BESKEDET KOM SOM EN CHOCK. Mattias och Emma Larsson befann sig tillsammans med barnen Julia och Jacob i Göteborg och planerade en heldag på Liseberg. Men när beskedet kom att pappa Mattias inte fått någon lön från Saab fick familjen packa ihop och åka hem till Grästorp igen. " En del av lönen var menat för Lisebergsbesöket, säger Mattias. Foto: Anders Ylander
BESKEDET KOM SOM EN CHOCK. Mattias och Emma Larsson befann sig tillsammans med barnen Julia och Jacob i Göteborg och planerade en heldag på Liseberg. Men när beskedet kom att pappa Mattias inte fått någon lön från Saab fick familjen packa ihop och åka hem till Grästorp igen. " En del av lönen var menat för Lisebergsbesöket, säger Mattias. Foto: Anders Ylander

"Det slog ned som en bomb"

Publicerad
Uppdaterad
GRÄSTORP. Familjen Larsson fick plötsligt åka hem från Göteborg och heldagen på Liseberg.
Anledningen: Pappa Mattias skulle inte få den planerade lönen.
- Det kom som en bomb, säger Mattias, anställd på Saab.
Mattias Larsson, 30, är en av de drygt 3 000 anställda på Saab som fick chockbeskedet i går att deras löner dragits in.
Familjen hade åkt till Göteborg och tagit in på hotell på onsdagskvällen för att kunna ha en heldag med de två barnen på Liseberg.
- Vi lade ut flera tusen på hotell men när vi fick beskedet i går morse så var det bara att packa ihop och åka hem, vi hade inte råd med Liseberg utan Mattias lön, säger hustrun Emma, 24.

Allvarliga problem

För familjen, som dessutom väntar ett tredje barn i höst, har beskedet skapat allvarliga problem i ekonomin. De vet inte hur de ska få ihop pengar till räkningarna, som bland annat inkluderar 8000 kronor i ränta och avgifter varje månad för deras radhus i Grästorp.
- Vi har varit i kontakt med banken och får med hjälp av kollektivavtalet en kredit på 20 000 kronor.
- Problemet är ju att de pengarna ska tillbaka inom tre månader, och har lönerna inte kommit då så måste vi själva betala dem, plus drygt sju procent i ränta, säger Emma och berättar att familjen hade det kärvt redan innan på grund av att hon varit sjukskriven under vintern.
Mattias, som varit anställd på Saab i tio år, berättar att han tagit sig igenom flera av Saabs kriser och sett ljust på framtiden varje gång och tänkt att allt kommer att lösa sig.

Struntar i semestern

- Man har svetsats ihop på företaget bland de anställda och haft viljan att visa att det är självklart att vi klarar det här. Men nu när det gått så långt att inte lönen kommer, då börjar man att backa naturligtvis. Men jag önskar fortfarande innerst inne att det ska lösa sig, säger Mattias dystert.
Han arbetar som monterare och har inte haft mer än några få arbetsdagar sen produktionen stoppades i början av april. I sommar var det planerat att han skulle ha två veckors semester. Men nu är han villig att arbeta hela sommaren om det skulle finnas möjlighet.
- Herregud ja, bara det löser sig så struntar jag i semestern. Bara jag får jobb och pengar.
Hur är ditt förtroende för Saabs vd Victor Muller i dag?
- Man kan väl säga att förtroendet finns, med det är naggat i kanten, säger Mattias Larsson.
Anna Andersson
Anna Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER