Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dinamarca till Söder: 'Du är inte min talman'

Rossana Dinamarc (V).
Foto: Cornelia Nordström
Björn Söder (SD).
Foto: Sven Lindwall
Rossana Dinamarca iklädd folkdräkt under riksmötets öppnande i oktober.
Foto: Suvad Mrkonjic

Det hettade till under måndagens riksdagsdebatt. Rossana Dinamarca (V) och riksdagens andre vice talman Björn Söder (SD) hamnade i en intensiv ordväxling när Vänsterpolitikern vägrade tilltala Söder som talman.

– Det handlar om att markera, säger Rossana Dinamarca.

Det var när Björn Söder (SD) tjänstgjorde som talman under en debatt i riksdagens kammare under måndagen som det hettade till. Vänsterpartisten Rossana Dinamarca från Trollhättan vägrade att tilltala honom som "herr talman", vilket anses vara god ton i Sveriges riksdag.

Björn Söder påpekade att man bör tilltala tjänstgörande talman som just talman och då fick Dinamarca nog.

– Du är inte min talman, svarade hon kort

Efter debatten förklarade Rossana Dinamarca sitt agerande som en markering.

– För mig är detta inte en formalitet utan en markering mot rasismen som vi ser går fort fram i samhället, säger hon.

Det var första gången hon mötte Björn Söder i den här situationen – men enligt Dinamarca var hennes agerande inte riktat mot Björn Söder som person. Vänsterpartiet har hela tiden motsatt sig att följa praxis och rösta fram en Sverigedemokrat som andre vice talman.

– Vi hade inte accepterat någon Sverigedemokrat som talman vem det än varit. Jag har inte röstat fram honom som talman i riksdagen och Vänsterpartiet hade inte röstat fram någon annan Sverigedemokrat heller, säger hon.

Ingen chock

Björn Söder har varit i hetluften den senaste tiden efter en intervju i Dagens Nyheter där han gav uttryck för att samer och judar inte är svenskar. Men för Rossana Dinamarca har Söders uttalande i den intervjun inte varit bidragande till hennes agerande.

– Nej. Det är inte bara han som person som tycker så här. Det är Sverigedemokraterna som parti som står för den här ideologin, säger hon och fortsätter:

– Det är inget som kommer som en chock för mig att han säger något sådant.

"Förstör ett debattklimat"

Sverigedemokraternas pressekreterare Henrik Vinge säger till Metro att Björn Söders roll som talman är något som Rossana Dinamarca måste förhålla sig till.

– Om det är någon slags markering från hennes sida så är det inte något som jag tycker hör hemma i det här sammanhanget. Det är så där man skapar en polarisering och det är så där man förstör ett debattklimat, säger Henrik Vinge, pressekreterare på Sverigedemokraterna till Metro.