Deras arbetsplats – 110 meter upp i luften

Förarhytten är vad man skulle kalla Tobbe Mattsons och Dojan Johanssons kontor.
Foto: Alexander Carlsson

GÖTEBORG. Tobbe Mattson och Dojan Johansson arbetar på Göteborgs högsta arbetsplats. Hundratio meter upp i luften har de sitt kontor.

- Nu när vi närmar oss åttio meter börjar det gunga till lite, förvarnar Tobbe Mattson som arbetar som kranförare vid Gothia Towers.

Och gungar gör det i korgen som hissas upp nittio meter i luften. Men än är inte toppen nådd. Ytterligare några meter till ska vi genom att klättra upp för några stegar.

- Håll fast med båda händerna, hojtar Tobbe Mattson skämtsamt till.

Korgen kan svaja flera meter

Hjälm, reflexväst och rejäla skor är egentligen det enda skyddet kranförarna har. Väl uppe blåser vinden ganska hårt, men det verkar inte bekymra Tobbe Mattson.

- I dag blåser det ingenting, säger han. Vissa gånger blåser det rejält och då kan korgen svaja fem till tio meter. Är vinden uppe i 18-20 meter per sekund kan vi avbryta, men det är upp till oss själva att bestämma. Annars jobbar vi i stort sett genom alla väder.

Uppe i lyftkranen sitter Tobbe Mattsons kollega Dojan Johansson i förarhytten. I hytten har de inrett med mjukisdjur och därifrån har de utsikt över hela Göteborg, från hamnen till Angeredsbron och ut mot Mölndal.

Bilarna ser ut som leksaker och vid Heden är handbollsspelarna inte större än små prickar. Även på en disig dag är det en vacker utsikt.

Högsta jobbet

Tobbe Mattson och Dojan Johansson jobbar tillsammans med ytterligare en kranförare på Göteborgs högsta arbetsplats.

Som kranförare lyfter de bland annat upp ungefär 35 betongelement på tolv ton styck om dagen. De har gjort det i ungefär ett halvår och kommer fortsätta med det åtminstone fram till årsskiftet.

"Jag var inte direkt kaxig"

Tobbe Mattson har jobbat som kranförare i 25 år, men det är första gången han jobbar på den här höjden.

- Jag var inte direkt kaxig första gången jag kom upp hit, säger han. Nu har man vant sig, men det är klart att jag fortfarande har respekt för höjder. Nu är man inte rädd längre.

"Inte särskilt kul"

Och det märks. Tobbe Mattson och Dojan Johansson pratar och skämtar som om de befinner sig i vilket vanligt fikarum som helst. Men i början av bygget befann sig de båda i en längre byggkran som svajade till ganska rejält.

- Då tyckte varken jag eller Dojan att det var särskilt kul, säger Tobbe Mattsson.

De tre kranförarna löser av varandra, varje person jobbar i ungefär två timmar och de jobbar i stort sett varje dag.

- Vi är navet i bygget, säger Tobbe Mattson. Fungerar inte kranen, så fungerar inte bygget.

- Men vi har tur att vi är tre. Oftast brukar man bara vara en och då får man jobba oavsett om man är sjuk eller frisk, fortsätter Dojan Johansson.

Hur är det med toabesök då?

- Man får ha lite framförhållning med det, säger Tobbe Mattson och skrattar. Det tar ungefär en kvart att ta sig härifrån till toan.

- Jag älskar ju stark mat, fyller Dojan Johansson i. Men det blir inte mycket av den varan på vardagarna.