Kvinnan hittades död vid ett motionsspår. Foto: HENRIK JANSSONKvinnan hittades död vid ett motionsspår. Foto: HENRIK JANSSON
Kvinnan hittades död vid ett motionsspår. Foto: HENRIK JANSSON
Kvinnan hittades död vid ett motionsspår. Foto: HENRIK JANSSONKvinnan hittades död vid ett motionsspår. Foto: HENRIK JANSSON
Kvinnan hittades död vid ett motionsspår. Foto: HENRIK JANSSON

DNA-träff har gjorts i Ulricehamnsmordet

Publicerad

ULRICEHAMN. Polisen har fått DNA-träff avseende mordet på en 60-årig kvinna i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn i höstas.

Den misstänkte gärningsmannen, vars DNA säkrats på brottsplatsen, hann dock avlida innan polisen fick chans att höra honom.

– Tyvärr är det så att mellan vi topsade honom och i dag så har den här mannen avlidit, säger Göran Arvidsson, biträdande spaningsledare i mordutredningen.

Även iakttagelser och fynd på platsen styrker polisuppgifter om att det är rätt person. 

Under torsdagen fick polisen DNA-träff efter att ha topsat närmare 1300 män i området i jakt på en misstänkt gärningsman i fallet där en 60-årig kvinna hittades mördad i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn i oktober i fjol.

Nu går polisen ut med att den misstänkte gärningsmannen är avliden. Hans DNA kunde matchas mot det DNA som hittades på brottsplatsen.

Misstänkt hittades avliden i veckan

– I början av veckan kallade vi in en person i den så kallade masstopsningen. Personen anlände inte så i tisdags åkte vi ut och topsade honom i hans bostad. I dag fick vi svar att hans DNA matchar med det DNA vi anträffat vid Lassalyckan. Tyvärr är det så att mellan vi topsade honom och i dag så har den här mannen avlidit. Det finns inget brott bakom hans dödsfall i nuläget, säger Göran Arvidsson, biträdande spaningsledare i mordutredningen.

Är den här mannen känd av polisen sen tidigare?

– Det är han inte, säger Arvidsson.

Hade han någon relation till offret?

– Inte vad vi har kunnat se, nej, säger Arvidsson.

Kvinnan hittades död i oktober i fjol.Foto: HENRIK JANSSON

Det finns också andra saker som styrker polisens uppgifter om att det handlar om rätt person, skriver Borås Tidning.

– Det finns en del beslag som gjorts i anslutning till att han anträffades. Men dna:t är det viktigaste, säger Göran Arvidsson, biträdande spaningsledare.

Flera vittnen ska också ha gjort iakttagelser av mannen runt brottstiden

– Det styrker vår uppfattning, säger Göran Arvidsson till Borås Tidning. 

Motivet ännu ett mysterium

Polisen har däremot inte identifierat något motiv – det är bland annat det den fortsatta utredningen kommer att syfta till.

– Det här bara en del i utredning och vi kommer naturligtvis att fortsätta utredningen med inriktning på vad den här personen har gjort och inte gjort vi de aktuella tidpunkterna som vi har. Det är mycket jobb kvar. Det är olyckligt att vi inte längre kan förhöra den här personen, säger Göran Arvidsson.

 

LÄS OCKSÅ: Kvinna hittad död – polisen misstänker mord

 

Enligt Aftonbladets uppgifter var mannen i 20-årsåldern, vilket polisen inte vill bekräfta. Däremot matchade han den gärningsmannaprofil som togs fram. Han bodde i Ulricehamns kommun.

– Det är en person som bor i Ulricehamns kommun och hans profil stämmer överens med den profil som vi fått från gärningsmannaprofilgruppen, säger Göran Arvidsson.

 

Kvinnan hittades död vid ett motionsspår i Ulricehamn.

 

Ska avsluta utredningen

Polisen kommer nu påbörja en avslutning av mordutredningen – men för det krävs att man gör ytterligare åtgärder.  Man kommer bland annat att kartlägga mannen för att se om någon eventuell koppling kan hittas mellan gärningsman och offer, trots att man inte ser någon sådan nu.

– Det är naturligt att vi gärna hade velat prata med honom och fråga honom varför och vad som har hänt. Men utredningen är inte slut, vi kommer kartlägga mannen och försöka prata med människor omkring för att den vägen kartlägga mannen. När vi kartlägger mannen kommer vi kolla efter en koppling, säger Göran Arvidsson.

"Trott på den här metoden"

Polisen uppger att man hela tiden trott på DNA-topsning som en effektiv metod i fallet. 

– Vi har hela tiden trott på den här metoden. Vi har haft en tes och en infallsvinkel på detta som vi har trott på. Det visade sig att det var rätt. Det har varit ett idogt arbete och till viss del den nya tidens teknik som gjort att vi nått framgång. Vi har trott på idén hela tiden och nu är vi i mål, säger Tomas Stakeberg Jansson.

Polisen känner sig säkra på att man har rätt gärningsman. Man säger också man inte hittat något i utredningen som tyder på några andra inblandade gärningsmän.

– Ja, det är vi säkra på, säger Göran Arvidsson.

–  Polisutredningen av mordet är ännu inte avslutad. Men med tanke på den oro som mordet väckt i Ulricehamn är DNA-träffen i mordutredningen ett viktigt trygghetsskapande besked för både anhöriga till brottsoffret och till alla i Ulricehamn, säger lokalpolisområdeschef Tomas Stakeberg Jansson, i ett pressmeddelande.

Det var strax efter 18.30 på tisdagskvällen den 24 oktober som polis larmades på grund av att kvinnan inte hade kommit hem.

Hon hittades strax därefter död, mördad, vid motionsspåret Lassalyckan. Hon var i 60-årsåldern och jobbade inom kommunen.

 

LÄS MER: Polisens besked om gåtfulla mordet

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin
Alfred Dikalow
Alfred Dikalow
Evelina Nedlund
Evelina Nedlund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER