MÅNGA BILAR I LÅGOR. Under natten sattes många bilar i brand på flera olika platser på Hisingen. Polisen hade ingen uppgift om hur många det rörde sig om. Men man kunde konstatera att det rörde sig om ett stort ungdomsgäng som härjade i området. Foto: Bjorn Andersson
MÅNGA BILAR I LÅGOR. Under natten sattes många bilar i brand på flera olika platser på Hisingen. Polisen hade ingen uppgift om hur många det rörde sig om. Men man kunde konstatera att det rörde sig om ett stort ungdomsgäng som härjade i området. Foto: Bjorn Andersson

"Det brinner överallt nu"

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. För andra natten i rad sattes ett stort antal bilar i brand i Hisings Backa. Det börjar likna upploppen under sommaren 2009.
- Det brinner snart sagt överallt i Backa. Jag vet inte om det är tio eller femtio bilar just nu, sa Ingemar Johansson på polisens ledningscentral i natt.
GT kunde i går avslöja att de som ligger bakom bilbränderna och attackerna mot polisbilar ser angreppen som en hämnd för att en polispatrull i måndags körde på en misstänkt tjuv som flydde på en mc.
Det finns på sina håll en utbredd misstro, för att inte säga hat, mot polisen.
Nattens oroligheter började med en bilbrand klockan 23.49 på Gjutjärnsgatan på Ringön - ganska långt från de adresser i Brunnsbo som tidigare varit aktuella.
Men här har polisen en lokal för utredningsverksamhet, och snart visade det sig att det var en bil tillhörande en polis som brann. Och elden spred sig till ytterligare två.

Var polisens bilar

- Alla tre bilar tillhör poliser, sa Ingemar Johansson med en suck.
Sedan dröjde det inte länge förrän brandlarmen avlöste varandra.
- Det brinner över hela Backa. Det är Blendas gata, Sagogången, Hjalmar Bergman, Litteraturgatan, Baron Roger... på ett antal ställen. Men allt är i Backaområdet, sa Ingemar Johansson.

Maskerade ungdomar

Vittnen berättade om krigsliknande scener, där maskerade och skrikande ungdomar stoppade bilister eller knuffade ut bilar i gatan och tände på.
Ledningscentralen skickade ett stort antal poliser och piketstyrkan till området - väl medveten om risken att det kunde trigga i gång fler oroligheter.
-Ja, självklart finns den risken. Men samtidigt kan vi inte vända oss om när det händer saker. Vi måste verkligen visa att vi är synliga och finns där, konstaterade Ingemar Johansson.
Men boende på bland annat Litteraturgatan tyckte att polisen syntes alldeles för lite och ingrep alldeles för sent.
- Folk började ringa halv tolv och de kom inte förrän halv två! Det handlar om kanske 25 ungdomar som härjar helt fritt. Om inte polisen reagerar snabbare blir det ännu värre. Det här är gäng som skjuter och misshandlar! berättade en kvinna för GT.

Är mycket allvarligt

Liksom vid tidigare tillfällen utvecklades allt till en form av katt- och råttalek med allvarliga förtecken.
- Det blir naturligtvis så. De springer före och det är inte alltid lätt att hänga på. Inte när ett gäng på kanske 30 personer gör en grej och har talat om för varandra var de ska samlas efteråt. Sen brinner det då på ett nytt ställe, sa Ingemar Johansson.
Jan Sprangers
Jan Sprangers

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER