Gunnar Glöersen förevigade det märkliga mötet mellan älgtjurarna norr om Karlstad. Foto: Gunnar Glöersen
Gunnar Glöersen förevigade det märkliga mötet mellan älgtjurarna norr om Karlstad. Foto: Gunnar Glöersen

Det mäktiga mötet mellan älgtjurarna

Publicerad

En vit och en brun älg – tillsammans.

Jaktvårdskonsulenten Gunnar Glöersen från Karlstad dokumenterade det oväntade mötet.

– Speciellt att se två så fina tjurar bredvid varandra, säger han.

Det var i förra veckan som Gunnar Glöersen fick syn på älgarna norr om Karlstad.

Han jobbar till vardags som jaktvårdskonsulent på Jägareförbundets kontor i Karlstad och berättar att han har följt de här två älgtjurarna under så mycket som sju till åtta års tid.

– Den vita har jag haft koll på sen hon var kalv för åtta år sedan. Den bruna har jag haft koll på lika länge men då var han nog tre år redan. Så jag har fotograferat dem i många år, men det här är så vitt jag vet första gången de går tillsammans innan brunsten, säger han.

 

LÄS MER: Kommunalrådet fångade den vita älgen på film – blev världsnyhet 

 

Att älgtjurar går tillsammans innan brunsten är vanligt, berättar Gunnar Glöersen. Men just att en brun och en vit älg är tillsammans är desto mer sällsynt. 

”Ska undvika att slåss i onödan”

– Det är för att känna lite på varandra, mäta sig mot varandra under lite mer trevliga former. Det ska bevisa vem som är störst bäst och vackrast och kanske för att undvika att slåss i onödan längre fram, säger han. 

– Men för mig var det speciellt att se två så fina tjurar bredvid varandra, och just att en är brun och en är vit, säger han. 

Har delat på sig

Gunnar Glöersen berättar att den bruna och den vita älgen har gått tillsammans under tre veckors tid. Men nu börjar brunstaktiviteten och älgarna har efter jaktvårdskonsulentens dokumentation delat på sig igen.

– Sist jag såg dem så var de inte tillsammans längre, säger han.

Relaterade ämnen
Oskar Lindwall
Oskar Lindwall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER