Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

DNA-spåret kan lösa Helenas försvinnande

Helena Andersson har varit försvunnen i 25 år.Foto: PRIVAT
Helena Andersson, 22, försvann efter en festkväll på stadshotellet i Mariestad år 1992.Foto: Privat
På Helena Anderssons högra sko hittades en blodfläck som nu ska DNA-analyseras.Foto: Mats Öfwerström/Sveriges Radio P4 Skaraborg
Lars Johansson leder utredningen kring Helena Anderssons försvinnande.Foto: JOHAN RONGE

En blodfläck på Helena Anderssons högra festsko kan vara den avgörande detaljen som löser fallet – 25 år efter att 22-åringen försvann i Mariestad.

Men draget som polisen nu tänker göra är riskabelt.

Man har nämligen bara en enda chans att få fram vems DNA det är.

Det har gått 25 år och några dagar sedan Helena Andersson, 22, försvann efter att ha varit och festat på stadshotellet i Mariestad. Samtidigt som P4 Skaraborg granskat fallet i en reportageserie har den långa och omfattande utredningen gått in i ett nytt – och för Helenas anhöriga förhoppningsvis avgörande – skede.

Helenas skor hittades i närheten av föräldrahemmet och på den högra fanns en blodfläck. Även om blodgruppen är densamma som Helenas säger utredningsledaren Lars Johansson att han inte är säker på vem blodet kommer från.

Sveriges Radios reporter Pernilla Wadebäck var barndomsvän med Helena Andersson. Nu har hon granskat fallet i P4 Skaraborg.Foto: SVERIGES RADIO

Ska göra DNA-test

Det vill man nu ta reda på – genom ett DNA-test som är förenat med risker.

– Vid den tiden fanns inte DNA-tester, då fanns blodgruppsgruppering. Jag har bett NFC (polisens nationella forensiska centrum, reds. anm.) att kolla på det och det håller de på med nu, att kolla vad det egentligen är. Och är det så att det bara är en blodgruppsgruppering gör de ett DNA-test, säger Lars Johansson.

– Men man kan bara göra ett prov till på det, i och med att det är så liten mängd.

Så ni har en chans på er?

– Ja. Men jag har inte riktigt förstått varför, för i dag kan man ju bearbeta DNA på ett annat sätt än förut.

 

 

LÄS MER: Helena, 22, försvann efter Pernillas fest

 

Skulle DNA-profilen inte matcha Helena Anderssons kan det vara ett genombrott i utredningen. Polisen planerar då att dra i gång en stor insats för att få reda på vems det är.

– Är det inte Helenas tillhör det någon annan. Då får vi leta vidare och se om det finns någon i våra register. Vill vi till exempel kolla igenom alla som var på festen i stadshuset topsar vi alla och jämför med dem, säger Lars Johansson.

Kommer ni göra det?

– Ja, det kommer vi säkert att göra, men i nuläget är det en hypotetisk fråga. Först ska NFC reda ut vad det där är och de ska lämna svar snart, säger Lars Johansson.

Helena Anderssons försvinnande engagerade hela Sverige under sommaren 1992.Foto: Privat

Pilotglasögon-man anhölls

En man med pilotglasögon som syntes inne på stadshotellet i Mariestad tillsammans med Helena Andersson kort innan hon lämnade har nyligen delgivits misstanke om mord, har P4 Skaraborg avslöjat. Han anhölls för att senare släppas, men misstankarna kvarstår.

Samtidigt – skulle DNA-profilen matcha honom eller någon annan är det i sig ingenting som gör att det går att binda denne till Helenas försvinnande.

– Blod går inte att tidsbestämma. Det kan vara någon som teoretiskt sett har dansat med Helena på hotellet och det har droppat. Däremot är det ett indicium och speciellt om det är någon som normalt inte borde ha avsatt DNA på hennes sko, säger Lars Johansson.

GW:s svidande kritik

Förutom Helenas skor fann man även hennes ringar i området. Polisens arbete i det inledande skedet efter försvinnandet har samtidigt kritiserats. Bland annat har polisprofessorn Leif GW Persson gått till stenhård attack.

Leif GW Persson har kritiserat utredningen: "Ett veritabelt jävla elände att försöka få ordning på det i efterhand".Foto: Olle Sporrong

– Man gör alla tänkbara misstag man kan göra i samband med en polisutredning i initialskedet. Det är ett veritabelt jävla elände att försöka få ordning på det i efterhand och den här gången gick det inte. Rikskrim skötte sig inte heller med den äran, för de var nere ganska tidigt. En samling idioter. Du får gärna citera mig, har GW tidigare kommenterat fallet.

 

LÄS MER: Leif GW Perssons svidande kritik om Helena-utredningen

 

Lars Johansson har svarat att han tycker att det stora problemet var att det inte gjordes någon ordentlig platsundersökning. Pensionerade kriminalinspektören Pelle Jenvén var den som i många år hade fallet på sitt bord. Inte heller han var med från första början, men Leif GW Perssons åsikt delar han inte.

– Man gjorde naturligtvis allt som man trodde var det korrekta då. Det är inte så att man avsiktligt gör missar, även om det naturligtvis kan vara så. Och så kommer det vara i framtiden också. Jag kan inte se att man ska lämna någon kritik. Jag kan tyvärr inte hålla med professor Persson, säger Pelle Jenvén.

Kriminalinspektören Pelle Jenvén i en bild från år 2004, då han ledde utredningen kring Helenas försvinnande.Foto: SCANDPHOTO

Vad är det som gjort att fallet fortfarande är olöst, 25 år efter att Helena Andersson försvann?

– Det är svårt att säga, men självklart är det så att om man hittar ett offer från början så har man något att jobba med. Här försvann hon och var bara borta och det gör ingången mycket, mycket svårare.

Tips om Helena-fallet

Polisen har på senare tid fått in en del tips om fallet. Kring dem är Lars Johansson däremot förtegen. Inte heller går han in på vad som framkom i förhöret med den misstänkte mannen.

Redan år 1998 var han högintressant, men släpptes när han gjorde klart att han inte tänkte prata om han skulle bli tilldelad en advokat och hans identitet därmed röjas.

– Vi ville föra vidare på det spår vi började på, säger Lars Johansson om det senaste anhållandet.

Hur ser hans inställning ut?

– Det vill jag inte gå in på.