Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Det är förfärligt om man skor sig på barn"

Flera stadsdelar i Göteborgs stad har nu börjat ifrågasätta företaget och ställa in sina betalningar.
Foto: Jonas Tobin
Fakturor som Ani Care AB skickar ut.
Marknaden för så kallade familjehemskonsulter har blomstrat den senaste tiden.
Foto: Nike Isaksson/Ibl-Aop / /ALL OVER PRESS

Göteborgs kommun ställer in betalningarna till en privat familjehemskonsult som under ett halvår fakturerat stadsdelarna över åtta miljoner kronor.

Familjehem med ensamkommande flyktingbarn ska ha klagat på att de inte får betalt av bolaget - Ani Care AB.

– Det är förfärligt om det är så att man skor sig på dessa barn, säger Karita Saapunki Björk, vid Individ och familjeomsorgen i Askim-Frölunda-Högsbo.

Trycket på kommunerna att få tag i familjehem för placering av bland annat ensamkommande barn och unga har ökat drastiskt det senaste året.

Det har fått marknaden för så kallade familjehemskonsulter att blomstra, privata bolag vars uppgift är att söka upp och förmedla kontakter till lämpliga familjehem.

En av dessa nystartade familjehemskonsulter, Ani Care AB, har nu flera stadsdelar i Göteborg börjat ifrågasätta. Två stadsdelar har valt att helt ställa in betalningarna innan dess sådant som beskrivs som märkligheter i faktureringen reds ut.

Åtta miljoner kronor

Ani Care AB startade 2014 och drivs av en kvinna i 40-årsåldern som förnekar att några fel begåtts.

– Det här är bara rutinfrågor, säger kvinnan.

Bolaget har under det senaste halvåret anlitats av fyra av Göteborgs tio stadsdelar. Under samma tidsperiod har Ani Care AB fakturerat stadsdelarna på över åtta miljoner kronor.

Det rör sig framför allt om dygnskostnader för familjehemsplacerade barn. Men av fakturorna framgår också att extrakostnader som ska komma barnen till del, bland annat ersättning för vinterkläder, ingår i summorna.

Askim-Frölunda-Högsbo står för den absolut största delen av inköpen. Stadsdelen har under bara ett halvår fakturerats för över 4,5 miljoner kronor. Men de senaste fakturorna har man valt att inte betala. De menar att extrakostnader som de fakturerats för inte kommit de unga till del,

– Vi har bromsat alla fakturor tills vi vet att familjehemmen faktiskt får betalt från Ani Care AB, säger Karita Saapunki Björk, områdeschef för frågor rörande myndighetsutövning och bistånd vid Individ och familjeomsorgen i Askim-Frölunda-Högsbo.

"Helt oacceptabelt"

Enligt henne har stadsdelen just nu ett tiotal ungdomar placerade genom den aktuella familjehemskonsulten och ett möte med bolagets ägare har planerats in till senare i veckan.

– Det är fruktansvärt. Vi agerar så snabbt vi bara kan och på alla sätt vi kan. Det är förfärligt om man skor sig på dessa barn på det här sättet, säger Karita Saapunki Björk.

Enligt Renate Saul, enhetschef för barn och unga i samma stadsdel är det handläggare som slagit larm efter att ha varit i kontakt med de familjehemsplacerade barnen. Då har det framkommit misstankar om att barnen inte fått allt det som stadsdelen senare fakturerats för.

– Det måste naturligtvis vara korrekta fakturor och vi måste veta vad vi betalar för, säger Renate Saul.

Hon känner inte till att stadsdelen tidigare tagit till lika drastiska åtgärder mot en privat aktör.

Uteblivna betalningar

Även i stadsdelen Östra Göteborg har man satt stopp för Ani Care AB. Bland annat rör det sig om att ett familjehem uppgett att de inte fått betalt av bolaget, enligt Annika Hallberg, enhetschef vid kontakt- och familjehemsenheten.

– Vi har valt att inte anlita dem mer. Det har bland annat inte gått ut ersättningar till familjehemmen. De ska ju ha pengar så de kan förse barnen med det nödvändigaste, mat och kläder och det vardagliga. Eftersom de fakturerar oss räknar vi med att barnen får det som barnen har rätt till och familjen får det de har rätt till.

Är det läget för en polisanmälan?

– Det första vi ska göra nu är att ta det via vår juridiska enhet för att utreda om det rör sig om ett avtalsbrott, säger Annika Hallberg.

Enligt Annika Hallberg har bolagets representanter inte heller kommit till möten som stadsdelen kallat dem till.

"Fakturorna är betalda"

Ani Care AB:s vd säger att hon inte gjort någonting fel. Trots att stadsdelarnas bokföring visar att fakturorna är obetalda, säger hon att de betalats som vanligt.

– Det stämmer inte. Våra fakturor är betalda, säger ägaren och beskriver det hela som vanliga rutinfrågor.

– Det handlar om några justeringar vi behöver göra utifrån vilka tillägg vi har, säger hon om Askim-Frölunda-Högsbos kritik.

När det gäller Östra Göteborgs uppgifter om att familjehem inte ska ha fått betalt säger ägaren att det inte stämmer.

– Familjehemmet har fått betalt. Östra Göteborg har agerat helt fel, de har agerat bakom vår rygg och velat etablera en kontakt med familjehemmet direkt, vilket inte är rätt. Där ligger problemet, säger kvinnan.

Ni är ett ganska nybildat bolag. Det är inte så att ni har problem med ekonomin i bolaget?

– Vi har precis lämnat in vårt bokslut och vi har en väldigt tacksam verksamhet och det kan man se när det blir offentligt om en vecka eller någonting så.

Så ni har en bra marginal i bolaget?

– Absolut.

Vad ligger den marginalen på?

– Det kan du ta del av om en vecka när det blir offentligt.

Enligt Bolagsregistret ska Ani Care AB syssla med HVB-hemsverksamhet, "Heldygnsvård med boende för barn och ungdomar med sociala problem"

Över åtta miljoner i fakturerade kostnader

Askim Frölunda Högsbo 4575075 (okt-mars)

Lundby

2822715 (dec-mars)

Västra Hisingen

597775 (dec-mars)

Östra Göteborg

191900

(Jan-mars)