Diding stämmer politiker efter brödbråk

Ägaren av Leninbadet med tillhörande hotell i Varberg, Lasse Diding, har väckt enskilt åtal mot en moderat kommunpolitiker i hemkommunen.
Foto: Roger Lundsten / BLR-FOTOGRAFERNA AB GT/EXPRESSEN
Politikern påstås ha kommit in en morgon på hotellets frukostbuffé och tagit med sig ett bröd i fickan.
Foto: Roger Schederin / ROGER SCHEDERIN/STUDIO LIGHTHOUS EXPRESSEN / ROGER

Ägaren av Leninbadet med tillhörande hotell i Varberg, Lasse Diding, har väckt enskilt åtal mot en moderat kommunpolitiker i hemkommunen.

Politikern påstås ha kommit in en morgon på hotellets frukostbuffé och tagit med sig ett bröd i fickan.

– Det är klart att detta är en hämndaktion för att smutskasta mig, säger den utpekade politikern Sven Andersson (M).

En anställd på Hotell Gästis i centrala Varberg åberopas som vittne då hotellägaren Lasse Diding nu stämmer lokalpolitikern vid domstol för bedrägligt beteende. Enligt hotellägaren ska den moderata kommunfullmäktigeledamoten ha kommit upp till hotellets frukostbuffé en morgon i april och plockat åt sig minst ett bröd och sedan snabbt lämnat lokalen igen.

Händelsen polisanmäldes men ingen förundersökning inleddes då polisen såg små utsikter för att det skulle leda till åtal. Då överprövade Diding till åklagarmyndigheten som gick på polisens linje.

"Kan tyckas som skitsak"

I början av veckan lämnade hotellägaren in en enskild stämning till Varbergs tingsrätt genom sin advokat Alf Lindqvist. Bara ansökningsavgiften för att få domstolen att pröva händelsen med brödet under frukostbuffén kostar Lasse Diding 2800 kronor.

- Det kan verkligen tyckas som en skitsak, men när en fattig person går in på ICA Maxi och stjäl en dricka eller så och blir ertappad. Då blir han fälld för snatteri. Nu är det en moderat lokalpolitiker som man då inte behandlar på samma sätt, säger advokaten Alf Lindqvist.

Den utpekade kommunpolitikern Sven Andersson ställer sig helt oförstående inför anklagelserna som han först under onsdagen fick kännedom om. Han är helt övertygad om att bakgrunden är en helt annan än frågan om att någon skulle ha tagit ett bröd från frukostbuffén.

– Jag är en person som är van att göra rätt för mig och mitt eget bröd, det handlar jag själv. Det är klart att detta är en hämndaktion för att smutskasta mig, säger kommunpolitikern som beskriver det som helt osannolikt att han skulle ha stulit ett bröd från hotellet.

Bråk om staty

Sven Andersson är ledamot av kommunfullmäktige i Varbergs kommun. Men han tror själv att det är uppdraget som ledamot i kultur- och fritidsnämnden i kommunen som fått hotellägaren att väcka åtal mot honom.

Under våren var han nämligen en av flera ledamöter i nämnden som motsatte sig att Varbergs kommun skulle ta emot en staty över den kvinna som i mitten av 80-talet slog en handväska i bakhuvudet på en nazist i Växjö.

Frågan om statyn har varit ett stort diskussionsämne i Varberg och Lasse Diding har varit drivande i att försöka få statyn till kommunen.

– Detta är en del av den processen, säger Sven Andersson som säger att han varit på hotellet många gånger och är bekant med ägaren.

– Jag har varit en ständig gäst. Jag är politiker i Varbergs kommun. Jag har personligen genom att förlägga konferensgäster på hans hotell dragit in hundratusentals kronor till hans hotell. Utan att jag själv har tjänat ett öre. Är detta tacken?

Vill yttra sig i rätten

Lasse Diding vill inte uttala sig om händelsen förrän det blir dags för förhandling i tingsrätten.

– Nu blir det rättegång och då tänkte jag att vi inte föregriper det.

Om Sven Anderssons misstanke om att det är annat som ligger bakom stämningen, som bråket om statyn i Varberg säger Lasse Diding.

– Det är det naturligtvis inte. Det har ingenting som helst med det att göra.