Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dianas kort kapades: "Otroligt förbannad"

Plötsligt fanns uttag i Diana Valkonens kontohistorik som inte hon själv låg bakom.
Foto: Privat
Hon insåg snart att hon blivit utsatt för kortkapning.
Foto: Shutterstock

Plötsligt fanns uttag i Diana Valkolas kontohistorik som hon inte själv låg bakom.

Hon insåg snart att hon blivit utsatt för kortkapning när hon tankat sin bil.

– Jag blir så otroligt förbannad på människor som inte kan skilja på mitt och ditt, säger Diana.

Enligt polisen så är metoden där ditt Visa eller Mastercard kan länsas svår för privatpersoner att värja sig mot.

Det var i lördags förra veckan som Diana Valkola från Mölndal loggade in på sin internetbank och upptäckte att någonting inte stod rätt till.

– Jag fick bara en känsla av att jag behövde kolla mitt bankkonto. Direkt så såg jag ju att jag hade mindre pengar kvar än vad jag skulle. Där fanns skyddade belopp för 1 600 kronor som jag visste att jag inte låg bakom, berättar hon.

"Betedde sig underligt"

Eftersom det var lördag kunde Diana inte komma i kontakt med banken för att få reda på mer om transaktionen. Däremot så kunde hon spärra sitt kort, vilket hon gjorde omgående. Hon insåg ganska snabbt att hon utsatts för så kallad skimning – och att det kan ha skett när hon tankade bilen vid en obemannad bensinstation i Mölndal tidigare i veckan.


Det är skimning

Skimning eller smygkopiering (även kallat kortkapning) är en form av kontokortsbedrägeri där någon olovligen använder en speciell avläsare för att kopiera innehållet i magnetremsan på ett kontokort. Denna information läggs sedan över på ett annat kort. Bedragaren använder kortet för att betala med och räkningarna hamnar hos den ursprungliga ägaren.

En mer avancerad form av skimning är att montera speciell elektronisk apparatur på en uttagsautomat och sedan läsa av innehållet på kortet samt den speciella koden som behövs. Därefter gör man ett falskt kort och tar ut pengar från någon annans bankkonto.

– Alla andra kortköp som jag har gjort har skett över disk med en person på andra sidan. Och nu i efterhand så minns jag ju att det var en kille där som betedde sig underligt. Han trängde sig liksom fram för att stå bredvid mig och det kändes som att han tittade på mig, berättar Diana.

Har polisanmält

Lars-Ove Andersson är miljö- och säkerhetschef vid Shell och St1. Han bekräftar att man fått in ärendet.

– Vi jobbar väldigt mycket med de här frågorna och har ett bra system för att upptäcka försök till skimning. Det har gett resultat men i det här fallet har vi tyvärr inte upptäckt det.

Enligt Lars-Ove Andersson kan man undvika skimning genom att vara noga med att hålla för sin pinkod. På så vis undviker man att en dold kamera registrerar ens pinkod.

– Var uppmärksam vare sig du betalar i en terminal utomhus eller inomhus. Håll alltid för handen när du slår in koden och om man blir drabbad så är det viktigt att ta kontakt med sin kortutgivare och spärra kortet.

Förra veckan polisanmälde hon händelsen.

– Jag var tvungen att vänta tills köpet var helt bokfört hos banken innan jag hade alla uppgifter jag behövde för att kunna polisanmäla. Jag har gjort en reklamation av överföringen hos banken också.

Christer Fuxborg, presstalesperson polisen väst.
Foto: POLISEN

Diana reagerade inte på något särskilt medan hon tankade – vilket enligt polisen inte är konstigt. Presstalesmannen Christer Fuxborg säger att det är mycket svårt för privatpersoner att värja sig mot den här typen av kortkapning.

– Jag vet ju själv när jag tankar – inte tänker man på att undersöka apparaten innan man sticker in kortet. Men det ska man förstås egentligen göra. Man kan kolla lite extra och blir man misstänksam så känn efter om det finns någon lös del ditsatt.

Ännu ett fall

GT har varit i kontakt med en annan person som råkat ut för samma sak som Diana bara en dag tidigare. Då handlade det om en bensinmack i Alingsås – dagen efter kapningen så börjades det göra inköp på kortet runtom i Alingsås.

– Det här är något som kommer och går hela tiden, man kan nästan aldrig släppa ner garden, säger Christer Fuxborg.

Diana Valkola gick ut med en varning i en lokal Facebook-grupp efter att hon upptäckt brottet.

– Jag uppmanade andra som tankat där att kontrollera sina konton, så att de kunde upptäcka det i tid om de blivit drabbade.


Så skyddar du dig

Konsumenterna.se har sammanställt information kring skimning och hur du skyddar dig. Enligt sajten kan din bank se om det är ditt genuina kort som använts vid ett köp eller inte. Det innebär att du har goda chanser att få tillbaka dina pengar om du utsatts för skimning. Nya kort är utrustade med chip och sådana kort kan inte skimmas, enligt sajten.

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android