Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det norska kungahusets sorger – och hemligheter

Prins Haakon, Mette-Marit, Märtha Louise och Ari BehnFoto: CORNELIA NORDSTRÖM
Sonja och HaraldFoto: LARSEN, HÅKON MOSVOLD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS FADUM / IBL/IBL ANDREAS FADUM

Sorgerna och hemligheterna är många innanför det norska kungahusets väggar. 

Missfall, skilsmässor, droger, dödsfall och trauman präglar kungligheternas liv. 

Allting började med drottning Sonja och kung Haralds förbjudna och hemliga kärlek på 50-talet. 

På slutet av 50-talet var Harald av Norge en attraktiv kunglig ungkarl. Han förväntades välja en fru av kungligt eller adligt blod. Detta för att föra vidare det kungliga blodet till nästa generation. Men år 1959 gick en 22 år gammal Harald på fest hos en kompis, träffade Sonja och kunde inte slita blicken från henne.

Sonja var dotter till en manufakturhandlare och en kvinna av "folket". Harald och Sonja blev blixtkära men då hans familj inte godkände Sonja som potentiell fästmö, höll de förhållandet hemligt. 

Under nio år träffades paret i hemlighet hemma hos Sonjas föräldrar eller bakom vänners stängda dörrar. Kampen för att få vara tillsammans blev lång och svår. Haralds far Kung Olav och den norska regeringen var rädda för att ett giftermål mellan Harald och Sonja skulle innebära slutet för landets monarki. Detta då Sonja inte själv var kunglig eller adlig. 

Fadern gav med sig 

Den problematiska situationen fick paret att göra slut flera gånger. De hoppades på att kärleken skulle dö ut med tiden men varje gång de träffades igen, fanns den kvar. 

Det var en jobbig tid för dem båda och i en intervju till norska tidningen VG sa Sonja: "– Jag tror inte att en människa mår bra av att vara under så stark press under så lång tid. Det tror jag påverkar en resten av livet.".

Till sist ställde Harald ett ultimatum till sin far Olav, antingen skulle han gifta sig med Sonja eller så skulle han inte gifta sig alls. 

Olav gav med sig och den 18 juni 1968 gifte sig paret. 

Drottning Sonja och kung HaraldFoto: JUNGE, HEIKO / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Tid av missfall

Efter förlovningen levde de lyckliga i två år, sedan fick Sonja sitt första missfall. Hon var då 32 år och vaknade upp från en nattlig sömn på grund av smärtor och blödningar. 

– Det var en desperat situation, det var förskräckligt. Jag kände mig så ensam. Harald fick då inte komma in på mitt rum, berättar hon i tidningen Svensk Dam.

Under samma tidsperiod valde hennes syster, Gry, 46, att avsluta sitt liv. 

– Som alla i familjen grubblar jag också på om jag hade kunnat göra mer för Gry. Och svaret är alltid detsamma: Ja, det är alltid mer man kunde ha gjort, berättar Sonja i självbiografin "Drottningen". 

Kort efter de traumatiska incidenterna blev Sonja återigen gravid. Men samma trauma inträffade igen. Och hon förlorade barnet. 

”En våldsam tragedi”

Efter det valde Sonja att lyssna till sin mors ord, "Det finns en mening med allt" och kort därefter föddes dottern Märtha Louise. Och två år senare sonen Haakon. 

Även Sonjas barndom kantades av tragedi och död. 1939, ett år innan Sonja föddes, förolyckades hennes då sjuårige storebror Karl Herman under tragiska former. Under en segeltur tillsammans med fadern gick någonting mycket snett.

– De hade inhyrt manskap ombord. Han klev ner i båten och skulle tända en parafinlampa som exploderade. Hela båten exploderade, berättar Sonja för NRK.

Sorgen efter broderns död förföljde familjen i flera år, enligt drottningen. Bland annat berättar hon om att hennes mor ibland misstog andra ljushåriga pojkar på gatan för att vara Karl Herman.

– Det var en våldsam tragedi, sa drottningen till NRK.

Änglar och kontroversiella åsikter

Harald och Sonjas dotter, Märtha Louise, blev tidigt intresserad av alternativa behandlingsmetoder. Hon påstår sig kunna kommunicera med hästar, avlidnas andar och änglar. 

