Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Det går inte att lita på Bert"

HÅRDA ORD MOT BERT KARLSSON. Fordringsägarna i Fame World-konkursen hävdar att Bert leker med andras pengar.
Fame World-såpan rullar vidare.
I går kallade ett tjugotal fordringsägare till presskonferens med krav om att media redovisar hur Bert Karlsson lekt med andras pengar.
- Det går inte att lita på Bert. Han har flera gånger lovat att betala. Men han bara tricksar och har sig, säger Leif Åhl.
Leif Åhl driver ett verkstadsföretag mellan Vara och Skara och har fordringar på nästan 200 000 kronor efter Fame World-fiaskot. - Konsekvenserna? Ja, vi får skjuta planerade investeringar på framtiden, säger han om sitt företag med tio anställda.

En miljon kronors skillnad

Leif Åhl och cirka 120 fordringsägare till har accepterat ackordsförslaget på 40 procents utdelning. Bert Karlsson går med på ett motackord på 38 procent, en skillnad på omkring en miljon kronor omräknat i pengar. - Det är möjligt att det gått prestige i det här. Men vi är överens om att vi inte accepterar mindre än 40 procent, säger Ingemar Dahlqvist, vd för Vänersborgsföretaget IMN Suntech AB. Huvudfrågan handlar om 1,4 miljoner kronor som en vecka efter att Fame World öppnade betalats ut till företag med anknytning till Bert Karlsson.

Kräver pengarna tillbaks

Fordringsägarna kräver att de pengarna betalas tillbaka och sedan ingår i ackordet. - Det ser konstigt ut med de här utbetalningarna. Den 8 juli visste Bert att det skulle bli katastrof för Fame World, säger rekonstruktören, advokat Kjell Henrysson. Men det tillbakavisar Bert Karlsson och skyller på en värmebölja första veckan. - Klart att det inte kom något folk då. Vi satsade 20 miljoner, självklart trodde vi på det, säger han. Gårdagens presskonferens syftade till att sätta press på Bert Karlsson. - Det har vi också förstått. Men vi förhandlar inte under hot, säger advokaten Lars Schmidt från Skara.

"Alla papper på bordet"

Tidigare under dagen hade Lars Schmidt och Bert Karlsson "lagt alla papper på bordet". I papperen fanns underlag för fakturor på ytterligare 1,4 miljoner kronor från Bert Karlssons bolag som Kjell Henrysson vägrat ta med i ackordet. Här fanns också underlag för löneutbetalningar till artister. - Kjell Henrysson får ju inte ens ihop till ett 40-procentigt ackord. Vi visar allt, men han vägra ta fram en bouppteckning och redovisa vad som ingår i ackordet, säger Bert Karlsson.

Förvåning

Lars Schmidt visar förvåning över att man försöker genomföra ett frivilligt ackord i stället för att förbereda ett offentligt ackord. - Då hade en borgenärsmajoritet kunnat tvinga en minoritet att acceptera uppgörelsen. Det hade varit värdefullt när det bara skiljer två procent mellan förslagen. Den 10 mars löper tingsrätten tidsfrist ut. Ytterligare förlängning kräver "synnerliga skäl". - Har vi ingen lösning då så faller rekonstruktionen. Då blir det konkurs, säger Kjell Henrysson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!