Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Det våras för snygga skägg

GÖTEBORG. Länge har vildvuxet dominerat skäggmodet. Men nu är det dags att ansa sig, raka ansiktet långsamt och inte minst - gnida in sig med olivolja.
- Om man får sig en ordentlig rakning kan jag lova att du svävar på moln efteråt, säger barberaren Bertil Berg.

FAKTA

BERTILS BÄSTA BARBERARTIPS
Börja med att gnida olivolja i ansiktet, detta för att mjuka upp huden med fett.
Lägg en varm och våt handduk över ansiktet för att öppna upp porerna. Tvåla in ansiktet ordentligt.
Raka dig. "Tänk på att inte trycka för hårt och om du har känslig hud raka alltid medhårs."
På med en het handduk över ansiktet. "Förr hade vi handdukar från värmeskåp som var så heta att man knappt kunde hålla dem."
Torka bort raklöddret.
Lägg en våt och iskall handduk över ansiktet. "Nu gäller det att stänga porerna igen och dessutom så vaknar man till efter att ha fått sig en skön rakning. "

Män tar i allt större utsträckning hand om sitt utseende och trendkänsligheten känns nu ut i skäggstråna. Efter ett par år av burrigt skäggmode går trenden mot ett välvårdat utseende med detaljerad rakning.
- Det stora problemet när killar rakar sig i dag är att det går så himla fort. Det går inte att stressa sig igenom rakning före jobbet utan det måste få ta sin tid, säger Bertil Berg och barberaren som sätter sin franska rakkniv mot min hals.
Sedan 1949 har han vässat sin kniv och tror att yrket har en framtid även för Gilette-generationen.

Barberarsalong i Göteborg
- Jag har ett par yngre förmågor som visar intresse för att lära sig rakning och därför hoppas jag att vi ska få en barberarsalong i Göteborg, säger Bertil Berg.
- Bertil har lärt även oss hantverket så vi får väl driva det vidare en dag. Det tror jag vi alla är överens om, säger Åsa Karlsson, ägare av Karlsson's salong. Hon är en av tre salongsägare som "ärvt" Bertil Berg och hans barberarstol från tidigare ägare.

Gör undantag
I dag kommer Bertil in och rakar göteborgarnas ansikten endast på fredagar, men han gör undantag för speciella tillfällen, som bröllop - eller för GT:s reporter.
- I dag är det tyvärr få som bryr sig om en ordentlig rakning men det är viktigt att ta hand om sitt skägg och raka sig med omsorg för att se snygg ut, säger Bertil Berg.
- Det burriga är inte roligt, så det är kul att det vårdade utseendet kommer tillbaka.