Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DNA-träff har gjorts i Ulricehamnsmordet

Kvinnan hittades död vid ett motionsspår.
Foto: HENRIK JANSSON
Kvinnan hittades död vid ett motionsspår.
Foto: HENRIK JANSSON

ULRICEHAMN. Polisen har fått DNA-träff avseende mordet på en 60-årig kvinna i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn i höstas.

Den misstänkte gärningsmannen, vars DNA säkrats på brottsplatsen, hann dock avlida innan polisen fick chans att höra honom.

– Tyvärr är det så att mellan vi topsade honom och i dag så har den här mannen avlidit, säger Göran Arvidsson, biträdande spaningsledare i mordutredningen.

Även iakttagelser och fynd på platsen styrker polisuppgifter om att det är rätt person. 

Under torsdagen fick polisen DNA-träff efter att ha topsat närmare 1300 män i området i jakt på en misstänkt gärningsman i fallet där en 60-årig kvinna hittades mördad i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn i oktober i fjol.

Nu går polisen ut med att den misstänkte gärningsmannen är avliden. Hans DNA kunde matchas mot det DNA som hittades på brottsplatsen.

Misstänkt hittades avliden i veckan

– I början av veckan kallade vi in en person i den så kallade masstopsningen. Personen anlände inte så i tisdags åkte vi ut och topsade honom i hans bostad. I dag fick vi svar att hans DNA matchar med det DNA vi anträffat vid Lassalyckan. Tyvärr är det så att mellan vi topsade honom och i dag så har den här mannen avlidit. Det finns inget brott bakom hans dödsfall i nuläget, säger Göran Arvidsson, biträdande spaningsledare i mordutredningen.

Är den här mannen känd av polisen sen tidigare?

– Det är han inte, säger Arvidsson.

Hade han någon relation till offret?

– Inte vad vi har kunnat se, nej, säger Arvidsson.

Kvinnan hittades död i oktober i fjol.
Foto: HENRIK JANSSON

Det finns också andra saker som styrker polisens uppgifter om att det handlar om rätt person, skriver Borås Tidning.

– Det finns en del beslag som gjorts i anslutning till att han anträffades. Men dna:t är det viktigaste, säger Göran Arvidsson, biträdande spaningsledare.

Flera vittnen ska också ha gjort iakttagelser av mannen runt brottstiden

– Det styrker vår uppfattning, säger Göran Arvidsson till Borås Tidning. 

Motivet ännu ett mysterium

Polisen har däremot inte identifierat något motiv – det är bland annat det den fortsatta utredningen kommer att syfta till.

– Det här bara en del i utredning och vi kommer naturligtvis att fortsätta utredningen med inriktning på vad den här personen har gjort och inte gjort vi de aktuella tidpunkterna som vi har. Det är mycket jobb kvar. Det är olyckligt att vi inte längre kan förhöra den här personen, säger Göran Arvidsson.


LÄS OCKSÅ: Kvinna hittad död – polisen misstänker mord


Enligt Aftonbladets uppgifter var mannen i 20-årsåldern, vilket polisen inte vill bekräfta. Däremot matchade han den gärningsmannaprofil som togs fram. Han bodde i Ulricehamns kommun.

– Det är en person som bor i Ulricehamns kommun och hans profil stämmer överens med den profil som vi fått från gärningsmannaprofilgruppen, säger Göran Arvidsson.


Kvinnan hittades död vid ett motionsspår i Ulricehamn.

Ska avsluta utredningen

Polisen kommer nu påbörja en avslutning av mordutredningen – men för det krävs att man gör ytterligare åtgärder.  Man kommer bland annat att kartlägga mannen för att se om någon eventuell koppling kan hittas mellan gärningsman och offer, trots att man inte ser någon sådan nu.

– Det är naturligt att vi gärna hade velat prata med honom och fråga honom varför och vad som har hänt. Men utredningen är inte slut, vi kommer kartlägga mannen och försöka prata med människor omkring för att den vägen kartlägga mannen. När vi kartlägger mannen kommer vi kolla efter en koppling, säger Göran Arvidsson.

"Trott på den här metoden"

Polisen uppger att man hela tiden trott på DNA-topsning som en effektiv metod i fallet. 

– Vi har hela tiden trott på den här metoden. Vi har haft en tes och en infallsvinkel på detta som vi har trott på. Det visade sig att det var rätt. Det har varit ett idogt arbete och till viss del den nya tidens teknik som gjort att vi nått framgång. Vi har trott på idén hela tiden och nu är vi i mål, säger Tomas Stakeberg Jansson.

Polisen känner sig säkra på att man har rätt gärningsman. Man säger också man inte hittat något i utredningen som tyder på några andra inblandade gärningsmän.

– Ja, det är vi säkra på, säger Göran Arvidsson.

–  Polisutredningen av mordet är ännu inte avslutad. Men med tanke på den oro som mordet väckt i Ulricehamn är DNA-träffen i mordutredningen ett viktigt trygghetsskapande besked för både anhöriga till brottsoffret och till alla i Ulricehamn, säger lokalpolisområdeschef Tomas Stakeberg Jansson, i ett pressmeddelande.

Det var strax efter 18.30 på tisdagskvällen den 24 oktober som polis larmades på grund av att kvinnan inte hade kommit hem.

Hon hittades strax därefter död, mördad, vid motionsspåret Lassalyckan. Hon var i 60-årsåldern och jobbade inom kommunen.


LÄS MER: Polisens besked om gåtfulla mordet