Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det gifta paret gav sig på pensionärer

Menada och Mihai Turcu utsatte, enligt Borås tingsrätt, en äldre man för ett grovt stöldförsök vid sjukhuset i Borås. Det hela kunde avstyras när en väktare upptäckte vad som var på väg att hända.Foto: Polisen
Tjuvparet greps tidigare i år av väktare på Frölunda Torg.Foto: Polisen
Här syns paret lämna Ica-affären i Borås. Då har de precis stulit den äldre damens plånbok. I domen från Borås tingsrätt beskrivs paret som cyniska.Foto: Polisen
Stig Gustafsson, 80, är ett av parets offer. De rånade honom när han stod och sålde bingolotter.Foto: NORA LOREK

Mihai Turcu, 48, och hans hustru Menada, 44, fick inget arbete – då började de i stället stjäla plånböcker och handväskor från västsvenska pensionärer.

– Vi var på olika ställen, för barnen, för att tigga. Nu, för deras skull, hamnar jag i fängelse, säger Menada i polisförhör.

Det cyniska tjuvparet har nu dömts till 2,5 års fängelse vardera för stöldturnén.

Det var den 24 april år 2015. Stig Gustafsson har som vanligt satt sig på sin stol i Angereds centrum för att sälja Bingolotter för fotbollsklubben Lärje/Angered. Fyra dagar i veckan har han suttit här under 21 års tid.

Men denna aprilmorgon råkar 80-åringen ut för åldringsrånarna Menada och Mihai Turcu.

– Han kom fram och köpte en lott. Sen ångrade han sig och sa att han istället ville ha två lotter och skulle till att betala.

Rädd för kniv

Gustafsson kände instinktivt att något inte stämde, men innan han hann reagera överfölls han av kvinnan bakifrån.

– Hon smög fram och tog ett nacksving på mig. Därefter satte hon sina naglar i mina ögon, det gjorde rejält ont, jag fick sår efteråt.

Medan den chockade 80-åringen låg och kämpade med kvinnan tog mannen plånboken ur hans väska.

 

LÄS MER: Stig, 80, sålde Bingolotter - överfölls av gifta paret

 

– Jag var chockad men hann ändå tänka en del. Först tänkte jag slåss och göra motstånd men jag ändrade mig i sista stund, för jag misstänkte ju att de skulle kunna skära mig med kniv.

Paret sprang i väg med hela dagskassan från försäljningen dagen före.

– Det låg 2 950 kronor i plånboken, jag säljer många lotter. Totalt sålde jag för 145 900 kronor förra året.

Paret kom undan men Stig skulle möta dem igen. Den här gången i Borås Tingsrätt.

93-åring bestals

Två veckor innan Stig rånades har en 93-årig kvinna hängt sin tygväska på rullatorn och går till Ica-affären i Borås.

När hon kommit in i butiken struntade hon i att ta en scanner, för hon skulle bara köpa lite blomjord och någon glödlampa, berättar hon själv i förhör.

Damen gick också och hämtade ett paket smör, men varorna fick hon aldrig med sig hem. När hon skulle betala var den röda plånboken plötsligt borta.

"Hon var säker att hon la den i sin tygväska när hon skulle gå och handla", står det i förundersökningen.

Medelåldern är 83 år

Det hade hon också.

Och det var paret som hon stötte på inne på Ica som hade tagit den ifrån henne, enligt domen från Borås tingsrätt. I affären träffade hon nämligen på tjuvparet Mihai och Menada Turcu. På övervakningsbilderna syns hur de äkta makarna kommer fram till damen och i domen står det att Mihai distraherade henne, medan "Menada Turcu befinner sig tätt intill målsäganden". I samband med det försvann plånboken.

 

LÄS MER: Makarna bestal pensionärer på sjukhus

 

Sedan fortsatte Mihai och Menada Turcu sin brottsturné genom Västsverige.

Under två olika tidsperioder, våren 2015 respektive tidigare i år, begick de enligt Borås tingsrätt sju grova stölder mot lika många äldre människor, samt två grova stöldförsök. Offren har främst blivit av med plånböcker och handväskor, enligt åklagaren Johan Fröjelin.

– Medelåldern på de målsägande är 83 år, har han tidigare sagt.

Är trebarnsföräldrar

Mihai och Menada Turcu kommer från Rumänien och i polisförhör berättar de själva att det är där de bor, tillsammans med sina tre barn. De ska ha kommit till Sverige för att familjen skulle få en bättre framtid.

