Sanela Bahtagic, 18, hängdes ut på gbgsorroz. I går inleddes rättegången och hon var en av dem som vittnade: ”Det är jobbigt men samtidigt skönt att rättegången har startat.”, säger hon. Foto: Lennart Rehnman
Sanela Bahtagic, 18, hängdes ut på gbgsorroz. I går inleddes rättegången och hon var en av dem som vittnade: ”Det är jobbigt men samtidigt skönt att rättegången har startat.”, säger hon.  Foto: Lennart Rehnman

"Det är bara hat från min sida till henne"

Publicerad

GÖTEBORG. Instagramrättegången är i gång. Två flickor som misstänks ha spridit grovt sexuellt kränkande uppgifter om unga göteborgare ställdes i går inför rätta.

Sanela Bahtagic, 18, är en av dem som hängdes ut – av sin kompis.

– Jag litar inte på någon längre, berättar hon för GT.

I december i fjol hängdes hundratals unga killar och tjejer ut på Instagramkontot "gbgsorroz". Detta efter att folk uppmanats att komma med tips på så kallade "orrar", det vill säga slampor eller horor. Identifierbara bilder och kränkande texter med grovt sexuellt innehåll var synliga för som mest 8 000 följare.

Två tjejer, 16 och 15 år gamla, misstänks för grovt förtal för att ha spridit uppgifterna och de ställdes i går inför rätta vid Göteborgs tingsrätt.

"Båda har varit delaktiga"

Claes Östlund är 16-åringens försvarsadvokat. Han beskrev sin klient som lugn och harmonisk under rättegångens första dag .

– Hon är inte delaktig och har inte gjort något för att sprida uppgifterna, hon har bara känt till att väninnan har hållit på med detta, säger Östlund.

Målsägandebiträdet Arash Raoufi påstår det motsatta och menar att sms-trafiken mellan tjejerna bevisar det.

– Det tyder på att båda tjejerna varit delaktiga.

Raoufi berättar att målsägarna har många frågor som främst rör vad som kommer hända med de som skickat in tips till gbgsorroz.

– En hel del av de som har tipsat har förmodligen varit personer som varit i någon form av bekantskapskrets. Det är en sådan frustration att man inte vet vem man kan lita på.

"En av dem var min vän"

Sanela Bahtagic var en av dem som hängdes ut. Det stod bland annat att hon var den "äckligaste bruden" och att hon "hade sex med allt som rör sig".

– Vad har jag gjort för att hamna på den här sidan?

Det framgick att det var någon som stod henne nära som skickat in bilden. Sanela berättar att hon sade upp bekantskapen med en vän av den anledningen.

– Jag litar inte på någon längre. Jag håller mig till min familj.

Hon berättar också att hon känner en av tjejerna som misstänks ligga bakom kontot.

– En av dem är min vän. Före detta vän. Det är bara hat från min sida till henne, säger Sanela.

Har du fått någon förklaring till varför?

– Hon nekar till allt. Hon vill inte förklara något. Det är inte hon som har gjort det enligt henne.

Sanela var en av åtta målsägande som vittnade under rättegångens första dag.

– Det är jobbigt men samtidigt skönt att rättegången har startat. Det är blandade känslor med ilska och tårar men ändå glädje för att de sitter där och ska få sitt straff.

"Har varit jobbigt hemma"

Efter det inträffade har Sanela fått hjälp av en psykolog och inför rätten fick hon berätta hur hon påverkats.

– Det har fått många stora konsekvenser. Jag kommer från en religiös familj, jag är muslim, så det har varit jobbigt hemma. Man får massa sneda blickar på stan, folk känner igen en, så jag vill bara vara hemma, säger hon och berättar om känslan av att folk tror på det som stått på sidan.

– Jag är stark i mig själv men man känner sig som en leksak.

Sanela har även tappat fokus i skolan. Nu har hon snart sommarlov men innan hon börjar det sista året på gymnasiet ska hon ut och resa.

– Jag ska åka bort i tre månader. Det ska bli jätteskönt att komma bort från ryktena, säger hon till GT.

Johanna Rapp
Johanna Rapp
Sandra Divinyi
Sandra Divinyi

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER