PåTAGLIGT LJUD. När GT:s team mäter bullret från vindkraftverken på Lejdebergen uppmätte vi ett snittmässigt buller på 84 decibel. Drygt 700 meter bort bor familjen Lund som slåss mot att ytterligare två verk ska resas i närområdet. Foto: KARL HENRIK EDLUND
PåTAGLIGT LJUD. När GT:s team mäter bullret från vindkraftverken på Lejdebergen uppmätte vi ett snittmässigt buller på 84 decibel. Drygt 700 meter bort bor familjen Lund som slåss mot att ytterligare två verk ska resas i närområdet. Foto: KARL HENRIK EDLUND

"Det dånar så vi inte kan sova"

Publicerad

LEJDEBERGET/UDDEVALLA."En kamp mot det hemska bullret."

Så beskriver familjen Lund det senaste årets process mot kommun, länsstyrelse och kraftbolag.

- De här vindsnurrorna är rena döden för oss, säger Marina, 53, som bor 700 meter från ett vindkraftverk.

Förra påsken dök ett märkligt ljud upp vid familjens villa på Lejdebergen väster om Uddevalla.

- Vi trodde först att det var flyget till Oslo som brukar passera här men ljudet slutade aldrig, säger Jan Lund, 71.

Två vindkraftverk - vars installation det hade jobbats med under lång tid i trakten - hade nu satts i bruk.

Ljudet chockade honom och hans fru. Det var mycket värre än de kunnat föreställa sig.

- En av två markägare här i bygden flyttade in till stan i samband med detta. Och jag klandrar honom inte. En del nätter när vinden kommer från sydväst så dånar vindkraftsverket så mycket att vi inte kan sova, säger Jan Lund.

Över bullernivån

Naturvårdverkets riktlinjer säger att buller från vindkraftverk inte bör överstiga 40 decibel vid bostäder.

Där paret Lund och ytterligare en grannfamilj bor, är bullret - enligt den mätning som tillståndet baseras på - "endast" 39 decibel.

- Med en felmarginal på upp till fyra decibel så kommer vi över 40-gränsen och stundtals blir det mycket värre än så, säger Jan Lund.

GT:s team använder Arbetsmiljöverkets buller-applikation för Iphone för att uppskatta det buller som vindkraftverken producerar. Vid villan får vi utslag på 50 decibel (inklusive vindljud) och vid vindkraftverket snittar ljuden på 84 decibel. Ett par gånger slog mätaren även upp i 100 decibel - vilket mot-svarar ljud från en motorsåg.

Familjer har överklagat

Men familjen Lund bor 700 meter därifrån.

- Förr längtade jag efter att komma hem men nu för tiden vill jag bara stänga in mig, säger hustrun Marina.

Paret och grannfamiljen bor precis utanför den zon där Vindenergi Väst själva bedömer att de rekommenderade ljudnivåerna överstigs. Men bägge familjerna har överklagat oljudsnivån till kommunen.

Har blivit hotad

- Det här bottnar i pengar. En av markägarna kom hit och hotade mig med att mina hundar skulle leva farligt om jag inte skulle sluta med protesterna, säger Marina.

Varpå överklagandet kompletterades med polisanmälan, som lades ned - ord stod mot ord.

- Dämpas inte ljudet kommer vi tvingas att flytta härifrån, säger Marina Lund.

- Men vem vill köpa vårt hus nu, frågar sig Jan Lund upp- givet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER