Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lunas mamma: "Blir bara värre och värre"

I juni förra året sprängdes fyraåriga Luna i luften då en bomb utlöstes i bilen hon färdades i på Hisingen.Foto: Privat
Förutom Luna dog tre andra personer, däribland en gängledare från norra delen av Biskopsgården med många fiender.Foto: Privat

I juni förra året sprängdes fyraåriga Luna, 4, i luften då en bomb utlöstes i bilen hon färdades i på Hisingen.

Förutom Luna dog tre andra personer, däribland en gängledare från norra delen av Biskopsgården med många fiender.

Nu misstänker polisen att ytterligare ett barn, denna gång en åttaårig pojke, dött i våld med kopplingar till gängmiljön.

– Det här blir bara värre och värre, säger Lunas mamma Dusica Perovic.

En handgranat kastades in i en lägenhet på Hisingen där ett stort antal barn övernattade.

– Nu är det ett barn som har omkommit, det kunde ha varit betydligt fler, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

Polisens presstalesman Thomas Fuxborg var märkbart tagen då han mötte pressen på Hisingen timmarna efter dådet som ändade en åttaårig pojkes liv.

– Det kunde ha blivit ännu värre, sa han och beskrev hur någonstans mellan fem och tio barn var i lägenheten då explosionen inträffade vid tre-tiden på morgonen.

– Om vår arbetshypotes stämmer, att det är någon utifrån gjort det här, så kan man omöjligt veta vilka det är som är bakom persiennerna när detta sker. Och att det då drabbar en åttaårig, fullständigt oskyldig, pojke är avskyvärt.

I den utsatta lägenheten är en av de dömda för dådet på Vår krog och bar skriven. Hans familj liksom flera av de dömdas familjer har utsatts för hot både före och efter domen. En annan familj fick en handgranat kastad mot lägenheten för en tid sedan.

Pojken på besök

Natten till måndagen var släktingar på besök i lägenheten och det gjorde att där övernattade väldigt mycket folk, däribland många barn.

– Pojken tillhör en familj som är på besök i den aktuella lägenheten, säger Thomas Fuxborg.

 

LÄS MER: Fyraåriga Luna dog i bilexplosionen

 

I fallet med Lunas död, då fyra dog i en bilbomb i Torslanda på Hisingen den 12 juni förra året, hade tre vuxna män i bilen tydliga band till gängmiljön. En av männen var fram till sin död ett ledande namn i den kriminella grupperingen från Norra Biskopsgården som låg bakom attacken mot Vår krog och bar några månader tidigare.

Däremot hade både gängledaren och de övriga vuxna i bilen många fiender och motivbilderna är enligt polisen många. En man satt i början av året anhållen misstänkt för inblandning men släpptes senare i brist på bevis.

Lunas mamma Dusica Perovic förstår att många drar paralleller mellan nattens tragedi och den som drabbade hennes dotter.

– Det här är verkligen tragiskt, polisen måste förstå att detta bara kommer att bli värre och värre. Det är så många som drabbas av detta, speciellt våra barn, säger hon.

Kriminella hörde av sig

Tidigare har hon berättat för GT om sin dittoer:

– Hon var en smart och glad flicka. Hon var ett väldigt bestämt barn och tyckte om att leka ute med sina kompisar. Hennes största idol var Elsa från Disneyfilmen Frost. Vi brukade kalla henne Elsa ibland.

Polisen har uppgett att även kriminella bistått med information i sökandet efter vem som sprängde Luna och de tre övriga i luften. Nu hoppas Thomas Fuxborg att också det misstänkta dådet i natt ska leda till liknande situationer.

– Jag hoppas att de som har kunskap i det här och vet vem eller vilka som har gjort de, att det ska beröra dem. Inte ens i den grova kriminella världen gör man så här. Vi hoppas av den anledningen får information om vem eller vilka som ligger bakom det här, säger Thomas Fuxborg.

Hämndaktioner befaras

Polisen har också sett en förändring av klimatet efter attentatet på Vår krog och bar som upprört många och han uppmanar allmänheten att komma med information.

– Efter Vår krog och bar upplever vi att det blev en förändring hos allmänheten, att det var många som tyckte att det får räcka. Det är det vi hoppas på. Vi löser inte det här själva, utan vi behöver ha hjälp av andra.

Samtidigt finns farhågor för hämndaktioner.

– Det är uppenbart att det kan bli hämndaktioner efter det här. Självklart. Så det har vi med i tankarna naturligtvis. Kan vi lösa det här innan man kommer på tanken att hämnas vore det jättebra, säger Thomas Fuxborg.

Robert Karlsson är utredningschef vid polisen i Göteborg. Han beskriver det som uppenbart överhängande att de nu står inför att två barn dött i grova kriminellas verksamheter i Göteborg.

– Det är uppenbart att risken är överhängande att det är så. Det ser ut så. Det är totalt oacceptabelt och tyder på total hänsynslöshet. Det går nästan inte att sätta ord på det.

Han vädjar också till alla delar av samhället att höra av sig:

– Det är viktigt att vi får hjälp. Jag menar att om man vet någonting om händelsen men inte kontaktar polisen är man inte en del av lösningen. Då är man en del av problemet och det mörka. Jag vädjar både till "det vanliga samhället" och också till den kriminella världen. Vi vet att det finns personer som vet vilka som ligger bakom det här, säger Robert Karlsson.