Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dikesmördaren Ibrahim Dahir vill bli helt frikänd

MÖRDARE. Ibrahim Dahir, 27, överklagar livstidsstraffet. Foto: POLISEN

Ibrahim Dahir, 27, dödade en man, dumpade kroppen i ett dike och tände på.

Nu överklagar den livstidsdömde mördaren tingsrättens dom.

Han vill helt frikännas från mordet.

Den 21 oktober 2017 hittades en död man i närheten av en skola i nordöstra Göteborg.

Kroppen var svårt sargad och bränd och låg i ett dike. Den döde identifierades senare som en utländsk medborgare i 30-årsåldern.

I slutet på december i fjol dömdes Ibrahim Dahir, 27, mot sitt nekande till livstids fängelse för mordet.

I domen skrev tingsrätten bland annat:

Det finns flera försvårande omständigheter i detta fall: NN rövades bort mitt i natten från sitt hem, tejpades och under färden till platsen för det dödande våldet hann han sannolikt känna dödsångest; han har utsatts för mycket brutalt, smärtskapande våld; slutligen har eldningen i vart fall inneburit ett skändande av hans döda kropp.”

Ibrahim Dahir överklagar

Nu har Ibrahim Dahir via sina försvarsadvokater Anders Lindstrand och Claes Dellborg överklagat domen. Dahir vill i första hand bli frikänd och slippa betala utdömt skadestånd på 60 000 kronor. I andra hand vill han få straffet nedsatt.

I överklagandet argumenteras för att tingsrätten värderat bevisningen fel. 

KROPPEN BRÄNDES. Polisens tekniker jobbar vid fyndplatsen. Foto: HENRIK JANSSON

Som grund för den fällande domen låg bland annat ett DNA-spår från Ibrahim Dahir som hittades under offrets naglar. Men försvaret menar att DNA:t inte bevisar att Dahir mördat offret utan att DNA-överföringen kan ha skett på ett annat sätt.

Den dödes nycklar hittades också hemma hos Dahir, ytterligare en bidragande orsak till den fällande domen. Försvaret menar att även den saken kan förklaras på annat sätt än att Dahir skulle ha legat bakom mordet.

Försvaret: Spekulationer

Försvaret menar vidare att tingsrätten ”har tillåtit sig att döma Ibrahim Dahir till livstids fängelse på skäl som endast är spekulationer” och att alternativa gärningsmän inte kan uteslutas.

Något tydligt motiv till dådet framkom inte under utredningen. Men enligt åklagaren Sara Toreskog kan en konflikt om en lägenhet ha bidragit.

Åklagarens uppfattning är att Ibrahim Dahir inte varit ensam om att genomföra mordet. Enligt vad som framkommit i utredningen var det flera personer som förde bort och mörade offret. Men någon annan har inte kunnat åtalas.

Återfallsförbrytaren Ibrahim Dahir dömdes redan som 15-åring för brott. Han förekommer under tio avsnitt i belastningsregistret.


LÄS ÄVEN: Ibrahim Dahir dödade man och tänd eld på kroppen