Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det breda coronastyret blir inte av i Göteborg

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Daniel Bernmar, kommunalråd och gruppledare för Vänsterpartiet i Göteborg.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson, M, tog i veckans inledning initiativ till en bred samverkan för att lösa coronarelaterade frågor.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Allianspartierna och Socialdemokraterna i Göteborg har ingått en krisuppgörelse för att hantera coronapandemins effekter. 

En tidigare planerad, bredare samverkan blir inte av.

– Alliansen och Socialdemokraterna har ingått en temporär krisuppgörelse för hantering av coronakrisen och effekterna på Göteborgssamhället, säger kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Axel Josefson, M, under en pågående presskonferens.

Först stängdes Sverigedemokraterna ute från en tänkt bred samverkan för att ta tag i de tuffa frågorna i ett bräckligt parlamentariskt läge i Göteborg. 

Sedan ställde sig Demokraterna tvekande och beskrev hanteringen av Sverigedemokraterna som ”mobbing”.

Och sent i går kväll ska nu de rödgrönrosa partierna ha fått besked om att Alliansen i Göteborg går ensamma fram tillsammans med Socialdemokraterna i frågor som rör coronakrisen. 

”Väljer splittring och polarisering”

– Vi har egentligen inte fått någon förklaring. Jag fick beskedet sent i går, säger Daniel Bernmar, vänsterpartiets gruppledare i Göteborg. 

– Det är jättetråkigt att de i stället för sammanhållning och enighet väljer splittring och polarisering.

Under en presskonferens vid lunchtid i dag meddelade kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Axel Josefson, att alliansens partier ingått en tidsbegränsad så kallad krisuppgörelse med Socialdemokraterna.

– Tillsammans med Socialdemokraterna får vi en majoritet som kraftfullt kan agera i denna kris, sa Axel Josefson, M och beskrev hur Göteborgssamhället står inför en av de största utmaningarna i modern tid. 

– Övergripande fokus för denna krisuppgörelse är att begränsa smittspridning, skydda våra äldre och utsatta riskgrupper. För oss är det viktigt att upprätthålla den kommunala verksamheten så att medborgarna kan få sin välfärd. Vi prioriterar motverkan av pandemin och dess konsekvenser över alla andra frågor, fortsatte Axel Josefson.

Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius sa under presskonferensen att uppgörelsen inte innebär att politiken tagit paus. 

Han betonade att de ideologiska skiljaktigheterna är fortsatt stora, men att:

”Enade i Göteborg”

– I frågor kopplade till den direkta hanteringen av coronapamdemin och direkta konsekvenser. Där står vi enade i Göteborg, sa Jonas Attenius.

– I den här krisen så krävs en majoritet som vågar fatta snabba, tuffa och faktiskt ytterst livsavgörande beslut. Socialdemokraterna har åtagit sig att garantera en sådan majoritet.

Det var alliansens partier som sent under måndagen bjöd in till ett möte med alla gruppledarna för kommunfullmäktiges partier i Göteborg. På dagordningen fanns bland annat en tanke om att bilda en bred samverkan för att hantera viktiga frågor relaterade till coronakrisen.

– Vi står inför en av de största kriserna i modern tid. Coronakrisen kommer påverka alla på något vis och vi har i det läget sett att det är viktigt att vi hittar en bred samverkan för att ta ansvar och hantera coronakrisen, sa Axel Josefson, M, då.

”Skadar förtroendet”

Bakgrunden för samverkan var det parlamentariska läge som uppstod efter valet 2018 i Göteborg. Kommunen leds av en minoritet bestående av allianspartierna. Detta bräckliga styre har vid flera tillfällen haft problem att få igenom förslag.

För att undvika liknande situationer när viktiga beslut behöver tas under coronakrisen var tanken att frågor knutna till den skulle hanteras i en partiöverskridande samverkan.

Men nu verkar det alltså inte bli någonting av den tanken. Och Martin Wannholt, D, som var kritisk redan tidigare i veckan då Sverigedemokraterna uteslöts är inte nådig i sin kritik:

– Axel Josefson skadar förtroendet för politiken och i förlängningen Göteborgs förmåga att hantera krisen. Han slänger ut parti efter parti från samverkan, precis tvärtemot hur man bör agera i ett krisläge, säger Martin Wannholt.

Så sent som under torsdagen ska möten ha hållits mellan alla partierna, utom SD och D. Men under torsdagskvällen kom det helt nya bud.

– Jag fick ett besked sent under kvällen att de borgerliga hade gjort upp med S. Vi fick ingen annan förklaring, säger Vänsterpartiets och de rödgrönrosas gruppledare Daniel Bernmar och beskriver samverkan mellan S och alliansen som en ”flortunn majoritet”.

– Det var inte där vi ville hamna, säger han.

Samtidigt blir det nu politiskt bråk i en väldigt viktig fråga för staden?

– Det är jättetråkigt att de i stället för sammanhållning väljer splittring och polarisering. Det beklagar vi. 

Sverigedemokraternas gruppledare Jörgen Fogelklou, som redan under onsdagen rasade mot beslutet att de stängts ut från samverkan, skriver i ett mejl:

”Vi kan konstatera att Alliansen bestämt sig för att först skjuta sig själv i höger fot, och kort därefter även i vänster fot för balansens skull.”

Går samman för att på bästa sätt kunna hantera coronakrisen.