men att familjen också kontaktades av den mordmisstänkte mannen den 1 augusti om att kvinnan inte mådde bra.

Mannen var okontaktbar

– Han ringde till oss. Han hade druckit, det är som vanligt. När han ringer till oss har han ofta druckit och han talade om att hon hade ramlat ihop och att han hade hjälpt henne upp i sängen. Han konsulterade med oss vad vi tyckte att han skulle göra, berättar systern.

Familjen gav mannen rådet att ringa ambulansen direkt. 

– Sedan ringde han tillbaka efter en timme och berättade att ambulansen hade varit där och hämtat henne. Det fanns ingen anledning för oss att inte tro på det. Han lät ju trovärdig det lilla som man förstod av vad han sa, säger systern och tillägger:

– Men vi vet ju inte om hon redan var död då. 

Lägenheten där kvinnan hittades är fortfarande avspärrad av polisen. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Systern: Hade kunnat hittas

Efter det samtalet har familjen inte fått tag i mannen. Vilket inte tillhörde ovanligheterna. Men nu var oron större och familjen började söka efter kvinnan på sjukhus.

– De hade inte fått in någon människa över huvudtaget och ingen ambulans hade hämtat någon från den adressen. Det tyckte vi var jättekonstigt, berättar systern.

Familjen fick rådet av sjukhuset att kontakta polisen. Men där ska de inte heller fått någon framgång enligt systern.

Den polisman som svarade såg inte frågan om en person som skulle ha förts till sjukhus, men inte kunde hittas där, som en fråga för polisen och snäste, enligt systern, av den familjemedlem som ringde. 

Det gör systern upprörd i dag. Hon menar att de inte tog familjens oro på allvar.

– Om han hade lyssnat på oss hade de ju hittat henne redan då. Men som tur var ringde vi polisen igen nu och då var det någon som lyssnade och gick vidare med det.

”Flippat ut helt och hållet”

Systern tror visserligen inte att det rör sig om något mord, men säger också att hon känner till de återkommande bråken som varit mellan mannen och kvinnan genom åren.

– De var som hund och katt, berättar systern men menar att hela situationen med att mannen skulle ha varit kvar i lägenheten med kvinnan död under en längre tid låter olikt honom. 

– Det måste varit något som har flippat ur helt och hållet. Det är inte alls likt honom över huvudtaget. Det är därför jag trodde på honom när han ringde, säger systern. 

Advokat Per Söderberg hälsar att hans klient förnekar brott.Foto: Söderbergs Advokatbyrå

Marlene Olsson är tillförordnad sektionschef på avdelningen för brott i nära relation. Hon hänvisar till förundersökningen och säger att hon varken kan bekräfta eller dementera uppgifterna. 

Den anhållne mannens advokat Per Söderberg hänvisar också till förundersökningssekretess, men säger:

– Min klient förnekar brott. Han har inte bragt henne om livet. Hans uppfattning är att hon dött av naturliga orsaker. Det är allt jag kan säga.