Alliansen i Göteborg har budgetmöte med pressen. Från vänster: Carina Liljesand (K), Jan Hallberg (M), Helené Odenljung (FP), Anders Flankings (C) Foto: Lisa Björk
Alliansen i Göteborg har budgetmöte med pressen. Från vänster: Carina Liljesand (K), Jan Hallberg (M), Helené Odenljung (FP), Anders Flankings (C) Foto: Lisa Björk

Det här lovar allianspartierna att göra i Göteborg om de vinner

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Under tisdagen presenterade allianspartierna i Göteborgs fullmäktige sina respektive förslag på budgetar för kommunen nästa år.
En sak är mycket tydlig.
De vill vinna valet och styra staden nästa mandatperiod.
Därför har de fyra partierna en gemensam plattform men lägger olika budgetförslag med unika satsningar för varje parti.
- Men vi har en samsyn på hur Göteborg ska drivas och vi kan skriva ihop oss på kort tid efter en valseger i höst, säger moderaterna gruppledare Jan Hallberg.

Fokuserar på olika områden

Men i sina budgetförslag lyfte de fram olika fokusområden.
Moderaterna trycker på skola och förskola, tryggheten i stan, unga vuxna och arbetslinjen. Äldres måltider och en stor satsning på egnahemsområden.
- Göteborg har halkat efter i utvecklingen och det vill vi ändra, säger Jan Hallberg (M). Vi satsar 300 miljoner på skola och förskola. Vår satsning på egnahemsbyggandet är den största sedan 1950-talet.
Folkpartiet framhåller förskola och skola, jobb, integration, parboende-garanti och spetsutbildningar med särskilda inträdesprov.
- Skolpolitiken är vår bästa gren, säger gruppledaren Helene Odenjung (FP). Vi tycker att det ska få vara lika viktigt att få vara oerhört duktig i matematik som exempelvis fotboll. Samtidigt vill vi verkligen göra en ordentlig höjning av kvalitet i förskolan.

"Ännu bättre stad att leva i"

Kristdemokraterna trycker på barn och familjen, ungdomars hälsa och livsmiljö, äldreomsorgen samt specialsatsning på IT i skolan.
- Vi tror att Göteborg kan bli en ännu bättre stad att leva i om vi tar barns behov på allvar, säger gruppledaren Carina Liljesand (KD).
Centerpartiet prioriterar de ungas start i livet, teknikutvecklingen i skolan samt miljöfrågor - både grön miljö i staden och grön tillväxt
- När det gäller jobb, praktik och integration så är det en viktig fråga för centern att alla kan få en andra chans, säger gruppledaren Anders Flanking (C). Viktigt också att förbättra näringslivsklimatet i Göteborg.
Inget av allianspartierna föreslår höjning - eller sänkning - av kommunalskatten.
Åke Lundgren
Åke Lundgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER