Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DN:s kupp: Försökte värva GP:s stjärna

Dagens Nyheter har försökt värva Göteborgs-Postens förstereporter Britt-Marie Mattsson, 71, som krönikör.

– Det var ett vänligt erbjudande som lät intressant men jag valde att stanna kvar i mitt avtal med GP, säger Britt-Marie Mattsson.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski vill inte kommentera uppgiften.

GP:s förstereporter Britt-Marie Mattsson fick erbjudande om att bli krönikör i DN – men tackade nej.
Foto: PER WISSING
Janne Josefsson har nyligen lämnat SVT och ”Uppdrag granskning” och blir i höst ny DN-profil.
Foto: JANNE DANIELSSON / SVT

Journalisten och författaren Britt-Marie Mattsson fick i mars erbjudande av Dagens Nyheter att bli krönikör i tidningen, berättar hon själv. 

DN försökte värva Mattsson från Göteborgs-Posten där hon har titeln förstereporter och skriver om amerikansk politik.

Men hon tackade nej.

– Jag har ett avtal med GP om att skriva om USA och amerikanska valet, och dessutom göra stora personintervjuer. Det är ett avtal som löper till och med nästa presidentval och installationen av presidenten, förklarar hon och tillägger:

– DN ville att jag skulle jobba bara för dem, men det varken ville eller kunde jag.

Britt-Marie Mattsson har arbetat på Göteborgs-Posten sedan 1960-talet och var under flera år utrikeschef. Hon fick Stora Journalistpriset 1996 för intervjuprogrammet ”Britt-Marie Mattsson” i SVT och har skrivit en rad böcker, senast ”Projektet” som kom 2017.

”Vände sig till Janne Josefsson”

Dagens Nyheter startar ny redaktion i Göteborg i september, men Mattsson säger att erbjudandet inte gällde att arbeta för lokalredaktionen.

– Jag är ingen lokalreporter utan skulle skriva krönikor för riksupplagan. När jag tackade nej vände de sig till Janne Josefsson i stället, och han tackade ja, konstaterar hon.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski vill inte säga något om huruvida tidningen försökt värva Britt-Marie Mattsson:

– Jag kommenterar inte medarbetarfrågor externt, särskilt inte gällande någon som inte arbetar på DN. Jag kan inte bekräfta något sådant.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski förnekar att Janne Josefsson var ett andrahandsval efter att Britt-Marie Mattsson tackat nej till att bli krönikör.
Foto: OLLE SPORRONG

I juni berättade DN att journalisten Janne Josefsson blir ny medarbetare och krönikör i tidningen efter att han slutat på SVT.

Peter Wolodarski förnekar att Janne Josefsson var ett andrahandsval efter Mattssons nej.

Wolodarski: ”Är absolut inte sant”

– Det var någon som påstod detta. Det är absolut inte sant. Det jag kan säga med Janne Josefsson är att vi väldigt gärna ville att han skulle börja på DN, helt oberoende av andra frågor. Det finns ingen koppling till andra personer överhuvudtaget. Janne Josefsson är vald på egna meriter och jag är jätteglad att han ska skriva i DN. 

På den nya DN-redaktionen i Göteborg kommer sex reportrar att arbeta. Förutom tidningens tidigare lokalreporter Jens Littorin består gruppen av journalisterna Kristina Hedberg, Lars Näslund, Carl Cato, Lisa Herold och Marina Ferhatović.