Deras uppfinning är en av världens smartaste

SOM EN DRAKE UNDER VATTNET. Kraftverken är fästa i botten med en kabel där strömmen skickas. Ett fullskaligt tidvattenkraftverk ger ström till mellan 250 och 300 hushåll.
Foto: MINESTO AB

GÖTEBORG. Time Magazine har utsett årets 50 smartaste uppfinningar i världen. 

Med på listan är Göteborgsföretaget Minesto och deras tidvattendrake Deep Green som producerar grön el. 

- Det är jätteroligt, säger vd Anders Jansson till GT.

God Reklam i Time Magazine.
Anders Jansson, vd Minesto.

 Fram till nu har vattenkraft från tidvattensrörelser betraktas som olönsam - men det är just det Deep Green ändrat på.

 Priset för den el som tidvattendraken producerar blir jämförbart med landbaserad vindkraft.

 Deep Green fungerar i långsamt strömmande vatten och konstruktionen tiodubblar vattenhastigheten vid turbinområdet.

 Uppfinningen började utvecklas på Chalmers Entreprenörskola och till sommaren ska de första prototyperna i vattnet utanför Nordirlands kust.

Kallas för drake

 Deep Green kallas för drake med ser mer ut som ett skateboard på tvären utan hjul med en turbin på magen. Den sitter fast i havsbotten med en kabel. Med hjälp av strömmar och tidvatten förs draken runt i en åtta och producerar el.

 Till sommaren ska en tidvattendrake i skala 1:10 testas. Den har ett vingspann på1,2 meter och sitter fast i en tio meter lång kabel.

 - Den kommer att producera ström som motsvarar vad en kaffebryggare eller tekokare drar, säger Anders Jansson.

 Fullskaledraken som ännu är några år borta kommer att vara tolv meter mellan vingspetsarna och producera el till mellan 250 och 300 hushåll.

Jätteintresse

 Anders Jansson:

 - Vi har kontakter i många världsdelar och det finns ett jätteintresse för det vi gör. Hade vi kunna trolla med knäna hade vi redan kunnat sälja färdiga kraftverk. Men det tar sin tid att utveckla, vindkraften tog tio innan den blev kommersiellt lönsam.

Om det går så bra, vad talar för att företaget bli kvar i Göteborg?

 Anders Jansson:

 - Tyvärr finns det ju inte så mycket strömmar och tidvatten i Sverige men vi vill gärna vara kvar här och utveckla vår produkt. 

 - Vi gillar Göteborg och Chalmers är ju delägare. Att få fram grön energi är ett globalt problem och vår produkt passar massor av länder.

FAKTA

Minesto AB


Ägare: Försvarskoncernen Saab, Chalmers tekniska högskola, Midroc New Technology, BGA invest Hexiron m fl. Kraftverket Deep Green består av en vinge, en turbin, en generator och ett roder.