Disa och Alice köpte julklappar till flyktingar

De bästa kompisarna Disa Rosendahl och Alice Dahlberg måste vara årets bästa hjältetomtar efter att ha glatt flyktingbarnen med julklappar.

Här är 11-åriga hjältetomtarna Disa Rosendahl och Alice Dahlberg från Västra Frölunda som förgyllde tillvaron för en grupp flyktingbarn i Göteborg.

På eget initiativ samlade de in 3 000 kronor till julklappar till de ensamkommande barnen.

– Mina ungar på boendet var rörda till tårar, säger Matilda Brinck-Larsen, gruppchef på Lillekärrs boende i Hisings Kärra.

De två bästa kompisarna har jobbat hårt vid sidan av skolan med att förverkliga sin dröm om att jobba för ett välgörande ändamål. Det var Disa som kom på idén med att göra något i detta syfte och då hängde Alice på.

– Jag har sett barn som har varit utsatta på tv och då fick jag idén till att göra en sådan här grej, att samla in pengar till dem, säger Disa. Vi gick till affärer och fick rabatt så det blev ju lite mer än 3 000 kronor.

– Alice hade hört talas om min kompis Matilda som har de här barnen, säger Alice mamma Anna Dahlberg. Jag är jättestolt över dem båda två för de har ägnat säkert tio eftermiddagar eller kvällar åt att gå runt och knacka dörr. Det enda vi har hjälpt flickorna med är att vi har varit kassörer och chaufförer.

Förhandlade om priset

För pengarna de samlat in har de sedan gått runt i butiker och handlat julklappar, killarna fick en cool mössa och en deodorant och flickorna fick smink, parfym och smycken. Men Alice och Disa nöjde sig inte bara med att handla - de förhandlade också och fick på så sätt ner priset.

För några dagar sedan överlämnades klapparna till de sexton ungdomarna på asylboendet.

– Jag är Facebook-vän med Alice mamma och hon visste att jag hade startat upp det här asylboendet i oktober, säger Matilda Brinck-Larsen. Jag är så himla imponerad.

Matilda Brinck-Larsen hade pratat med barnen på boendet om att flickorna skulle komma med julklappar.

– Ibland väcker flykt mycket och särskilt hos unga människor för man kan sätta sig in i situationen och ni får göra som ni vill om ni vill vara här när de kommer med sakerna eller inte, det är ett fritt val, sa jag till dem, berättar hon.

Men ungdomarna, både tjejer och killar, mellan 15 och 17 år, ville gärna träffa de små jultomtarna från Göteborg.

– Ungdomarna blev jätteglada, en av killarna började gråta efter att vi hade åkt hem, säger Alice och Disa.

Fint möte

– Det blev ett så fint möte, säger Matilda Brinck-Larsen. De fick krama mina ungar och dela ut personliga paket till var och en. Såna saker som ungdomar vill ha, men som pengarna inte räcker till.

Hon är imponerad av tjejernas idoga arbete med att gå och knacka dörr och

vara tuffa när de förhandlat i affärerna. De fick stora kedjor att gå ner till halva priset på mössor och butiker att skänka gåvor.

– Det var en väldigt fin grej, säger hon. Och i tider när det blåser lite hårda vindar så ska man också påminnas om att det finns väldigt mycket civil värme runtomkring. Det kändes så himla gott.

Flickorna planerar redan nu för att återkomma nästa jul igen.

– Nästa år ska vi försöka samla in ännu mera pengar, säger de med en mun. Kanske i andra områden också.

Vad de själva önskar sig i julklapp? Jo, Disa ska åka till USA den 26 december så hennes önskelista är inte så lång och Alice önskar sig presentkort.