Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinna misstänkt mördad i skogen

Polisens tekniker genomsöker området med hundar under eftermiddagen. Foto: HENRIK JANSSON
Teknikerna anlände till Lassalyckan vid lunchtid på onsdagen. Foto: HENRIK JANSSON
Här är en översiktsbild över området.Foto: HENRIK JANSSON
Polisen söker efter spår i motionsområdet i Ulricehamn där den kommunanställda kvinnan hittades död. Foto: HENRIK JANSSON
Kvinan hittades död längs med Lassalyckans 10 kilometersspår och polisen bekräftar under onsdagskvällen att det finns tecken på yttre våld.Foto: David Skarland
Kroppen hittades också i en onaturlig position. – Ett sätt som man normalt inte ligger på om man råkat ut för en olycka, säger Lena Mattihjs, polisområdeschef i Älvsborg.Foto: David Skarland
Kvinnan hade gett sig ut på en motionsrunda men kom inte tillbaka – då slog anhöriga larm.Foto: HENRIK JANSSON
Polisen är under morgonen på plats vid Lassalyckan.Foto: David Skarland
1 / 9

En kvinna har hittats död vid ett motionsspår i Ulricehamn. Polisen arbetar efter teorin att kvinnan har utsatts för ett brott. 

Det bekräftar Lena Matthijs, polisområdeschef i Älvsborg:

– Det beror främst på hur kroppen ligger. Hon ligger på ett onaturligt sätt, ett sätt som man normalt inte ligger på om man råkat ut för en olycka.

Den avlidna kvinnan var anställd vid Ulricehamns kommun.

Strax efter 18.30 på tisdagskvällen larmades polis på grund av att kvinnan inte kommit hem till sin bostad.

Kvinnan, som är i 60-årsåldern och anställd i Ulricehamns kommun, hade meddelat att hon skulle vara hemma någon gång mellan 16.00–17.00 efter en motionsrunda, men hon återkom aldrig till bostaden.

Flaggan vajar på halv stång utanför stadshuset i Ulricehamn.Foto: DAVID SKARLAND

Utanför stadshuset i Ulricehamn vajar flaggan på halv stång efter beskedet om dödsfallet.

– Det här är en fruktansvärd händelse som slagit ner i vår organisation. Hon är välkänd av många och väldigt omtyckt och respekterad, säger Ulricehamns kommunikationschef Katrin Högborn.

Kommunchefen Håkan Sandahl har kommenterat händelsen på Ulricehamns kommuns egen hemsida.

– Nu går mina tankar framför allt till nära anhöriga samt alla våra medarbetare som känt och arbetat tillsammans med vår kollega, säger han.

 

LÄS MER: Kommunen utreder hotbilder efter anställds död 

 

Det var anhöriga som under gårdagskvällen lämnade uppgifter om att kvinnan troligen ska ha befunnit sig vid Lassalyckans motionsområde. 

Enligt polisen ska hon ha varit ute och gått med stavar. När hon inte kom hem blev hennes anhöriga oroliga och larmade polisen.

Polisens teori: överfölls och släpades in i skogen

Polisen ska då ha inlett en insats i området och bland annat sökt med hund. Sökningen pågick längs olika motionsspår som finns i området. 

https://twitter.com/polisen_vg/status/923038195822055429

– Intill det här motionsspåret hittar vi ett par glasögon som vi tror kan tillhöra kvinnan, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson i Region Väst.

Enligt Lippens ska glasögonen ha hittats vid motionsspåret och strax innan klockan 21 hittas kvinnan död en bit in i skogen.

– Eftersom kvinnans glasögon hittades på motionsspåret och kroppen påträffades inne i skogen, är en möjlighet att hon överfallits och släpats in i skogen, säger Lena Matthijs, polisområdeschef i Älvsborg.

Kvinnans anhöriga har underrättats om dödsfallet under natten och morgonen.

Det finns omständigheter på fyndplatsen som styrker polisens misstankar om att kvinnan kan ha blivit utsatt för brott. 

Polisen har startat en utredning gällande mord alternativt dråp. Brottsrubriceringen kan komma att justeras.

Hans Lippens, polisens presstalesperson.Foto: POLISEN

Tecken på yttre våld

– Att vi misstänker brott beror främst på hur kroppen ligger. Hon ligger på ett onaturligt sätt, ett sätt som man normalt inte ligger på om man råkat ut för en olycka, säger Lena Matthijs.

Finns det tecken på att kvinnan har utsatts för yttre våld?

– Det finns det, men jag vill inte gå in på vad det skulle vara. Men vi undersöker kroppen. Man kan ju få skador även vid fall. Men det är alltså främst hur kroppen ligger som får oss att misstänka brott.

Kan du vara mer specifik?

– Exakt hur hon ligger vill jag inte gå in på. Det är en viktig uppgift, som vi inte vill avslöja. Om vi får fram en gärningsman ska han eller hon höras mot de uppgifter vi har, säger Matthijs.

