"Det är svårt att erkänna något som är så gruvligt, förfärligt och hemskt", säger psykiatrikern Ulf Åsgård till GT.se. Foto: Mark Earthy
"Det är svårt att erkänna något som är så gruvligt, förfärligt och hemskt", säger psykiatrikern Ulf Åsgård till GT.se.  Foto: Mark Earthy

"Det är svårt att erkänna något så hemskt"

Publicerad
Uppdaterad
Redan i juli sa Nathalie Johansens 21-årige sambo till GT:
- Tyvärr tror jag att hon blivit mördad.
Ändå förnekade han all inblandning - ända till i dag.
- Det är svårt att erkänna något som är så gruvligt, förfärligt och hemskt, säger psykiatrikern Ulf Åsgård till GT.se.
Nathalie Johansen försvann i mitten av maj efter ett stort bråk med sin 21-årige sambo.
Enligt sambon lämnade hon lugnt deras gemensamma lägenhet – och hörde inte av sig mer.
Snabbt riktades misstankarna mot pojkvännen. Han tyckte inte att det var märkligt.
– Nej, anledningen är väl uppenbar. Jag är den siste som man vet har sett henne. Men jag har ingenting med hennes försvinnande att göra, sa han i en GT-intervju i början av juli.

"Drar sig in i det längsta"

Så sent som i går, samma dag som kvinnokroppen hittades i Herrljunga, vidhöll han för GT:s reporter Jan Sprangers att han var oskyldig. Timmarna senare greps han misstänkt för mord.
I intensiva förhör under söndagen förmådde han inte neka längre – utan erkände han att han dödat Nathalie.
– Många, men inte alls alla, drar sig i det längsta för att erkänna. Det är svårt att erkänna när man ser omgivningarnas rektioner, säger Ulf Åsgård, psykiatriker och expert på gärningsmannaprofiler.

Två skäl

Många gärningsmän försvarar sig också med sådant som att ”jag kan inte slå ihjäl en fluga”, ”jag är världens mest fredsamma man” och ”jag hade inga motiv”, enligt psykiatrikern.
– Det där är en försvarshållning som till slut rämnar. Det blir omöjligt att säga nej, säger Åsgård och pekar på två skäl till att erkänna:
– Den ena är att den inre pressen blir för stor. Det andra skälet är att polisen lägger fram en vattentät bevisning.

"Lättare efter att de erkänt"

Innan den 21-årige sambon greps på lördagen frågade GT:s reporter Jan Sprangers om han trots allt hoppades att det var Nathalie som hittats.
Han svarade då ja:
– För då kan jag förhoppningsvis få bort allting.
Enligt psykiatrikern Ulf Åsgård är det vanligt att gärningsmän känner sig lättare efter att de erkänt:
– Min erfarenhet av samtal med sådana mördare är att de är lättade när det hela uppdagas och det framgår precis vad som har hänt. Ändå mår de inte bra, de är samtidigt skamsna och förtvivlade.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER