Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Diplomatilskan efter tabben på flygplatsen

Estlands premiärminister Jüri Ratas blev kvar på plattformen då flyget lyfte från Landvetter flygplats efter EU-toppmötet i Göteborg. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Estlands premiärminister Jüri Ratas blev kvar på plattformen då flyget lyfte från Landvetter flygplats efter EU-toppmötet i Göteborg. Swedavia får kritik. Foto: ALEX LUNGDAHL
Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör Landvetter. Foto: Swedavia
Ambassadören i Stockholm Merle Pajula. Foto: Estlands ambassad

Estlands premiärministers resa hem från EU-toppmötet i Göteborg blev inte som planerad. 

Flyget lyfte från Landvetter flygplats.

Men kvar på plattformen stod premiärministern Jüri Ratas och Estlands övriga delegation.

"Plötsligt stängdes dörren i våra ansikten", skriver Estlands ambassadör Merle Pajula i en arg skrivelse till utrikesdepartementet.

– Det är obegripligt, jag har aldrig upplevt något liknande tidigare, säger ambassadören. 

Det är i ett brev till svenska utrikesdepartementet, UD, som Estland riktar kritik mot hur den egna premiärministern och resten av delegationen på sju personer behandlades på Landvetter flygplats, sent under eftermiddagen och kvällen den 17 november.

Efter ett långt och, enligt ambassadören, lyckat och smidigt toppmöte inne i centrala Göteborg var det dags för delegationen att ta sig hem. Premiärministern Jüri Ratas hade bråttom till ett möte i Tallinn där han var inbjuden talare och delegationen var därför förberedd för en snabb transport ut till flygplanet.

I stället fick de vänta i viprummet. I skrivelsen till UD vittnar ambassadören om att de kunde se två andra länders delegationer komma in i viprummet för vidare transport till sina plan.

Men representanterna från Estland fick vänta. 

Estlands ambassadör Merle Pajula har skrivit till Utrikesdepartementet efter incidenten på Landvetter flygplats.

"Plötsligt stängdes dörren i våra ansikten"

När det väl var den Estlands delegations tur så kom de inte längre än till plattformen, två meter från den öppna flygplansdörren på SAS-planet, innan de fick besked om ny väntan. Ytterligare människor passerade delegationen och boardade planet. Och plötsligt såg den premiärministern och övriga i delegationen hur en i besättningen stängde dörren framför dem. Och planet lämnade plattformen.

"Plötsligt stängdes dörren i våra ansikten", skriver Estlands ambassadör i Stockholm Merle Pajula i en skrivelse till utrikesdepartementet där hon beskriver det inträffade som obegripligt.

– Jag har aldrig upplevt något liknande tidigare, säger ambassadören. 

– Sådant här händer bara inte folk efter ett möte. Mötet var hållet på ett väldigt bra sätt, det var ett briljant möte och allt gick väldigt smidigt fram till detta sista tillfälle.

"Helt förvånade krävde vi en förklaring från VIP/Swedavia-personalen. Vi fick veta att det var pilotens beslut att stänga flygplansdörren och lämna delegationen utanför planet. Jag bad om namnet på piloten, men fick det inte. Jag bad om att bli förd till den person som ansvarade för VIP-servicen men återigen blev jag ignorerad", skriver ambassadören.

 

LÄS MER: Göteborg förvandlades till en spökstad under toppmötet

 

Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör Landvetter. Foto: Swedavia

Händelsen utreds av Swedavia

Charlotte Ljunggren är flygplatsdirektör på Landvetter flygplats. Enligt henne utreds nu händelsen internt. 

– Vi fick skrivelsen från UD i förra veckan och givetvis tycker vi att det är oerhört beklagligt att våra besökare känner att de inte blivit rätt behandlade. Oavsett brevet från ambassadören gör vi en utvärdering av hur vi hanterade EU-toppmötet. Där väger vi naturligtvis in den upplevelse den här delegationen haft.

Men upplevelse? De beskriver det som att de får vänta, att dörren till flygplanet stängs framför dem och så går flyget i väg?

– Det är det vi måste utreda. Vad är det som hänt. Varför har detta skett. Är det kommunikationen som brustit, är det att folk inte varit på plats, är det fel tidsangivelser eller vad är det som det kan bero på? Vi ska självklart utreda det så att vi kan bemöta dem korrekt tillbaka, säger Charlotte Ljunggren.

 

LÄS MER: Så påverkas Göteborg av EU-toppmötet 17 november

 

Enligt ambassadören kunde flygplatspersonalen hjälpa delegationen att ta ett senare flyg till Stockholm, men det gick inte att garantera att det fanns platser för resten av resan hem till Estland.

Jüri Ratas och de övriga regeringscheferna tar lunch under EU-toppmötet i Göteborg den 17 november 2017. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Till slut fick premiärministerns kansli i Tallinn ordna med sista flygresan hem – men då var premiärministern redan så försenad att hans tal i huvudstaden fick ställas in.

"Värre än att mötet fick ställas in, var den stress bristen på kommunikation skapade. Att inte informera Premiärministern och delegationen, om läget och ändringar i reseplanerna eller ge någon förklaring till röran är helt enkelt respektlöst", skriver ambassadören Merle Pajula.

Till GT säger hon:

– Jag hoppas att det ska komma någon slags respons. Jag väntar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!