Det okända spelet bakom Nevs krasch

Kinas rikaste man skulle rädda jobben på Saabs gamla fabrik i Trollhättan. Ett pyramidspel som till en början gällde fastigheter i Kina, men senare även kom att omfatta 650 jobbtillfällen i Sverige, verkar nu ha nått vägs ände. Bilden är ett montage.
Foto: IMAGINE CHINA/REX/SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHET

Premium: Kinas rikaste man skulle rädda jobben på Saabs gamla fabrik i Trollhättan. 

Men mycket tyder på att Evergrandes främsta syfte med förvärvet av NEVS aldrig var att tillverka bilar, utan att haussa upp värdet på sitt dotterbolag för att använda som säkerhet vid statliga banklån. 

– Jag är av uppfattningen att förvärvet av NEVS just precis syftar till att öka företagets värdering så att det kan säkra ännu mer krediter, säger Victor Shih, professor vid University of California, San Diego.

Expressen Premium

Välkommen till Premium!

För bara 79 kr/mån får du tillgång till alla artiklar. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid. Nyhet! Nu ingår även alla artiklar på amelia.se och alltommat.se i din prenumeration.

Utvald livesport ingår!

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.

Stenevi – en liten krabat som snart ska fylla 46

Premium: Färg, form och joller på förstasidan till den svenska medelklassens anslagstavla

Fredrik kom aldrig hem från sin hockeymatch: ”Såg honom ligga still”

Premium: Mamma Kerstin: ”Ingen ska behöva uppleva det” • Överlevarna slår larm efter dödsfallen: ”Det kommer hända igen”

Maria är både SD-politiker och lärare: ”Aldrig varit märkligt”

Premium: Förr kunde hon fått sparken – nu är det SD som vill styra vem som får vara i klassrummet