Sigrid, 5 månader, lånade ut sin vagn till GT för att testa hur varmt det kan bli om man lägger en filt över öppningen. Hon själv höll sig i skuggan under tiden. Foto: Per Wissing
Sigrid, 5 månader, lånade ut sin vagn till GT för att testa hur varmt det kan bli om man lägger en filt över öppningen. Hon själv höll sig i skuggan under tiden. Foto: Per Wissing

Din barnvagn kan bli en dödsfälla – i solen

Publicerad

Det är inte bara bilen som sommartid kan bli en dödsfälla för din bebis. Även i din barnvagn kan det snabbt bli så varmt att ditt barn kan ta skada.

GT testade hur varm det kan faktiskt kan bli inne i vagnen en varm dag om man hänger något framför öppningen.

Resultatet: 41 grader.

– Blir det både väldigt varm och dålig ventilation är det en riskfaktor för plötslig spädbarnsdöd, säger Peter Almgren, barnläkare.

Anledningen till att man som förälder täcker för öppningen till barnvagnen varierar. Det kan handla om att man vill skydda sin bebis från ljud och ljus eller för att ge lugn och ro under en tupplur.

Men GT:s test visar att det blir otroligt varm inne i vagnen när du gör det. Särskilt en varm dag. När GT gjorde sitt test var det 31 grader i solen. Termometern, som började på 24 grader, hade redan efter en kvart stigit med sex grader. När testet avslutades hade temperaturen ökat med 17 grader till att vara 41 grader inne i vagnen.

– Det låter mycket. Tänker man att det är väldigt instängt och dålig ventilation så låter det väldigt varmt för ett litet barn, säger Peter Almgren, barnläkare och primärvårdschef med ansvar för barnmottagningarna i Göteborg, om resultatet på GT:s test.

Plötslig spädbarnsdöd

En del barn får röd hud, blir svettig och säger oftast ifrån med gnäll eller skrik om de blir för varma.

Små barn kan reagera tvärtom.

– De kanske slutar andas i stället för att andas snabbare och de skriker inte utan lägger bara av, säger Peter Almgren och fortsätter.

– Det är med de minsta, kanske de som är för tidigt födda, har andra riskfaktorer, eller har en infektion samtidigt, som riskerna ökar.

Han berättar att när det blir varmt och dålig ventilation i vagnen så ökar risken för plötslig spädbarnsdöd.

Var lyhörd

Peter Almgren rekommenderar därför att man ska ha barnvagnen i skuggan, se till att det är ventilation i vagnen, ta på bebisen tunna kläder och titta till sin honom eller henne med jämna mellanrum.

– Man behöver vara lite lyhörd för barnets signaler. Sitter man och snackar på Facebook och inte märker vad som händer i omvärlden - det kan vara en risk, säger Peter Almgren.

Om man ändå vill lägga en filt över vagnen så tycker han att man ska använda en med tunnare bomullstyg.

– Lägger du en tunn filt som solskydd, med luft mellan luftvägarna på bebisen och filten, så kan man inte säga att det är någon risk.

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER