Krismöte efter festresorna – så rullades härvan upp

Intraservice högste tjänsteman, förvaltningsdirektören Nisse Waldefeldt.
Tord Karlsson (S), kommunalråd i Göteborg.
Foto: MAGNUS GOTANDER
Resor har gått till orter på andra sidan Atlanten som Seattle, Orlando, Las Vegas (bilden) och Houston, enligt stadens revisorer.
Foto: KRISTOFFER RUCKEMANN
Stadsrevisionens rapport.
Foto: Göteborgs stad

Trerätters middag på stranden i Barcelona, rundtur på Alcatrazfängelset och rockkonsert med Lenny Kravitz i San Francisco.

På måndag avgörs framtiden för skandalförvaltningen Intraservice direktör Nisse Waldefeldt.

Enligt flera av varandra oberoende källor vill nämndens ordförande Tord Karlsson (S) nu göra sig av med direktören.

– Jag ska träffa min ordförande här på måndag förmiddag. Jag räknar med att på ett eller annat sätt vara tillbaka i tjänst eller inte ha något jobb kvar, säger Nisse Waldefeldt själv.

Det inleddes med ett anonymt tips i mars i fjol. En hög tjänsteman på Göteborgs förvaltning för IT-frågor, Intraservice, pekades ut som allt för nära lierad med en av kommunens stora leverantörer. Bland annat umgicks de på krogen och tjänstemannens son hade fått arbete hos leverantören.

Men det slutade inte där.

"Ryggdunk och hemliga klubbar"

Hela miljön i förvaltningen beskrevs av tipsaren som osund, präglad av "en atmosfär som bygger på ryggdunk och hemliga klubbar där korruption är oundviklig".

Senare under mars månad kom ytterligare ett anonymt tips. Nu nämndes inte bara den inköpsansvarige tjänstemannen vid namn utan också personer betydligt högre upp i hierarkin.


LÄS MER: "Det kan vara det värsta jag har sett"


Kommunens interna utredare uppmanades att titta närmare på en resa till IT-jätten Microsoft i USA där också Intraservice direktör Nisse Waldefeldt, den politiska nämndens ordförande Tord Larsson (S) och ytterligare ett par politiker i nämndens ledning deltog - tillsammans med den utpekade tjänstemannen.

"Från den resan har inget annat kommit fram än kanske lite baksmälla", skrev tipsaren.

Populära turistmålet Alcatraz har också besökts av Intraservice.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN

I december, efter att också tjänstemannens e-postkorrespondens med leverantören gåtts igenom, fick tjänstemannen sparken. 

Nu kan GT avslöja att även Intraservice högste tjänsteman, förvaltningsdirektören Nisse Waldefeldt, sitter löst. 

Under måndag förmiddag kommer Nisse Waldefeldt tillbaka efter en längre tids bortavaro från arbetet. Då har han ett möte inplanerat med nämndens ordförande Tord Karlsson. 


LÄS MER: Skarp kritik mot nämndens utlandsresor 


Enligt Tord Karlsson själv kommer nämndens presidium då träffa Waldefeldt och få möjlighet att lyfta den senaste tidens händelser.

Senare under måndagen finns ytterligare ett möte inplanerat. Denna gång med representanter för nämnden och delar av kommunstyrelsen, ett möte som det kallas till i de fall en nämnd vill göra sig av med sin högste tjänsteman. 

– Det är en sak mellan oss och Nisse, säger Tord Karlsson då måndagens möten kommer på tal.

– Jag har inga kommentarer till det. Låt oss säga rent hypotetiskt att du har rätt, tror du att jag vill att det ska komma ut i tidningen i så fall? Du måste förstå att jag inte kan kommentera överhuvudtaget vad vi kommer diskutera på måndag.

Samtidigt har Tord Karlsson själv ett avgångskrav riktat mot sig från allianspartierna. Kravet väcktes efter att kommunens egna revisorer riktade kritik mot Tord Karlsson och övriga politiker i Intraservice nämnd för en serie brister i hanteringen av utlandsresor. 


LÄS MER: Tjänsteman stängs av 


Revisorerna fann en mängd resor till olika konferenser och möten i utlandet. Ofta tillsammans med stora leverantörer och till platser som också har karaktären av populära turistmål.

Under en resa 2014 till San Francisco ingick i leverantörens program inte bara "bättre middagar" utan också besök på musikklubbar, på turistmål som fängelseön Alcatraz och en arenakonsert med den amerikanske rockmusikern Lenny Kravitz. 

Man gick på en arenakonsert med Lenny Kravitz.
Foto: STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Under en resa samma år till Barcelona ingick, enligt Stadsrevisionens egen granskning i oktober, en trerätters middag vid stranden.

