Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är bättre att de satsar på oss ”

Roger och Lena Rosenqvist.Foto: HANNA BRUNLÖF
Fett täcker köksluckorna på grund av problemen med köksfläkten.Foto: HANNA BRUNLÖF
Roger och Lena bor på femte våningen i nybyggda Åkanten i centrala Partille.Foto: HANNA BRUNLÖF

Hyresgästerna rasar mot Partillebos ledning och styrelses trerätters och krogshower med respektive.

– Det är bedrövligt. De kan inte hjälpa oss, en sjukpensionär och en pensionär, men de kan sitta och må gott för våra pengar, säger Roger Rosenqvist som försökt få det kommunala bostadsbolaget att göra något åt allt damm som kommer in i ventilationen och, enligt honom, ställer till det för hans svårt astmasjuka fru.

I en serie artiklar har vi kunnat avslöja hur politikerna och de högsta cheferna i Partillebos ledning bjudit både sig själva och sina respektive på dyra trerätters middagar och krogshower. 

– Så har vi alltid gjort i Partillebo, kommenterade kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse, M, de återkommande höstsammankomsterna som nu fått hyresgäster att rasa mot bolaget. 

”Ber man Partillebo om att åtgärda något får man alltid till svar att det inte finns några pengar till det”, skriver en hyresgäst som hyrt av bolaget sedan tidigt 90-tal.

Roger och Lena Rosenqvist bor i nybyggda Åkanten.Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Hon får andnöd

På femte våningen i nybyggda Åkanten i centrala Partille sitter Roger och Lena Rosenqvist i sin lägenhet. 

– Vi betalar dyr hyra. Vi är pensionärer. Hon kan inte vistas i lägenheten för det rinner, hon får andnöd och får åka akut till läkare, säger Roger Rosenqvist vid hustrun Lenas sida. 

Han visar upp dammet som bildas och fettet som täcker köksluckorna eftersom en konstruktion med kolfilter i köksfläkten inte fungerar. 

– Var tredje månad får vi städa taket. Då är det fullt av damm runt ventilationerna, ett tjockt lager damm. Våra grannar har samma problem, säger Roger. 

Roger och Lena tvingas städa taket var tredje månad.Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Bo i husvagn

De är båda säkra på att det fina dammet påverkar Lenas hälsa, att hon får allt svårare att andas. Roger berättar att de visat upp sjukintyg för Partillebo och försökt få dem att göra något åt ventilationen.
Men, enligt honom, inget resultat.

– På två år har vi betalt 180000 på våra pensioner. Ska vi bo i en husvagn för att min fru inte kan sitta i det här för att det är fullt av damm här inne?, säger Roger och uppger att han också känner hur det svider i ögonen då han tittar på tv.

– Första sommaren trodde jag det va pollenallergi, men så fortsatte det under vintern och nu har det varit så i ett och ett halvt år. 

Vi känner också efter ett tag i lägenheten att ögonen blir torra och tåras i den rökfria lägenheten. 

Under somrarna har det varit problem med att hissarna inte gått. De stora glaspartierna gör att hettan blir för hög och motorerna som driver hissarna stannar. 

Lena är svårt astmasjuk.Foto: HANNA BRUNLÖF

”Festar och skrattar för våra pengar”

Då har Roger, som lider av hjärtproblem, och hustrun fått stanna kvar i lägenheten på femte våningen. Båda har svåra problem med att gå i trappor. 

Och han är riktigt upprörd över det som kommit fram i GT:s granskning.   

– Där sitter de och festar och skrattar och dricker vin för våra pengar. När det är sådana som har så bra löner. 

Att respektive får följa med har Partillebos vd motiverat med att politiker och ledning upplåter sin fritid till att bjudas på middag och shower utan att få någon lön eller arvode för den tiden. Hur ser du på det resonemanget?
– Det är bedrövligt. Det är bättre att de satsar på oss hyresgäster och bjuder tillbaka till oss. Vi betalar så dyra pengar här, säger Roger Rosenqvist. 

Rickard Stadler är förvaltningschef på Partillebo med ansvar för förvaltningen. Han medger att bolaget haft problem med hissarna på Åkanten, men menar att det har åtgärdats med kylning för motorerna och snart ska man även sätta upp solfilm på glaset för att försöka hålla hettan ute. 

Runt Rogers och Lenas fläkt samlas damm.Foto: HANNA BRUNLÖF

Damm från byggprojekt

– Jag vågar inte säga om hissen har stannat någon gång förra sommaren men det var inte i närheten av hur det var sommaren före, säger Rickard Stadler. 

Om dammet säger han:

– Den här fastigheten ligger i centrum och där pågår vissa byggprojekt och byggprojekt dammar ju så det är klart att har du balkongdörren öppen eller fönstren öppet och till viss del kan det komma in damm i ventilationen men det ska filterna ta. 

På Postgången bor Susanne Eriksson som bott hos Partillebo i tjugo år. 

Hon säger att hon inte är överraskad över det som kommit fram i GT:s granskning. 

Hon tycker att det genom åren blivit sämre, att felanmälningar inte tas om hand ordentligt. 

En konstruktion med kolfilter i köksfläkten fungerar inte.Foto: HANNA BRUNLÖF

Susanne Eriksson: ”Kör sitt eget race”

– Jag blev inte förvånad över det ni fann, om man säger så. De verkar köra sitt eget race, säger hon.

– Man får bara ursäkter när det är felanmälan på någonting, när porttelefonerna var trasiga hände ingenting på tre månader. Det har blivit sämre här genom åren.

Rickard Stadler menar att Partillebo tvärtom lägger mer på underhåll än många andra bostadsbolag i Göteborgsområdet. Partillebos vd Katarina Elfverson berättade tidigare i veckan att bolaget varje år avsätter 100 miljoner på underhåll. 

– Jag vet svart och vitt på vad vi satsar i underhåll på våra fastigheter sedan kan saker gå sönder. Vi har bytt portsystem på Postgången här för ett år sedan eller så här. Men det var strul med den installationen för att få det att fungera. Det kanske är det man har i åtanke, säger Rickard Stadler och fortsätter:

– Sedan, så klart, ingen är väl fläckfri. Det dyker väl upp och händer saker med fastigheterna. Det är normalt, men då fixar vi till det.

GT:s granskning av Partillebo

• Politikerna i Partillebos styrelse äter flott med sina respektive på hyresgästernas bekostnad. GT:s granskning visar att politiker och högsta ledningen i det kommunala bostadsbolaget har ätit, druckit och gått på shower för 140 000 kronor de senaste fyra åren. Fördelat på fyra tillfällen. 

 

• På de årliga middagarna har även lekmannarevisorerna, en av dem kommunrevisionens ordförande i Partille, låtit sig bjudas tillsammans med respektive. Omdömeslös enligt en av landets främsta auktoritet i förvaltningsrätt. 

 

• Partillebos vd Katarina Elfverson försvarar bjudningarna som en tradition i bolaget. Att respektive också bjuds in förklarar hon med att politiker och ledning tar sig tid att äta middag och gå på shower på sin fritid utan att få lön eller ersättning under tiden.

– Det är så vi ser det. Det är en kompensation för att man ställer upp utan att få lön, säger Katarina Elfverson.

Vd har även jämfört ledningens middagar med bolagets totala omsättning på 2,2 miljarder.