Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Diametralt olika åsikter om gränspolisens metod

Daniel Bernmar, V, kommunalråd i Göteborg, tycker det är "ytterst beklagligt" att gränspolisen söker flyktingar via sociala myndigheter. Foto: PETER FALTPIHL
Jonas Ransgård, M, kommunalråd, ställer sig positiv till gränspolisens nya metod att hitta asylsökande som gått under jorden. Foto: ANDERS YLANDER

Göteborgs politiker har diametralt olika åsikter om gränspolisens nya metod.

"Ytterst beklagligt" tycker Daniel Bernmar, V.

"En självklar åtgärd", säger Jonas Ransgård, M.

Jonas Ransgård, kommunalråd, M, ser positivt på att kommunen hjälper gränspolisen med att hitta asylsökande som fått avslag genom att vända sig till socialtjänsten. En metod som kritiserades hårt när den infördes i Malmö i höstas.

– Jag tycker det är fullt rimligt, en självklar åtgärd, säger Ransgård. De som får ja i asylprocessen ska vi sätta alla klutar till så att de kommer fort in i samhället. Vi ska vara snabbt på med utbildning och hjälp in på arbetsmarknaden. De som får avslag ska få en snabb och värdig utvisning. Då är det rimligt att vi hjälper polisen att göra sitt jobb. Annars bidrar man till att bygga upp ett skuggsamhälle som inte är bra för någon i längden.

Ransgård tycker att det vore märkligt om kommunen skulle “motarbeta domstolar och polis i deras jobb”.

"Har blivit informerade"

Han säger att frågan varit uppe i kommunstyrelsen.

– Vi har blivit informerade av stadsledningskontoret om att man inte fått frågan från polisen ännu, men att man är beredd att bistå med de uppgifter som behövs när polisen frågar. Det var ingen i KS som kommenterade det i någon negativ mening, förklarar han.

 

LÄS MER: Gränspolisen jagar flyktingar med socialtjänstens hjälp 

 

Kommunalrådet Daniel Bernmar, V, säger att han är medveten om att det finns juridiskt stöd för polisen att begära ut adresser från socialtjänsten, men menar att det är en metod som absolut bör undvikas.

– Jag förstår att gränspolisen anser sig ha rätten att göra så här, men jag tycker det är ytterst beklagligt när man använder myndigheter som är till för att hjälpa människor för att istället jaga människor som befinner sig i en väldigt svår situation. Förtroendet för myndigheterna bryts ner. Resultatet är att man ytterligare förstärker det skuggsamhälle som de här människorna lever i. 

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone  eller Android. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!