Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Djurparkens elefantbebis avliden: ”Orkade inte mer”

Foto: BORÅS DJURPARK/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den lilla elefanthonan kämpade i flera dygn – men hennes liv gick till slut inte att rädda.
Foto: Borås djurpark / Instagram

Den elefantkalv som föddes på Borås djurpark den 26 mars har avlidit.

Den lilla honan blev utstött från flocken och har i tre dagar intensivvårdats – på torsdagen meddelade djurparken att hennes liv inte gick att rädda.

”Vi är alla väldigt sorgsna men försöker samtidigt glädja oss åt att den nya kalven verkar pigg och alert”, skriver djurparken på sin Instagram.

Honan var en av två elefantkalvar som föddes på kort tid i djurparken. I måndags fick hon en lillebror, men systern fick en tuffare start på livet.

Hon stöttes ut ur flocken, och fick därför inte i sig den näring hon behövde.

– När vi märkte att hon inte var en del av flocken agerade vi snabbt. Nu intensivvårdsbehandlas hon. Det är syrgas, dropp, mediciner och ständiga blodkontroller. Vi kämpar för att hon ska överleva, sa Therese Hård, zoologisk chef vid djurparken, till Borås Tidning på onsdagen.

Men trots tre dygn av intensivvård klarade sig inte elefantungen. På torsdagen meddelar djurparken att hon avlidit.

https://www.instagram.com/p/CNaqLsPppAg/?utm_source=ig_web_copy_link

Djurparken: ”Hon fick somna in”

”Efter att flocken övergav den förstfödda kalven har vi med alla medel försökt hjälpa henne. Trots tre dygn av intensivvård med veterinär och djurvårdare som vakade vid hennes sida dag som natt, lämnade den lilla kalven oss i dag. Hennes kropp orkade inte mer och hon fick somna in”, skriver djurparken på sin Instagram.

Efter elefantkalvens död berättar Therese Hård för P4 Sjuhärad att de inte vet varför hon dött men att det troligtvis är så att hon inte fått i sig tillräckligt med energi, kalven diade främst från sin mormor.

Hon säger också att det är naturligt att vilda djur håller skenet uppe så länge som det går och den nyfödda elefanten hade tidigare betett sig som normalt, men när kalven började visa svaghet stöttes hon bort.

– När de väl visar den här svagheten, då agerar flocken som den hade gjort i naturen, den här kalven den använder de inte fler resurser på. Det finns ju oavsett vad vi tycker om det, så finns det någon slags naturens logik i det, men det är ju hjärtskärande, säger Therese Hård till P4. 

UR ARKIVET:

Förra året föddes åtta afrikanska vildhundar på djurparken.