Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Döda Annas syster "inte nära anhörig"

Anna Feldt, 25, dog i en brand i juli. På fredagen väcks åtal mot en man som misstänks för mord.
Foto: Privat
Anna Feldts syster vädjar på Facebook till Folksam.
Foto: Skärmdump
Folksams svar på Facebook där man förklarar att en syster inte är en nära anhörig.
Foto: Skärmdump
Det var i början av juli som dödsbranden inträffade.
Foto: MAGNUS HÖGBERG

Den 6 juli dog Anna Feldt, 25, i en brand som polisen misstänker var anlagd.

För att bearbeta den fruktansvärda sorgen har en av hennes systrar känt behov av krissamtal – något som hon enligt försäkringsbolaget Folksam har rätt till om en nära anhörig mördas.

Men hon vägrades hjälp. En syster är, enligt Folksam, "inte en nära anhörig".

– Det kändes fruktansvärt, säger Anna Feldts syster.

Efter att hon gått ut på Facebook med historian vände Folksam i frågan.

Sommaren har varit en lång mardröm för Anna Feldts vänner och familj. Annas lägenhet brändes i början av juli ner. Hon avled av skadorna. Polisen misstänker att en man i 25-årsåldern anlade branden efter att Anna Feldt bestämt sig att bryta kontakten med honom.

På fredagen väcks åtal mot mannen, som misstänks för mord och grov mordbrand. En kvinna i 30-årsåldern åtalas samtidigt för misstänkt medhjälp till mordbrand.

Tragedin och den följande utredningen har tärt på Anna Feldts familj. Samtidigt som de känner oro för den kommande rättegången vill de få ett avslut för att kunna sörja sin familjemedlem.

– Sommaren har varit väldigt tung. Vissa dagar har gått bra, andra har varit väldigt jobbiga, säger Anna Feldts syster.

"Inte nära anhörig"

För att bearbeta sorgen har systern under sommaren ansökt om att få stöd till krissamtal. Något som nära anhöriga har rätt till enligt den försäkring hon har tecknat hos Folksam.

– Krissamtalen ingår i min försäkring, men när jag ringde upp dem fick jag svaret att jag inte räknades som en nära anhörig. Personen som jag pratade med skämdes jättemycket när han berättade det och var väldigt empatisk, men tyvärr räknades inte ett syskon som en nära anhörig, säger systern.

Beskedet fick henne att skriva ett inlägg på Folksams Facebooksida. I inlägget berättade hon om Anna Feldts bortgång och om hur Folksam nekat henne krissamtal.

– Jag tänkte att jag kanske skulle få ett annat svar om andra människor fick se det jag skrev. Det fick jag inte då de svarade att de var tvungna att behandla alla kunder lika, säger systern.

"Kändes fruktansvärt"

Men Folksam ringde upp dagen efter och erbjöd henne hjälp –  trots att hon enligt deras mening inte hade rätt till krissamtalen.

– Det kändes som att de erbjöd mig det här för att jag inte skulle bry mig mer om deras regler. Anledningen till att jag berättar om det här är för att andra inte ska drabbas i framtiden och för att Folksam ska ändra sina villkor. För mig kändes det fruktansvärt. Det är ju självklart att en syster är en nära anhörig.

Karin Andersson är gruppchef för personskador hos Folksam. Hon berättar att beslutet att ge Anna Feldts syster krissamtal är ett undantag.

– I vissa speciella ömmande fall så brukar vi försöka att tillmötesgå trots att det inte ingår i villkoret. För att vi ska göra det måste det handla om något speciellt och dramatiskt som i det här fallet, säger Karin Andersson.

Många anser sina syskon vara nära anhöriga. Finns det risk att människor känner sig lurade av er policy?

– Det förstår jag, men samtidigt finns det ett vedertaget begrepp i Sverige om att ett syskon är anhörig och inte en nära anhörig, säger Karin Andersson.

Advokaten: Brukar få rätt i domstol

Jesper Andersson, försäkringsjurist vid advokatbyrån Försäkringsjuristerna i Stockholm, säger att det enligt försäkringsavtalslagen stämmer att ett syskon inte räknas som en nära anhörig.

Han betonar dock att Sveriges domstolar brukar ge syskon rätt till ersättning om fallet går så långt.

– När begreppet "nära anhörig" används är lagen restriktiv. Då innefattas bara make eller maka, sambo och barn, medan syskon och egna föräldrar räknas som anhöriga. Men när det gäller konsumentförsäkringar, som en hemförsäkring är, använder domstolarna ofta en extensiv tolkning av lagen. Man är lite mer välvillig kan man säga.

GT har utan framgång sökt flera stora svenska försäkringsbolag gällande deras definition av en "nära anhörig".

Jenny Norrby, vd för Dina Försäkringar Väst, berättar dock att syskon ingår i deras benämning "närstående person."

– I våra villkor ingår syskon inom benämningen närstående person som vi använder. Däremot kan jag inte utan att veta mer svara på om vi hade ersatt med krishjälp vi en sådan här situation. Men står det villkoret att en närstående person har rätt till det, så räknas ett syskon i den kretsen.