Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Döda grisar staplas på hög på danska gården

Här staplas döda grisar på hög på skandalgården i Danmark.
Foto: Läsarbild/71717
Livlösa kultingar slängs i soptunnor.
Foto: Läsarbild/71717

Här staplar den danske grisproducenten döda grisar på hög. Griskultingarna slängs i soptunnor – ännu ett bevis på att den tunga kritiken från bojkottande konsumenter och handlare i Göteborg har sina orsaker.

Holger Øster Mortensen har polisanmält skandalgårdens ägare. Han är rädd att smitta ska spridas.

– Djurvälfärden hos de danska grisproducenterna lämnar mycket att önska, säger han.

Efter GT:s rapportering om bojkotten av det danska fläskköttet, som startades av Ica-handlaren Andreas Gunrup i Sannegården i Göteborg, har GT-läsaren Holger Øster Mortensen i Danmark hört av sig med bilder på hur det kan se ut på grisgårdarna.

Boende runt en gård på Jylland har fotograferat hur flera döda grisar ligger staplade på varandra helt öppet. På en bild syns en soptunna full av livlösa griskultingar. Boende har även tidigare samlat in namnunderskrifter i protest mot all lukt och oväsende från flera av grisgårdarna i området.

Rädd för smitta

Holger Øster Mortensen har nu polisanmält grishållaren för bristande hantering av döda grisar. Han är orolig att kadavren ska innebära att smitta sprids.

– Grannar till de stora grisproducenterna lever i evig rädsla för smitta, och även i daglig avföringsstank och störande ljud, säger han.

Den danska polisen började jobba med ärendet den 22 april, men det är oklart hur utredningen går.

Holger Øster Mortensen förklarar att risken är att rovdjur hugger in på de döda grisarna och på så vis sprider smitta.

– Det är olagligt att de döda grisarna ligger så att rovdjur kan komma åt dem, säger han.

Ica-handlaren Andreas Gunrup är inte den ende som är kritisk mot den danska grishållningen. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har också stämt in i kritiken och Ebba Busch Thor (KD) anmälde i fredags Danmark till EU-kommissionen för brott mot EU:s djurskyddsregler.

Prispress i hård bransch

Det handlar bland annat om billig djurhälsovård, trånga och smutsiga bås och avklippta knorrar.

Orsaken till vanvården är prispress, enligt Birgitte Rask, chef på köttrestaurangen Nose2tail i Köpenhamn.

– Det är en hård bransch och det är helt säkert därför djuren behandlas illa. I slutändan är det priset som avgör, sade hon när GT träffade henne på plats i den danska huvudstaden.

Merparten av de konventionellt uppfödda danska grisarna bär på den resistenta bakterien MRSA. I Danmark har fyra människor dött av denna bakterie, vilket blev känt först nyligen, skriver  DN.

Tre personer avled under 2012 och 2013, och den fjärde för några veckor sedan. Alla dog i blodförgiftning som inte kunde hävas eftersom antibiotikan inte bet på MRSA-bakterien.

Krismöte på måndagen

Inget av de fyra döda danskarna ska ha haft direkt kontakt med grisar.

– Det vi ser är toppen av ett isberg. Fyra döda utan påvisbar kontakt med grisar säger mig att bakterien har börjat smitta på annat vis, säger Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi och överläkare vid Odense universitetssjukhus, till DN.

Under måndagen sitter representanter från Svenska dagligvaruhandel i krismöte med företrädare för den danska grisnäringen angående situationen i Danmark.