"Det finns feminister som är fascister"

Janne Josefsson tänker inte be om ursäkt för att ha dragit paralleller mellan vissa feminister och fascister.
Foto: Sven Lindwall

15 journalister går i ett öppet brev till angrepp mot arrangörerna bakom Late Night Show på grävseminariet "Gräv 2013" i Göteborg.

De menar att journalisterna Janne Josefsson, Täppas Fogelberg och till viss del Robert Aschberg och Britt Marie Mattsson tilläts ge sig på den feministiska författaren Maria Sveland utan att stoppas av moderatorn Sara Wennerblom Arén.

"Maria Sveland fick frågor om sina smycken, fick höra att hon "utmålade sig själv som offer” och blev attackerad på ett sätt som sammantaget liknade mobbning", står det i brevet.

– Jag tänker inte be om ursäkt, säger Janne Josefsson som drog paralleller mellan vissa feminister och fascister.

Många av landets grävande journalister var i går på plats vid Svenska Mässan i Göteborg på "Gräv 2013" för att diskutera journalistik. Men som Expressen redan rapporterat spårade diskussionen ur under paneldebatten "Late night show" sent på fredagskvällen.

En hetsig diskussion uppstod då mellan den feministiska författaren Maria Sveland å ena sidan, och journalisterna Janne Josefsson, Täppas Fogelberg och till viss del Robert Aschberg och Britt Marie Matsson å den andra.

Ber inte om ursäkt

Bland annat anklagade Josefsson Maria Sveland för att vägra ställa upp i debatter och göra sig själv till ett offer i media. Han drog även en parallell mellan vissa feminister och fascister.

– Jag tänker inte be om ursäkt. Jag sa vad jag tyckte i en debatt och står för det, säger Janne Josefsson.

Även journalisten Täppas Fogelberg, som skulle vara bisittare till moderatorn Sara Wennerblom Arén, gav sitt stöd till Josefsson. Medelålders män får inte göra sig till offer eftersom de avfärdas som gubbslem, ironiserade han på scen.

– Hon beskriver med sådan vällust hur hon får de där svinaktiga påhoppen. Jag har fått fullständigt vidriga påhopp så länge jag varit programledare Ring P1. Det leder ingen vart att utmåla sig som offer. Man få bara i ögonblicket sympati, säger han i efterhand.

Anklagades för mobbing

Debatten slutade med att journalisten Sofia Mirjamsdotter, som twittrat om densamma, gick upp till scenen, fick en mikrofon och riktade svidande kritik mot panelen och arrangörerna.

– Jag frågade publiken om det var bra underhållning att bjuda in Maria Sveland och låta henne förminskas av tre gubbslem, säger Sofia Mirjamsdotter som vunnit Stora journalistpriset för #prataomdet.

Får stöd i öppet brev

Nu får Sofia Mirjamsdotter stöd från fjorton andra journalister som kräver en förklaring från arrangörerna. I ett öppet brev skriver de:

"Flera personer fick ge sig på Maria Sveland utan att stoppas av någon moderator. Maria Sveland fick frågor om sina smycken, fick höra att hon "utmålade sig själv som offer” och blev attackerad på ett sätt som sammantaget liknade mobbning. Även Täppas Fogelberg som skulle vara moderator gick till attacker mot Maria Sveland på ett oprofessionellt sätt."

De kräver nu att få veta vad tanken var med samtalet och sammansättningen av gäster.

Janne Josefsson säger att arrangörerna får besvara kritiken på egen hand. Men han säger sig inte begripa anklagelserna om mobbning.

– Maria Sveland har en taktik där hon slänger ur sig saker och sedan inte tar debatten. Då tar andra mer plats och upptar mer tid. Är det mobbning? Jag begriper ingenting. Ska vi inte ha debatt? Jag förstår ingenting, säger han.

Janne Josefsson drar också paralleller mellan vissa feminister och fascister.

– Det finns en falang feminister som är fascister med antidemokratiska åsikter som att män är djur med mera. Jag tänker på SCUM-manifestet och Roks. Dokumentären Könskriget avslöjar detta på ett bra sätt tycker jag. Men Maria Sveland håller inte alls med om det, säger Janne Josefsson.

Sveland till attack på bloggen

Under lördagseftermiddagen gick Maria Sveland till attack i ett blogginlägg med rubriken "Gubbväldet på Gräv".

"(Detta är) en närmast perfekt iscensättning av det jag skriver om i min bok Hatet. Hur manlig aggression lätt drabbar kvinnor som tar plats. Det gick en tydlig signal från scenen ut till alla de kvinnor som befann sig i detta rum denna kväll; Vet din plats och håll tyst," skriver hon.

Hon beskriver även hur Föreningen grävande journalisters ordförande Terje Carlsson bjudit in henne till panelsamtalet under parollen att det skulle vara just ett samtal, och inte en debatt.

Terje Carlsson beklagar om Sveland känner att hon blivit vilseledd av inbjudan.

– Vi beklagar om Maria Sveland känner sig besviken på föreningen. Vi hade ingen avsikt att det skulle hamna i en diskussion där hon skulle uppleva sig besviken och inte nöjd med sitt deltagande.

Samtidigt tar vi i föreningen inget ansvar för vad enskilda paneldeltagare säger och inte säger. Det får de stå för själv. Sedan tycker vi att det ska vara högt i tak på grävseminariet, säger Terje Carlsson.

Terje Carlsson har nu även svarat på det öppna brev som journalisterna skickade till föreningen. Där skriver han bland annat att föreningen ska utreda om de ska ha med programpunkten "Late night" i framtiden.


Korrigering: De femton journalisterna som skrev under det öppna brevet är: Micha Arlt, Marja Grill, Sofia Mirjamsdotter, Anna Berg, Maria Ridderstedt, Linn Elmstedt, Fouad Youcefi, Malin Olofsson, Thella Johnson, Sophie Olsson Rahlén, Matilda Uusijärvi Ek, Marlene Dahlin, Kajsa Norell, Marcus Carlehed och Åsa Ekström.