Den döda vargen hittades i Torsby kommun, dock inte den här. Foto: Roger Vikström
Den döda vargen hittades i Torsby kommun, dock inte den här. Foto: Roger Vikström

Död varg hittad – oklar dödsorsak

Publicerad

En död varg har hittats i Torsby kommun.

– Vi vet inte varför den dött, säger Eva Eriksson, vakthavande befäl på polisen i Värmland.

Under söndagen fick polisen larmet om att man hittat en död varg. Eftersom arten är fredad innebär det automatiskt att det blir ett polisärende.

– Vi åker dit och är det så att patrullen misstänker att vargen inte dött en naturlig död spärrar vi av som vid vilken annan brottsplats som helst, berättar Eva Eriksson.

Talar det mesta för en naturlig död blir kadavret ändå undersökt av SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, i Uppsala.

Tiotals vargar skjuts illegalt varje år

Tjuvjakt på den i Sverige fridlysta vargen är inte helt ovanlig. Det finns experter, bland annat vargspårare, som hävdar att det utöver den lagliga vargjakten illegalt skjuts tiotals djur varje år.

Men det är alltså inte konstaterat att det handlar om någon tjuvjakt i detta fall.

Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER