Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Din barnvagn kan bli en dödsfälla – i solen

Sigrid, 5 månader, lånade ut sin vagn till GT för att testa hur varmt det kan bli om man lägger en filt över öppningen. Hon själv höll sig i skuggan under tiden.
Foto: Per Wissing

Det är inte bara bilen som sommartid kan bli en dödsfälla för din bebis. Även i din barnvagn kan det snabbt bli så varmt att ditt barn kan ta skada.

GT testade hur varm det kan faktiskt kan bli inne i vagnen en varm dag om man hänger något framför öppningen.

Resultatet: 41 grader.

– Blir det både väldigt varm och dålig ventilation är det en riskfaktor för plötslig spädbarnsdöd, säger Peter Almgren, barnläkare.

Anledningen till att man som förälder täcker för öppningen till barnvagnen varierar. Det kan handla om att man vill skydda sin bebis från ljud och ljus eller för att ge lugn och ro under en tupplur.

Men GT:s test visar att det blir otroligt varm inne i vagnen när du gör det. Särskilt en varm dag. När GT gjorde sitt test var det 31 grader i solen. Termometern, som började på 24 grader, hade redan efter en kvart stigit med sex grader. När testet avslutades hade temperaturen ökat med 17 grader till att vara 41 grader inne i vagnen.

– Det låter mycket. Tänker man att det är väldigt instängt och dålig ventilation så låter det väldigt varmt för ett litet barn, säger Peter Almgren, barnläkare och primärvårdschef med ansvar för barnmottagningarna i Göteborg, om resultatet på GT:s test.

Plötslig spädbarnsdöd

En del barn får röd hud, blir svettig och säger oftast ifrån med gnäll eller skrik om de blir för varma.

Små barn kan reagera tvärtom.

– De kanske slutar andas i stället för att andas snabbare och de skriker inte utan lägger bara av, säger Peter Almgren och fortsätter.

– Det är med de minsta, kanske de som är för tidigt födda, har andra riskfaktorer, eller har en infektion samtidigt, som riskerna ökar.

Han berättar att när det blir varmt och dålig ventilation i vagnen så ökar risken för plötslig spädbarnsdöd.

Var lyhörd

Peter Almgren rekommenderar därför att man ska ha barnvagnen i skuggan, se till att det är ventilation i vagnen, ta på bebisen tunna kläder och titta till sin honom eller henne med jämna mellanrum.

– Man behöver vara lite lyhörd för barnets signaler. Sitter man och snackar på Facebook och inte märker vad som händer i omvärlden - det kan vara en risk, säger Peter Almgren.

Om man ändå vill lägga en filt över vagnen så tycker han att man ska använda en med tunnare bomullstyg.

– Lägger du en tunn filt som solskydd, med luft mellan luftvägarna på bebisen och filten, så kan man inte säga att det är någon risk.

Resultatet i GT:s test

Termometern vid teststart: 24 grader

Efter 15 minuter: 30

Efter 30 minuter: 36

Efter 45 minuter: 39

Efter 60 minuter: 41

Temperatur i solen under testet: 31 grader

Så gör du det bra för din bebis i vagnen

– Låt suffletten vara nedfälld när bebisen är vaken. Då kan han eller hon få känna vinden i håret och samtidigt få titta på himlen och trädtopparna.

– Öppna åkpåsen, overallen eller ta bort täcket när du och din bebis går in någonstans för att undvika att det blir för varmt.

– Titta till barnet ofta. Känn med handen i nacken på bebisen för att se om det är lagom varmt.

– Är du osäker på hur varmt det är i vagnen kan du ha en termometer i vagnen.

– Istället för att täcka för vagnöppningen med en filt bör du använda ett parasoll, eller vända vagnen bort från solen.

– Om du ska köpa en ny vagn kan du kolla efter suffletter med vädringsluckor.

– Väljer du att ändå täcka över vagnen med en filt så bör du välja ett tunt tyg eller en så kallad gallerfilt som släpper igenom luft så att luften kan cirkulera.

Källa: Vi föräldrar