Finns det något som tyder på att hon har utsatts för sexuellt våld?

– Det finns inga sådana tecken, men det är en fråga som rättsmedicinska kommer att kunna ge klart besked om, säger Lena Matthijs.

– Vi stänger inga dörrar, men har inga sådana hypoteser i nuläget.

Polisens fynd på platsen tyder på att det inte ska ha handlat om ett rån som gått överstyr.

– Alla hennes tillhörigheter fanns kvar på platsen, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson i region Väst.

Fortsätter under dagen

En teknisk undersökning av fyndplatsen påbörjades redan under tisdagskvällen men fick avbrytas på grund av väderförhållanden och mörker, enligt polisens förundersökningsledare Helena Ericsson.

Brottsplatsen ligger svåråtkomligt och terrängen är lerig, enligt GT:s utsände på platsen. 

Vid 13-tiden undersöker polisens tekniker området närmast ett tält som upprättats på platsen där kroppen påträffades.

Hundpatruller rör sig i området och söker. 

– Det är en gyllene regel, att man alltid söker av området efter spår. Någon kan ha tappat något. Alla spår är av väsentlighet i sådana här ärenden, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen region Väst.

Polisenes tekniker genomsöker motionsområdet Lassalyckan i Ulricehamn.Foto: HENRIK JANSSON

Han fortsätter:

– De kommer att söka av området utanför avspärrningarna.

Platsen avspärrad

Platsen var under onsdagsmorgonen avspärrad. Enligt fotografen David Skarland rörde sig om avspärrningar på 50 gånger 60 meter.

Platsen där kvinnan hittades död ligger i Lassalyckans motionsområde. Fyndplatsen ska vara längs med 10-kilometersspåret inte långt från Ulricehamns golfklubb.

Polisen genomsöker under eftermiddagen området med hundar. Foto: HENRIK JANSSON

Varnar joggare i området

Lassalyckan är ett välbesökt motionsområde. Då man inte kan utesluta att kvinnan blivit utsatt för brott ber polisen privatpersoner som rör sig i området att vara vaksamma.

– Folk frågar sig så klart om man kan gå ut och motionera i området. Ja, det kan man men man bör ha med sig en kamrat. Jag kan inte säga att det är ett helt ofarligt område och man bör vara vaksam, säger Hans Lippens.

Lena Matthijs är polisområdeschef för Älvsborg.Foto: ANDERS YLANDER

Polisområdeschef Lena Matthijs delar Lippens uppfattning.

– Vi rekommenderar att motionera när det är ljust, att vara observant och inte ha hörlurar i öronen den närmaste tiden tills vi vet vad det är som har hänt. Folk får gärna höra av sig om de har lagt märke till något i området de senaste dagarna.

Vad händer nu i utredningen?

– De första 24 timmarna är väldigt viktiga och då går utredningen enligt en metodhandbok. Då pratar vi bland annat med alla personer i hennes närhet – familj, släktingar, kolleger och vänner för att ringa in timmarna innan, säger Lena Matthijs.

Emilija ZarŽn, 20 och Michaela ZarŽn, 19.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Systrarna Emilija Zarén, 20, och Michaela Zarén, 19, bor själva i Ulricehamn.

– Det känns overkligt, man tror inte att det ska hända här. Just nu känns det faktiskt ganska otryggt, när polisen gått ut med att man ska vara försiktig så känns som att det kan vara någon galning som går lös, säger de

Vid 15-tiden så avslutade polisens tekniker sitt arbete på platsen. Då hade polisen också en helikopter som cirkulerade över motionsområdet.

– Vi gör överflygningar av området för att fotografera översiktsbilder, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Region Väst. 

Kvinnan hittades död i skogen vid ett motionsspår.Foto: HENRIK JANSSON

Polisen efterlyser vittnen

Ulricehamns kommuns kommunikationschef Katrin Högborn berättar att medarbetare i samma verksamhetsområde som kvinnan arbetat inom samlats under dagen för att bearbeta det som hänt. Man har också, enligt henne, gått ut med en uppmaning till anställda att höra av sig till polisen om de har några uppgifter som kan hjälpa utredningen.

– Vi planerar inför att i morgon förmiddag samlas till en minnesstund med tal av kommunchefen bland annat, säger Katrin Högborn.

Polisen efterlyser vittnesuppgifter från motionsspåret från tisdagseftermiddagen och kvällen då det misstänkte brottet tros ha ägt rum. 

"Vi är tacksamma om Ni som sett eller gjort iakttagelser under tisdag eftermiddag  eller kväll i området kring Mulleberget/Lassalyckan att Ni ringer till polisen på tfn 114 14 och meddelar oss. Alla tips mottages. Låt polisen av göra om de är viktiga.", skriver polisen på sin hemsida.