Din guide till stjärn- krogarna i Göteborg

Restaurangen Upper House Dining ligger på 25:e våningen i Hotel Gothia Towers. Restaurangchef är Hilda Schmidt Thoursie och Johan Jansson är food and beverage-manager.
Foto: Björn Olsson
Kökets inriktning på toppkrogen Upper House Dining är nordisk, med fokus på närodlade råvaror efter säsong.

Upper House Dining – en toppkrog i dubbel bemärkelse.

På 25:e våningen i Gothia Towers andra torn ligger den restaurang i Göteborg som senast fick en stjärna i Guide Michelin.

– Vårt fokus är att ha nöjda och glada gäster, sedan är stjärnan en rolig biprodukt som man tilldelas för ett väl utfört arbete, menar Johan Jansson, ansvarig för mat och dryck på Upper House.

Upper House Dining öppnade 2013 och tre år senare tilldelades restaurangen en stjärna i den prestigefyllda krogbibeln Guide Michelin.

– Ambitionen från början var att vi ville vara en restaurang i toppsegmentet i Sverige, och det är klart att vi siktade mot att få en stjärna, säger Johan Jansson, food & beverage manager på Upper house.

Nordiskt och råvaror efter säsong

Han berättar att kökets inriktning är nordisk med fokus på  närodlade råvaror efter säsong. 

– Vi använder råvaror som finns för stunden och just då är bäst hos våra leverantörer. Som i mars när vattnet är kallt jobbar vi mycket med skaldjur. Då är de som bäst. Snart går vi in i en säsong där grödor börjar växa och då börjar vi med primörerna, säger Jansson.

Han berättar att köket arbetar mycket med att ta tillvara grödor för att kunna använda dem längre fram:

"Torkar och picklar"

– Vi fermenterar, saltar, torkar och picklar. Så jobbar vi hela året. Vi köper på oss kött som vi lagrar och torkar. Och vi gör våra egna charkuterier i huset.

Upper House Dining fick en stjärna i Michelinguiden 2016.

Gästerna väljer mellan en större eller mindre avsmakningsmeny, vilket görs klart redan vid bokningstillfället. Den mindre menyn kostar runt tusenlappen och den större några hundralappar mer.

– Den lilla tar 2 1/2 timme och den stora fyra timmar. Tanken är att allt ska vara förberett och klart när gästen kommer. Därför har vi en kommunikation med gästen i förväg där vi bland annat får klart för oss om det finns allergier och så vidare. Här ska allt flyta på i en helhetsupplevelse, förklarar han.

Bekväm på finkrog?

Går det att känna sig bekväm på en stjärnrestaurang även om man inte är van att äta på finkrog?

– Det är en väldigt hög målsättning hos oss, att alla oavsett erfarenhet av finkrog eller restaurangbesök överhuvud taget ska känna att de är välkomna. Jag tycker inte att man behöver några förkunskaper. Det gäller bara att tycka om god mat, säger Jansson.


LÄS MER: Michelinrestaurang – 27 år på raken


Guide Michelin-stjärnor

Här är de sex krogar i Göteborg  som har var sin stjärna Guide Michelin:

Bhoga

Norra Hamngatan 10

Har haft en stjärna i Guide Michelin sedan 2014. Erbjuder "skandinaviska råvaror som styrs av tillgång och fantasi". Fick också 2017 utmärkelsen "Årets ölupplevelse" av White Guide.

Koka

Viktoriagatan 12

En stjärna i Guide Michelin sedan 2015. Arbetar med "modern, västsvensk gastronomi". Utsågs 2016 till Göteborgs bästa restaurang av White Guide Nordic.

Restaurang 28+

Götabergsgatan 28

Fick sin första stjärna 1990 och har behållit den sedan dess. Svensk-franskt kök anpassat efter säsong och med i huvudsak ekologiska råvaror. Också känd för sin välsorterade vinkällare.

Krögaren Ulf Johansson på Restaurang 28 + är unik i Göteborg och Sverige – ingen annan krog har haft kvar sin stjärna i prestigefyllda Guide Michelin lika länge.
Foto: Privat

SK Mat och människor

Johannebergsgatan 24

Fick stjärnan i Guide Michelin 2015 och har den kvar. Mat och dryck "tar avstamp i den svenska mat- och smaktraditionen". Medarbetaren Henric Herbertsson fick i februari 2018 utmärkelsen "Årets unga kock".

Thörnströms kök

Teknologgatan 3

En stjärna i Guide Michelin sedan 2011. Erbjuder "modern skandinavisk och regional matlagning". 

På Restauranggalan 2016 fick restaurangen pris för "Årets hållbara restaurang" och "Årets matsalsteam". 

Upper house

Mässans gata 24 ( Gothia Towers andra torn)

Fick sin första stjärna i Guide Michelin 2016. "Har säsongens råvaror i fokus och Västkustens fantastiska skafferi som klangbotten".

White Guide-utmärkelser

White Guide är en restaurangguide som getts ut i Sverige sedan 2005. Omkring 800 restauranger testas varje år och 600 av dessa kommer med i guiden.

Flera Göteborgskrogar finns med i guiden och på listan "Global mästarklass" och "Mästarklass" återfinns Koka, Bhoga, Upper House, Hoze (Stigbergsliden 7), SK Mat & Människor och Sjömagasinet (Adolf Edelsvärds gata 5).

Familjen, Arkivgatan 7, har fått utmärkelsen "Årets hjärtekrog" 2018 av White Guide. "För att ha skapat en hjärtlig och välkomnande restaurangmiljö där personal och prisvärde lockar olika typer gäster att känna sig som en del av den familjära stämningen."