År 2007 startade hon "Änglaskolan" i Norge. Där skulle deltagarna betala 14 000 svenska kronor per halvår och lära sig att "skapa mirakler i ditt liv med änglarna och med din egen kraft". Enligt Aftonbladet ska mångas förtroende för Märtha Louises roll som prinsessa ha skadats av änglaskolans uppkomst. 

Fem år innan Änglaskolans start träffade hon Ari Behn, den norska författaren som hon kom att gifta sig med. 

Ari Behn har under många år titulerats som den "kontroversiella succeförfattaren". Hans dokumentär om knarkande prostituerade i Las Vegas väckte stor uppmärksamhet i Norge. I filmen medverkade Ari Behn själv, puffande på vad som uppfattades som en marijuanacigarett, berättar Aftonbladet. 

Kungahuset har vid några tillfällen tagit avstånd från Ari Behn och hans agerande.

I en annan tv-dokumentär från Pakistan sa Ari Behn: "I väst är det många människor som inte tror på det som amerikanerna och herr Bush säger". Detta fick Kung Harald att skicka ut ett pressmeddelande. I det förklarade han att Ari Behns förlovning med Märtha Louise inte innebar att han på något sätt representerade kungahuset.

Märtha Louise och Ari Behn skilde sig 2016.

Märtha Louise och Ari BehnFoto: TOMMY ARNESEN / STELLA PICTURES TOMMY ARNESEN

Droger och problematiska familjeförhållanden

Harald och Sonjas andra barn, sonen Haakon, har även han haft en problematisk start med sin stora kärlek, Mette-Marit.

Mette-Marit var precis som Sonja, en kvinna av "folket". Hon var dessutom en kvinna vars ungdomstid beskrevs som utsvävande. Hon provade droger som ecstasy och marijuana, enligt ett uttalande från hennes pappa, i Aftonbladet. 

Mette-Marit hade en problematisk familjebakgrund med en alkoholiserad far och en våldsam bror som senare kom att dömas för misshandel. 

Mette-Marit och prins Haakon träffades första gången på en festival i Norge 1996. Mette-Marit var då 23 år och väntade barn med en annan man. Trots det uppstod kärlek mellan henne och Haakon. Och när Haakon senare lämnade Norge för att studera vid Berkeley, kunde han inte sluta tänka på Mette-Marit. 

När han tre år senare kom tillbaka efter studierna, var kärleken fortfarande lika stark. 

Kung Harald och det norska folket hade dock svårt att acceptera Haakons val. Harald fick hjärtproblem och drottning Sonja har efteråt berättat att hon gick in i en djup depression till följd av den problematiska kärleksrelationen, enligt Aftonbladet.

Men Haakon hade bestämt sig. Han gav sig inte och hotade med att avsäga sig tronen om inte Harald accepterade Mette-Marit. Slutligen kom Harald och Sonja att ge med sig och stötta Mette-Marit, kanske beroende på att de själva gått igenom ett liknande kärlekstrauma. 

Haakon och Mette-Marit Foto: SPLASH NEWS / SPLASH NEWS

Obotlig sjukdom

I dag är Mette-Marit sedan länge accepterad. Hon hyllas av det norska folket och stöttas av sin man och kungahuset. I stället har nya problem av annan karaktär smugit sig in i hennes kungliga vardag. 

Hon har drabbats av den obotliga sjukdomen lungfibros.

– Jag har haft hälsoproblem i flera år och nu vet vi mer om vad det handlar om, säger kronprinsessan Mette-Marit själv i ett pressmeddelande till Svensk Dam.  

Lungfibros är en kronisk sjukdom som bryter ner lungvävnaden, vilket leder till minskad syresättning i lungblåsorna och på sikt sviktande andningsfunktion.

– Jag måste lära mig att leva med osäkerheten, säger Mette-Marit till NRK.

Mette-Marit är mamma till tre barn. Ingrid och Sverre är hennes och Haakons barn, medan sonen Marius Borg Høiby kommer från ett tidigare förhållande. 

Nyligen har hon och norska kungahuset rasat över mediers involvering i sonen Marius kärleksliv.

Kungahuset rasar över medieexponering 

Exponeringen av Marius nya kärlek till den norska modellen, Juliane Snekkestad, fick Mette-Marit att se rött. I mars fyllde deras förhållande ett heluppslag i norska Se og Hør. 

