Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Djurrättsaktivist döms till fängelse

Den 22-årige djurrättsaktivisten står åtalad på 19 punkter, 18 olaga hot och en mordbrand. i Dag får han sin dom.Foto: Anders Ylander
"Dö avskum. Päls = mord". Så skrev den 22-årige djurrättsaktivisten med sitt eget blod, i ett av många hotbrev som skickades till personer i pälsbranschen.
I dag dömdes han till fängelse i tre och ett halvt år för bland annat mordbrand och grovt olaga hot.
Han ska också betala ett saftigt skadestånd till dem han satt skräck i.
- Min klient kände sig lättad att det inte blev fem år som åklagaren yrkat på, säger hans advokat Lars-Göran Fredrikson till GT.se.
Mannen som säger sig ha varit djurrättsaktivist i flera år, döms för alla de 17 hotbrev som han har åtalats för. Tingsrätten anser dock att endast två av dem är att anse som grova. Han döms även för mordbrand på en hamburgerrestaurang vid Scandinavium i juli förra året. 22-åringens dna fanns både på en skärva från ett fönster och på en plastpåse som hittades utanför restaurangen. På en av de inkastade dunkarna stod ordet "avskum", som används i flera av hotbreven som 22-åringen döms för att ha skickat. Sammanlagt har 50 personer hotats.

Pälsaffär tvingades stänga

Andreassons päls i Göteborg har tvingats lägga ner, handlare som sålt skor eller kläder med pälsdetaljer har fått sina rutor krossade på natten, hotats till livet i sina hem och på dagen har det dykt upp unga män som erbjudit ett avtal: Skriv på att ni slutar sälja päls så slipper era rutor att krossas.

Skrev med sitt blod

Vissa gånger ha 22-åringen lämnat tydliga dna-spår efter sig. Ordet "mördare", till en minkfarmare och dennes familj, skrevs med aktivistens eget blod.
Pälshandlaren Charlotte Alfredsson fick tre hotbrev hemskickade. Ett var till Charlotte där hon hotades till livet om hon inte slutade med päls. Det andra öppnades av hennes man och innehöll en brandbomb och en lapp med hot. Det tredje skickades till familjens då 17-åriga dotter. Hon fick veta att om hon inte fick sin mamma på bättre tankar skulle hemska saker hända henne. I brevet låg också rakblad och utbrunna tändstickor.

Erkände inget

Pappan José fick sälja sin firma för att vara hemma och vakta huset, köra och hämta barnen vid skolorna.
- Jag sover fyra timmar varje natt. Jag vaknar av minsta ljud, berättade han under rättegången.
I augusti häktades djurrättsaktivisten mot sitt nekande. Under rättegången lämnade han ingen förklaring i rätten, utan följde manualen för tillfångatagna djurrättsaktivister: Erkänn inget.

Lättad

Utöver fängelsestraffet ska 22-åringen betala ett skadestånd på drygt 428 000 kronor. Läkarutredningar har visat att mannen lider av en psykisk störning, som dock inte är allvarlig. I domen skriver tingsrätten att de tagit hänsyn till detta.
Åklagaren hade yrkat på fängelsestraff mellan fyra och fem år. Enligt Lars-Göran Fredrikson verkar 22-åringen lättad över att tingsrätten utdömde ett kortare fängelsestraff.
- Jag är nöjd med att tingsrätten delade min uppfattning att alla de olaga hoten inte är grova brott. Sett ur den synpunkten är min klient nöjd. Det är inte självklart att vi kommer att överklaga, säger Fredriksson.