Diana Nyman. Foto: Robin Aron
Diana Nyman. Foto: Robin Aron

Diana kastades ut från frukosten på Sheraton

Publicerad

Diana Nyman, 45, från romska rådet kastades ut från frukostbuffén inne på hotell Sheraton i Stockholm.

Efter kränkningen kallade regeringen hotell- och restaurangbranschen till möte.

Men händelsen på hotellet är snarare regel än undantag, berättar Diana Nyman för GT.

– Diskrimineringen är en del av en struktur och som rom lär man sig den redan som barn. När man ser sin mamma nekas på restauranger eller förföljas av vakter i en matbutik, säger hon.

Det var i samband med att regeringen skulle presentera sin vitbok om hur romer diskriminerats och kränkts under de senaste 100 åren som Kungälvsbon Diana Nyman bjöds in att hålla ett anförande. Men strax innan nekades hon tillträde till Hotell Sheratons frukostbuffé. Trots att hon kunde visa upp att hon bodde på hotellet.

Hon placerades i stället i lobbyn, långt ifrån de andra frukostgästerna efter att ha blivit ikappsprungen och hänvisad dit av hotellets personal.

– Folk inne i matsalen såg ju att hon hämtade ut mig och att jag inte kom tillbaka. Jag förstår ju att folk där inne trodde att jag gått in från gatan och sedan kastades ut, säger Diana Nyman.

"Man blir aldrig immun mot kränkningar"

Detta var bara timmar innan hon skulle in och hålla sitt anförande för regeringens presentation.

– Jag kände mig så sänkt och nedvärderad. Det var en generande situation. Men den är samtidigt en del av min vardag.

Händelsen uppmärksammades ordentligt och regeringen kallade hotell- och restaurangbranschen till möte för en värderingsdiskussion. En välbehövlig sådan, menar Diana Nyman.

– Kränkningen är tung men det är en vardagssituation. Men man blir aldrig immun mot kränkningar, men någonstans måste man överleva känslomässigt.

Hon menar att det handlar om en struktur i samhället som är svår att bryta. Att inställningen kring romer, och kanske framförallt romska kvinnor, är att man accepteras att de särbehandlas och diskrimineras i det dagliga livet.

Punktmarkeras i butiker

– Om jag är inne i Göteborg och går in i en affär så kan jag räkna med att få en vakt efter mig. De är uppmanade att gå efter romer när de kommer in. Man punktmarkeras och alla andra i affären är ju då övertygade om att man stulit.

Samma sak gäller när hon till exempel ska tanka bilen.

– Fast att alla kunder kan betala efter så måste jag förbetala. Det handlar om bemötande i så många situationer att det är svårt att sortera ut, säger Diana Nyman.

För henne är det vardag. En vardag som hon nu hoppas uppmärksammas och motverkas.

– Förhoppningen är att folk faktiskt lägger sig i. Att man frågar varför den romska kvinnan förföljs i matbutiken av en vakt. För detta sker så öppet att det är svårt att inte uppmärksamma.

Ursäkten föll platt

Diana Nyman berättade om det som inträffat för Sheraton och hänvisades att lämna sin mejladress. När den tillförordnade vd:n Thomas Johansson sedan ringde upp föll hans ursäkt platt.

– Han sa att personalen var ledsen och kränkt. Vilket bara gjorde saken värre och kränkte mig ännu mer, säger Diana Nyman som tänker anmäla händelsen till diskrimineringsombudsmannen.

Thomas Johansson har tidigare berättat att händelsen utreds och därmed inte kan kommenteras och hänvisar också till hotellets officiella uttalande: "Som företag strävar vi alltid efter att vara ett riktmärke för mångfald och integration. Vi arbetar hårt för försäkra oss om att alla gäster, kunder, samarbetspartners och medarbetare värderas och respekteras".

"Jag hoppas att detta väcker en medvetenhet"

Diana Nyman hoppas att händelsen vid hotellets frukostbuffé ska öppna ögonen för ett problem som kantat hennes folk genom århundradena Att det ska födas en medvetenhet och aktion i samhället.

– Vitboken är ren fakta och visar bara på 100 år som är kantad av diskriminering, utrotningsförsök, assimileringsförsök och mycket annat riktat mot en grupp som man bara vill bli av med. Romerna. Jag hoppas att detta väcker en medvetenhet. Att folk våga säga till om det ser at någon särbehandlas eller diskrimineras.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER