Foto: Annika Af Klercker
 Foto: Annika Af Klercker

Det här händer om Saab går i konkurs

Publicerad
Uppdaterad
Tingsrätten säger nej till Saab Automobiles rekonstruktionsansökan. Företaget kommer att överklaga domen till hovrätten. Men Marie Karlsson-Tuula, docent i civilrätt vid Handelshögskolan i Göteborg, tror att det blir svårt att få prövningstillstånd.
Under torsdagen meddelade tingsrätten i Vänersborg att de säger nej till Saabs rekonstruktionsansökan. En stund efteråt höll Victor Muller presskonferens i huvudfabriken i Trollhättan.

Överklagar domen

Där berättade han att företaget har både en C och en D-plan. Saab kommer att överklaga tingsrättens dom till hovrätten och vid ett nej är det teorietiskt möjligt att överklaga även till Högsta domstolen. Men det är osäkert om de överhuvudtaget kommer att få prövning i hovrätten.
- Utifrån min erfarenhet tror jag inte att de kommer att pröva fallet, säger Marie Karlsson-Tuula.
I så fall står tingsrättens dom fast, vilket innebär att Saab kommer att försättas i konkurs - självmant eller av fackförbunden. En konkursförvaltare tar då över och samtliga tillgångar förloras till ett konkursbo.
- Förvaltaren får ta ställning till hur man ska göra med alla tillgångar. De företag som är säkerställda genom pant eller företagshypotek, får betalt först. Lönerna får de anställda ut nästan direkt via lönegarantin.

6,9 miljarder i skulder

Enligt rekonstruktionsansökan som Saab lämnade in till Vänersborgs tingsrätt på onsdagen hade bolaget kortfristiga skulder på drygt 6,9 miljarder kronor vid halvårsskiftet. Av detta var över 2,3 miljarder kronor leverantörsskulder.
Vid konkurs kommer troligtvis verksamheten bjudas ut till försäljning. Marie Karlsson-Tuula tror inte att det är omöjligt att någon vill köpa upp Saab.
- Kanske inte hela Saab utan bara designen. Eller så kanske Saab själva kan fortsätta med sin designverksamhet. Jag kan inte säga att det är så mörkt som alla säger, de kan få ordning och reda på det här. Konkurs är inte lika med döden, det kan vara av godo.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER