Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det okända spelet bakom Nevs krasch

Kinas rikaste man skulle rädda jobben på Saabs gamla fabrik i Trollhättan. Ett pyramidspel som till en början gällde fastigheter i Kina, men senare även kom att omfatta 650 jobbtillfällen i Sverige, verkar nu ha nått vägs ände. Bilden är ett montage.
Foto: IMAGINE CHINA/REX/SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHET

Premium: Kinas rikaste man skulle rädda jobben på Saabs gamla fabrik i Trollhättan. 

Men mycket tyder på att Evergrandes främsta syfte med förvärvet av NEVS aldrig var att tillverka bilar, utan att haussa upp värdet på sitt dotterbolag för att använda som säkerhet vid statliga banklån. 

– Jag är av uppfattningen att förvärvet av NEVS just precis syftar till att öka företagets värdering så att det kan säkra ännu mer krediter, säger Victor Shih, professor vid University of California, San Diego.

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en vecka

Få tillgång till hela Expressens digitala värld. Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Allt detta ingår:

• Expressen.se och Expressen–appen – obegränsad tillgång till alla artiklar

• E-tidning och korsord alla dagar

• Alla artiklar på skonahem.se, halsoliv.se, levaochbo.se, teknikensvarld.se, mama.nu, alltomresor.se, amelia.se och alltommat.se

• Dela din prenumeration med upp till 3 personer

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.

Christina Lindberg i kläm i stora dansbandsbråket

Premium: Berättar om tvisten • Besvikelsen efter ”Så mycket bättre” •

Männens svåra liv med jättepenisarna: ”Tufft”

Premium: Utmaningarna med att ha sex • Överväger förminskning

”Redan på BB var min dotter annorlunda”

Premium: ”Louise”: Hela tiden gnagde känslan av att allt inte stod rätt till