Liknande resor har gått till orter på andra sidan Atlanten som Seattle, Orlando, Las Vegas och Houston, enligt stadens revisorer.

Revisorerna anmärker särskilt på att hela dagar i många fall verkar vara vikta för nöjesaktiviteter under en del utlandsresor eller "helt vikt för fri tid för resenärer".


LÄS MER: Hårda avgångskrav efter politikerns utlandsresor


"I de flesta av de granskade resorna är de anställda på plats på destinationen två till fyra dagar längre än själva konferensen". 

Det gällde även då nämndens politiska ledning och förvaltningsdirektören Nisse Waldefeldt, efter en inbjudan från IT-jätten Microsoft, åkte till Seattle i oktober 2016 för "en strategisk dialog kring utveckling av IT i Göteborg".

Programmet omfattade tre heldagar och två enskilda timmar en fjärde dag, men revisorerna konstaterar att politikerna fått utbetalt traktamente för nio dagar totalt, varav två är resdagar. Resten av dagarna på plats i Seattle har förklarats med tidsomställning och väntan på flygresan hem.

Under en resa 2014 till San Francisco ingick i leverantörens program bland annat "bättre middagar".
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Det var Seattleresan som den anonyma tipsaren i mars beskrev som att den inte gett någonting, utom "kanske lite baksmälla".

- Den personen som lämnat det tipset var uppenbarligen inte med, hade han eller hon det så hade han fått en helt annan bild, säger Tord Karlsson (S) om beskrivningen.

Han menar att besöket i Seattle var nödvändigt inför att Göteborgs stad som en av de sista kommunerna i landet gick från ett äldre till ett nyare program inom IT.

– Det var en helt nödvändig resa, en möjlighet för oss att kunna få ett grepp om de möjligheter och de val vi har.

Vilket är ditt eget ansvar som politiker och ordförande i nämnden, vad gäller förra årets olika turer?

– Det här är frågor som framför allt förvaltningen och Nisse måste ta ett ansvar för. Det är inte min roll att ha koll på hur tjänstemän förhåller sig gentemot leverantörer, det är förvaltningschefens ansvar.

Hur kommunens tjänsteman ska förhålla sig till leverantörer har väl varit en fråga som har varit väldigt politiskt prioriterat i Göteborg sedan muthärvan för snart tio år sedan.

– Vi har ingen möjlighet att gå in och besluta över vissa enskilda tjänstemän. Det är direktörens roll. Vi tillsätter direktören, i övrigt är det direktörens roll att ha koll på förvaltningen och hur tjänstemännen uppför sig eller inte. Det kan aldrig vara nämndens roll. 


Under en resa samma år till Barcelona ingick, enligt Stadsrevisionens egen granskning, en trerätters middag vid stranden.
Foto: BIGSTOCK

Nisse Waldefeldt har varit borta från arbetet under en dryg månads tid och när GT under fredagen får tag på honom så är han medveten om vad som står på spel.

– Jag ska träffa min ordförande här på måndag förmiddag. Jag räknar med att på ett eller annat sätt vara tillbaka i tjänst eller inte ha något jobb kvar, säger han.

Han är självkritisk i vissa delar som framför allt rör mer administrativa brister. 

– Vi borde ha haft järnkoll på reseunderlagen. Det faller på mig ytterst, det är inget snack om saken, säger Nisse Waldefeldt. 

Han uppger att de program som de tog ställning till inför utlandsresorna inte alltid hade de mer nöjesbetonade delarna angivna. 


LÄS MER: Ny tjänsteman dras in i resehärvan: "Dyngrak"


Det gäller enligt honom bland annat olika konsertarrangemang.

Om de egna resorna som han gjort till utlandet och som ingår i revisorernas granskning svarar han efter en stunds betänketid: 

– Min bild av alla de här resorna är att de har varit värdefulla för mitt uppdrag och att det har varit vanvettigt mycket jobb på de här, att det inte har varit en massa nöjeselement inblandade.

Nya granskningar pågår

Den 25 januari ska Intraservice svara kommunens så kallade whistleblowerfunktion vad som skett. Det är till whistleblowerfunktionen som tipsen kom in till under förra året.

– Det har kommit in nya saker och nya inspel under hela året och vi har sett tipsen som del av en helhet där vi haft en öppen granskning som ännu inte är avslutad, säger In-Anna Knutsdotter, som leder kommunens Whistleblowerfunktion.

Och enligt henne finns det fortfarande uppgifter som inte gått att bekräfta i de tips som kommit in under året.

– Det är svårt att utreda alla delar i de fall tipsen är så okonkreta.

Under våren kommer även Stadsrevisionen med sin årliga granskning av nämndens arbete.


LÄS OCKSÅ: Toppchefens fallskärm ger kommunsmäll