Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det här är min mage och det är helt okej"

Tove Evensen behöver bara kasta en blick på dottern Isabella för att sluta bry sig om bristningarna hon har fått på magen.
Foto: Privat
De breda strecken på Toves mage påminner om en trädkrona eller eldslågor. Men det är ingen ny tatuering, utan bristningar efter graviditet.
Foto: Privat

Nej, det är ingen ny tatuering som Tove Evensen, 21 visar upp, även om de breda strecken på hennes mage påminner om en trädkrona eller eldslågor.

– Men det här är ingenting att skämmas för. Det här är min mage och det är helt okej, säger hon.

Till sommaren tänker hon gå i bikini "och äga hela jävla stranden".

I början av juni blev Tove Evensen i Åmål mamma för första gången, och nu är hon föräldraledig med dottern Isabella.

I ett modigt inlägg på sin blogg publicerade hon häromdagen en närbild på sin mage som den ser ut efter förlossningen. Tove beskriver den själv så här: "Min mage är lös, den är degig och den är full med bristningar."

– Jag skriver om det här för att jag tycker att man inte ska skämmas över sin mage. Det är så många som gör det. Vi bär på ett barn i nio månader, nio och en halv för mig. Vissa får, vissa får inte, och jag fick väldigt mycket bristningar, berättar hon.

De försvinner inte

Mer än hälften av alla kvinnor får bristningar under graviditeten, oftast under den senare delen, då huden sträcks ut av den växande magen.

– Det är inte bara för att magen växer som man får bristningar. Det kan även ha en hel del med hormoner att göra. Och bristningarna försvinner inte, de kommer aldrig försvinna, bara blekna. De kommer alltid finnas där, säger Tove Evensen.

I bloggen skriver hon: "Vi är fan alla så jäkla fina. Vi förtjänar medaljer, diplom, pris, vi förtjänar allt det bra och vi ska alltid älska oss själva, hur vi än ser ut. Så här ser jag ut nu. Min mage är full av bristningar. Men just i dag, är en dag då jag inte kunde bry mig mindre om det."

Vill ha fler barn

Tove Evensen säger att när våra barn växer upp vill vi inte att de ska må dåligt över hur de ser ut. Då måste vi själva se till att vi vågar känna stolthet över de vi är, och inte känna skam över våra kroppar, menar hon.

Men hon erkänner att hon vissa dagar känner sig ful när hon ser sig själv i spegeln.

– Visst, det känns jobbigt ibland. Men det varar aldrig länge. Jag behöver bara titta på Isabella så går det över, säger Tove.

Hon säger att hon är lyckligt lottad som har en sambo som älskar henne mer än någonsin, och bristningarna på magen har inte fått Tove att tveka när det gäller framtiden. Hon vill ha fler barn.

– Gud, ja! Jag vill ha tre, fyra barn, men jag tror att min sambo kan nöja sig med två…