Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det tros ha orsakat stor- branden på Knalleland

Så här ska du agera vid en brand.
Branden orsakade skador till ett värde av 120 miljoner. Foto: JOAKIM ERIKSSON / AGENA FOTO

I slutet av februari utbröt en storbrand på shoppingområdet Knalleland i Borås. 

Kostnaden för de materiella skadorna beräknas till runt 120 miljoner kronor.

Nu visar en ny rapport att branden troligtvis startat i en eltruck som fanns i ett livsmedelslager, skriver Borås Tidning.  

Det var strax efter klockan nio på onsdagsmorgonen den 27 februari i år som räddningstjänsten larmades till centrala Borås efter larmet om branden på Knalleland.

När de kom till platsen kunde de konstatera att det var en stor brand som var koncentrerad till en verkstadslokal i det stora shoppingområdet Knalleland.

Det brann då för fullt och svart rök bolmade från lokalen.

Ett 60-tal brandmän från flera städer kämpade mot lågorna men det blev stora materiella skador vid branden och flera företag drabbades hårt. 

Nu har räddningstjänstens rapport om branden kommit, rapporterar Borås Tidning. Där framgår det flera orsaker till att branden kunde bli så omfattande.

Kom inte vatten i vattenposten 

Där står det att branden ska ha startat i en eltruck och att larmet kom in till räddningstjänsten relativt sent, vilket påverkade chansen att släcka branden i ett tidigt skede.

I rapporten står det ”räddningstjänsten kunde ha varit mer offensiv och taktiska i sina beslut” skriver BT.

Det framgår i rapporten att flera personer försökt ta vatten från en brandpost men att det inte gick.

 ”Om detta beror på felaktigt handhavande eller om det saknades vatten i ledningarna är oklart”, står det i rapporten, enligt BT. 

Rökdykarna som gick in sa sig kunna se ett värmepåverkat tryckkärl, alltså en gasflaska eller liknande och då togs beslutet att ta ut dem igen. En av rökdykarna har sagt: ”Det var då vi kände att byggnaderna var förlorade”.

Det har inte säkerställts om det var en glasflaska eller inte. 

Polisutredningen lades ner 

Branden upplevdes först vara under kontroll men att det var en härd som radmännen inte riktigt kom åt. 

”Utredarens antagande är att det bildats en brandgaskudde med heta brandgaser över rökdykarna som aldrig kyldes ned tillräckligt utan slutligen brände igenom yttertaket med kraftig brandspridning mot öster som följd”, står det i utredningen. 

Ärendet rubricerades som allmänfarlig vårdslöshet men efter att tekniska undersökningar gjorts och vittnesförhör hållits lades utredningen ner. 

– Det går inte att slå fast vad som orsakade branden eftersom allt material är förstört. Flera olika vittnesuppgifter säger ju dock att branden ska ha startat i en truck. Men om den uppstod på grund av elfel eller annat går inte att konstatera, säger Boråspolisens utredare Lennart Widerfeldt, till BT.