Norska kungahuset gick ut med ett brev där de kritiserade publiceringen. "Ett övertramp av privatlivets helgd", menade Haakon och Mette-Marit, som framför allt reagerade över att Juliane presenterades som Playboy-modell.

”Vi känner Juliane som både hårt arbetande och skicklig. Hon borde ha sluppit att framställas av Se och Hør på detta sätt”, skrev Mette-Marit och Haakon på norska kungahusets hemsida. 

Nu bor Marius och Juliane tillsammans i London.

Marius Borg HøibyFoto: GRøTT, VEGARD WIVESTAD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

 

 

 

 

Drottning Sonja av Norge

Född: 4 juli 1937 (81 år)

Roll: Norges Drottning

Familj: Dotter till köpmannen Carl August Haraldsen och hans hustru Dagny Ulrichsen. Gift med Harald V av Norge. Barnen Märtha Louise och Haakon. 

Sonja och Harald blev tvingade att hålla sitt förhållande hemligt i nio år. Sonja var en kvinna av "folket" och blev först inte godkänd av kungafamiljen. I Sonjas självbiografi "Drottningen", berättar hon om livets andra svårigheter; hennes systers självmord och de många missfallen

 

Kung Harald V av Norge

Född: 21 februari 1937 (81 år)

Roll: Norges kung. 

Familj: Gift med Sonja av Norge sedan 1968. Barnen Märtha Louise och Haakon Magnus, tillsammans med Sonja. 

 

Prinsessan Märtha Louise

Född: 22 september 1971 (47 år)

Roll: Norges prinsessa

Familj: Tidigare gift med Ari Behn (2002-2016). Har tillsammans med honom barnen Maud, Leah och Emma. 

Intresserad av alternativa behandlingsmetoder. Hävdar att hon kan kommunicera med hästar, avlidnas andar och änglar. Har skrivit två böcker tillsammans med väninnan Elisabeth Nordeng: Möt din skyddsängel och Född sensitiv. Märtha Louise skildes 2016 från maken Ari Behn.

 

Ari Behn

Född: 30 september 1972 (46 år)

Roll: Författare och Märtha Louises före detta make

Familj: Tidigare gift med Märtha Louise. Barnen Leah, Emma och Maud. 

Ari Behn föddes i Danmark, flyttade till England och sedan till Norge. Han har publicerat flera noveller, böcker och berättelser i tidskrifter. År 2006 uttryckte han offentligt sitt stöd för norska Arbeiderpartiet. Han är även känd för sitt drogliberala tänkande. Som närstående den norska tronen har han kritiserats för flera politiska ställningstagandet. Efter skilsmässan med Märtha Louise fan han en ny kärlek i juristen Ebba Rysst Heilmann.

 

Prins Haakon Magnus

Född: 10 juli 1973 (45 år)

Roll: Norges kronprins

Familj: Gift med Mette-Marit sedan 2001. Har med henne barnen Ingrid, Sverre och Marius, sistnämnda från Mette-Marits tidigare förhållande. 

Gifte sig med Mette-Marit trots norska folkets missnöje på grund av Mette-Marits "problematiska" bakgrund. 

 

Prinsessan Mette-Marit

Född: 19 augusti 1973 (45 år)

Roll: Norges kronprinsessa

Familj: Gift med Haakon Magnus. Barnen Ingrid, Sverre och sonen Marius från tidigare förhållande med Morten Borg. 

Blev först inte accepterad av kungahuset på grund av sin bakgrund. Pappa Sven O. Høiby var alkoholiserad och brodern Espen Høiby har dömts för misshandel av sin flickvän. Mette-Marits första sons pappa var kriminella Morten Borg. Normännen var länge skeptiska till Mette-Marits inträdande i kungafamiljen. 

 

Marius Borg Høiby

Född: 13 januari 1997 (21 år)

Roll: Har ingen kunglig titel. Student men uppges nu ha hoppas av utbildningen.

Familj: Son till Mette-Marit och hennes tidigare partner Morten Borg

Marius senaste förhållande med modellen Juliane Snekkestad har fått mycket uppmärksamhet i media. Hovet skrev ett meddelande på sin kungliga hemsida där de bad medierna sluta skriva om förhållandet.