– Vi skulle söka ett jobb, vi skulle ha jobbat med vad som helst, säger Menada Turcu i förhör.

 

LÄS MER: Barnbarnsbedragarna Andrzej och Slawomir döms

 

Någon sysselsättning lyckades hon inte få. Inte heller maken Mihai.

En del pengar fick de från att tigga, berättar de i förhör.

Resten genom att stjäla.

– Vi var på olika ställen, för barnen, för att tigga. Nu, för deras skull, hamnar jag i fängelse, säger Menada Turcu i förhör.

Rätten: "Ett cyniskt sätt"

Också Mihai Turcu uppger att paret haft det tufft ekonomiskt.

"Han behöver pengar till ett sjukt barn i Rumänien", står det i förundersökningsprotokollet.

Enligt Johan Fröjelin, åklagaren, valde de ut offer "som haft svårt att freda sin person". Och det är inte bara på Ica som makarna Turcu kommit över stöldgodset.

I en övervakningsfilm från Coop i Stenungsund syns hur en kvinna som pantar burkar får påhälsning från paret. Det fick också en man som var på sjukhuset i Borås. Bland många fler.

Här slog tjuvparet till mot äldre i Västsverige

Angered centrum

Borås

Frölunda torg

Stenungsund

"Flera av målsägandena har haft svårigheter att förflytta sig, haft svårt att värja sig och i princip i samtliga fall haft en skyddslös ställning, som de tilltalade har utnyttjat på ett cyniskt sätt", skriver Borås tingsrätt i sin dom.

Kriminologen Jerzy Sarnecki har inte sett någon statistik på hur vanligt det är att tiggare begår brott i Sverige.

– Men att sånt här inträffar känns föga förvånande. Det här är människor på samhällets allra lägsta botten, fattiga människor som diskriminerats i sitt eget land, och inte är särskilt välkomna hit heller.

– Ja, vad gör de då - de ger sig på dem som de uppfattar som ännu svagare, i det här fallet pensionärer. Det är förstås tragiskt, men inte konstigt att det förekommer. Men att det skulle vara vanligt tror jag inte, säger Sarnecki.

I Polismyndighetens rapport "Nationell lägesbild: Brottslighet med koppling till tiggeri och utsatta EU-medborgare i Sverige" från 2015 kan man läsa att stöldbrott, inklusive snatterier, utgör knappt 80 procent av anmälningarna av brott som begåtts av utsatta EU-medborgare.

Enligt polisens statistik i rapporten, som bedöms som ganska osäker, anmäldes mellan 1 januari 2013 och 30 juni 2015 totalt 826 brott där gärningsmannen bedöms vara "utsatt EU-medborgare i tiggeri". Av dessa brott var 647 stölder.

Hon är ledsen

Mihai och Menada Turcu stod åtalade på totalt tio punkter. De nekade vid fem av dem och friades på en, men på övriga nio fälls de. Straffet: 2,5 års fängelse för honom, 2,5 års fängelse för henne. Dessutom utvisas de ur landet.

"Exceptionellt ynkliga brottslingar" kallar rättsexperten Sven-Erik Alhem personer som ger sig på äldre.Foto: TOMAS LEPRINCE

Rättsexperten och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem tycker att straffen för brott mot äldre generellt sett är för låga.

– Det här är ju exceptionellt ynkliga brottslingar som på ett uträknat sätt ger sig på personer som har svårare att freda sig. Offren kan vara både kroppsligt försvagade eller dementa eller annat – det är synnerligen grovt.

Han säger att problemet med äldrebrott är oroväckande utbrett.

– Därför är det extra viktigt att man som i det här fallet kommer åt dem. Om sådana här personer går fria så sänder det signaler till andra som samverkar och håller på med det här att de kan fortsätta. Men om de åker fast så sprider det sig också och kan få en avskräckande effekt. Så det här var lyckat, säger rättsexperten.

I förundersökningen framgår det att det här inte är första gången som de begår brott. De har dömts också i flera andra länder i Europa och det är i första hand stölder som det rör sig om.

– De åker runt mellan olika länder och gör likadant. Det vi har hittat är väl toppen på ett isberg, har åklagaren Johan Fröjelin tidigare sagt.

I ett av förhören säger Menada Turcu att hon är ledsen över det hon gjort.

Hon säger att hon inte ska göra det igen.

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.