Det okända spelet bakom Nevs krasch

Kinas rikaste man skulle rädda jobben på Saabs gamla fabrik i Trollhättan. Ett pyramidspel som till en början gällde fastigheter i Kina, men senare även kom att omfatta 650 jobbtillfällen i Sverige, verkar nu ha nått vägs ände. Bilden är ett montage.
Foto: IMAGINE CHINA/REX/SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHET

Premium: Kinas rikaste man skulle rädda jobben på Saabs gamla fabrik i Trollhättan. 

Men mycket tyder på att Evergrandes främsta syfte med förvärvet av NEVS aldrig var att tillverka bilar, utan att haussa upp värdet på sitt dotterbolag för att använda som säkerhet vid statliga banklån. 

– Jag är av uppfattningen att förvärvet av NEVS just precis syftar till att öka företagets värdering så att det kan säkra ännu mer krediter, säger Victor Shih, professor vid University of California, San Diego.

Expressen Premium

Välkommen till Premium! 50% rabatt första månaden

Testa Expressen Premium och få tillgång till alla artiklar för bara 39 kr den första månaden. Därefter betalar du ord. pris 79 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill. Nyhet! Nu ingår även alla artiklar på amelia.se och alltommat.se i din prenumeration.

Utvald livesport ingår!

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Kims stora kärlek tog sitt liv – Wilma blev bara 21 år

Premium: ”Det kändes som att bröstkorgen skulle sprängas”

Martina fick panikattacker av jobbet som veterinär

Premium: Martina utbränd ett halvår efter examen • ”Svartnade”

”Fantastiskt – men jag har mycket annat i huvudet…”

Premium: Joel Lundqvist till New York – mitt i Frölundas tuffa period