Diana lever i skräck efter rättsskandalen

LEVER På FLYKT. Den 21-åriga kvinnan, som i boken kallas Diana, lever i ständig skräck - för att hon hjälpte den svenska polisen. Trots att åklagarna hade bevis mot hennes expojkvän valde de att utesluta honom ur utredningen.

Det kallades Sveriges största trafficingmål - sex män dömdes för människohandel och grovt koppleri i Göteborg 2012.

Nu avslöjas skandalen bakom domen.

Åklagarna lät den värsta förövaren gå fri från åtal - och utsatte Diana, den 21-åriga kvinna som var nyckelvittne, för livsfara.

De nya uppgifterna avslöjas i boken "Handelsvara: Kvinna" som kommer ut i dag.

- Vi är medvetna om att förundersökningen inte är felfri, men vi var tvungen att skära av vissa delar, säger Thomas Eliasson, en av de två ansvariga åklagarna.

När polisen slog till mot de misstänka människohandlarna i Göteborg blev en 21-årig kvinna från Rumänien åklagarnas viktigaste vittne.

Diana, som hon kallas i boken, var ett av sexligans mest utsatta offer och hon var livrädd för hämndaktioner - men efter övertalning valde hon ändå att hjälpa till i utredningen. Hennes bidrag blev avgörande - och sex män fälldes till slut för att ha utnyttjat minst elva kvinnor och samtidigt gjort en miljonförmögenhet.

Men den värsta förövaren slapp åtal - expojkvännen som lurat Diana till Sverige.

Skandalen avslöjas i SVT-reportern Johanna Bäckström Lerenebys nya bok "Handelsvara: Kvinna".

Utnyttjades av alla

I den radas åklagarnas misstag upp - och avslöjar hur Diana, som först blivit utnyttjad av människohandlare, hallickar och sexköpare, även utnyttjades av det svenska rättsväsendet.

Åklagarna behövde hennes hjälp för att få fällande domar - och hon gav dem det de behövde.

- Hennes vittnesmål var oerhört viktigt, det var centralt för att kunna påvisa att detta var ett människohandelsärende, säger åklagare Thomas Eliasson som tillsammans med sin kollega Ulrika Bentelius Egelrud var förundersökningsledare i ärendet.

Ändå valde åklagarna bort Dianas expojkvän i utredningen - utan att berätta det för henne.

Trots att det fanns flera bevis mot honom.

Trots att de visste att han misshandlat och hotat henne till livet för att hon hjälpt svensk polis.

Thomas Eliasson lägger ansvaret på polisen i Rumänien:

- Vi hade först en förhoppning om att rumänsk polis skulle samarbeta med oss. Sen när vi förstod att det inte skulle ske var det för sent att plocka in honom.

Han tilläger:

- Det var inte helt lätt, vi hamnade i den knepiga situationen att vi hade så mycket material här så vi var tvungna att koncentrera oss på det.

I boken "Handelsvara: Kvinna" visas dock att åklagarna redan i ett mycket tidigt skede av utredningen fått veta att rumänska myndigheter inte var intresserade av att starta en egen utredning.

Lurades till Sverige

Mannen, som var den Dianas pojkvän i Rumänien och pappan till hennes båda barn, lurade henne till Sverige med löfte om ett jobb på ett äldreboende där han själv också skulle jobba som vaktmästare. På tre månader skulle de tjäna tre årslöner - om de kunde lämna barnen till DIanas mamma under den tiden.

Men när paret anlände till Göteborg insåg Diana att allt varit en lögn. Pojkvännen misshandlade henne svårt, med sparkar och slag, redan första kvällen. Då informerade han även henne om att hennes jobb skulle bli att sälja sex på gatan.

Sen kom hotet som avgjorde: Om Diana inte sålde sin kropp skulle mannen kontakta myndigheterna i Rumänien och få dem att omhänderta bägge sönerna genom att berätta att deras mamma övergivit dem.

Efter första natten, när hon blivit så brutalt våldtagen av en sexköpare att hon inte kunde gå, misshandlade han henne med duschslangen när hon kom hem. Han var missnöjd för att hon tjänat in för lite pengar åt honom.

SVT-reportern Johanna Bäckström Lerneby har träffat den utsatta kvinnan efter rättegången och i sin bok berättar hon hennes historia.

Hade flytt till Rumänien

När polisen slog till och sprängde sexnätverket hade Dianas pojkvän hunnit återvända till Rumänien - och lämnat över ansvaret för henne på en annan man.

Av alla de kvinnor som polisen omhändertog vid ingripandet var det bara Diana och ytterligare ett sexoffer som vågade berätta vad de utsatts för.

Diana valde att samarbeta av en anledning - att hennes plågoande, expojkvännen, skulle ställas inför rätta.

Och i flera månader var han anhållen i sin frånvaro - tills åklagarna beslutade att lägga ner utredningen trots att misstankarna kvarstod.

I boken framgår att åklagarna inte ens agerade när Diana förtvivlat larmade svensk polis då expojkvännen sökt upp henne i Rumänien före rättegången. Han hade hotat och slagit henne för att få henne att ta tillbaka det hon sagt i utredningen.

I stället för att utfärda en internationell arresteringsorder för att kunna gripa honom för övergrepp i rättssak beslutade åklagarna att lämna över hela ansvaret på rumänsk polis.

Borde ni inte ha plockat in honom när det här hände, när han hotade hela den svenska utredningen genom att ge sig på ert huvudvittne?

- Vi hade sådana tankar men frågan var om vi kunde tillåta utredningen att växa medan vi fick det klarlagt, säger Thomas Eliasson.

Övergrepp i rättssak är allvarligt. Med facit i hand, borde ni ha utfärdat en arresteringsorder på honom då?

- Ja, det hade kanske funnits förutsättningar att göra det. Men vi måste ändå utgå från att om det finns en brottsanmälan i ett annat land så måste vi utgå från att det blir föremål för utredning där, säger Thomas Eliasson.

Pojkvännen går fortfarande fri på gatorna i Rumänien - och den 21-åriga kvinnan som hjälpte åklagarna i Göteborg vågar inte bo tillsammans med sina barn av rädsla för hämndaktioner.

Hotat hela familjen

Efter rättegången har mannen misshandlat och hotat både Diana och hennes föräldrar - och de lever i ständig skräck för vad han ska ta sig till.

Åklagare Ulrika Bentelius Egelrud, som arbetade med målet tillsammans med Thomas Eliasson, blir nedslagen när hon får höra hur kvinnan har det nu.

- Det är hemskt olyckligt att det är så, säger hon.