Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Det är klart att jag är orolig"

Stefan Löfven höll en pressträff sent på fredagseftermiddagen i Estlands huvudstad Tallinn. Foto: NIKLAS SVENSSON
Här lämnar statsministern Estland efter EU-ledarnas toppmöte. I morgon följer han händelserna i Göteborg. Foto: NIKLAS SVENSSON

TALLINN. Inför nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg under lördagen säger nu statsminister Stefan Löfven: 

– Det är klart att jag är orolig. 

Han riktar samtidigt en uppmaning till de tusentals motdemonstranter som redan är på väg.

GT möter Stefan Löfven utanför toppmöteslokalen i Estlands huvudstad Tallinn sent på fredagseftermiddagen. Under dagen har han bland annat diskuterat EU:s digitala agenda med de andra stats- och regeringscheferna. 

Men statsministerns tankar är också i Göteborg, inför morgondagens omdiskuterade nazistdemonstration. 

– Först vill jag säga att det är vedervärdigt. Det här är bara ytterligare ett tecken på att vi som demokrati måste göra mycket mer för att motarbeta nazism och extremism. Det är klart att jag är orolig, säger han. 

Av det skälet kallade han nyligen upp rikspolischef Dan Eliasson för att, tillsammans med justitieminister Morgan Johansson, redogöra för vilka insatser som vidtas för att garantera säkerheten i Göteborg. 

– Polisen säger att man har förberett sig på det bästa sätt man kan, och det är polisens ansvar nu att se till att det här sköts på ett bra sätt. 

 

Vi måste göra mycket mer säger du. Vad är det du vill göra?

– Vi ska dels vi titta på hur befintlig lagstiftning fungerar. Vi kan se att polisen och domstolarna i det här fallet gjorde två olika bedömningar om demonstrationsvägen. Det går säkert att göra mer där. 

Enligt Stefan Löfven behöver regeringen prata mer med polisen och säkerhetspolisen om vad som kan göras inom ramen för nuvarande lagstiftning. 

– Och om det inte räcker ska vi också vara beredda att ändra lagstiftningen. Här menar jag att det är viktigt att demokratin visar på allvar att vi tänker försvara demokratin. De här krafterna har inga som helst  ambitioner att delta och medverka i demokratin. De vill krossa demokratin och det ska de inte få göra. 

Vad har du för råd för de tusentals människor som vill ta sig till Göteborg för att demonstrera mot nazisterna?

– Väljer man att demonstrera ska man göra det på ett sådant sätt att polisen kan koncentrera sig på just nazisterna. Dessvärre kan det finnas motdemonstranter som vill bruka våld själva, men att demonstrera fredligt och tydligt tycker jag är det bästa.